hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 列舉:學車與真實楂車的分別
開啟左側

列舉:學車與真實楂車的分別

MEMPHIX 發表於 2005-11-12 20:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

學車與真實楂車的分別
如題
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
simon12 發表於 2005-11-12 20:22 | 顯示全部樓層
[ref=419088]MEMPHIX[/ref]  在 2005-11-12 08:06 PM 發表:

學車與真實楂車的分別
如題

學車師傅只教授考場的泊位類型,如左S位。泊位可留意車尾的指標。三手呔便留意車頭的字或掛著學牌的夾。

但真正楂車是沒有的,所以要補鐘。
 樓主| MEMPHIX 發表於 2005-11-12 20:30 | 顯示全部樓層
[ref=419105]simon12[/ref]  在 2005-11-12 20:22 發表:

學車師傅只教授考場的泊位類型,如左S位。泊位可留意車尾的指標。三手呔便留意車頭的字或掛著學牌的夾。

但真正楂車是沒有的,所以要補鐘。

我冇補過鐘去泊S位同L位都無問題噃!
CZ_6686 發表於 2005-11-12 20:38 | 顯示全部樓層

學車同出去楂車最大分別係...
你就黎賴野果陣無人幫你Dup迫力
homanbean 發表於 2005-11-12 21:07 | 顯示全部樓層
學車好少會學cut線
不過現實係 o係香港駕車唔識cut線危險之外
仲可以停係度唔洗行
試唸下係紅隧口要轉線
但唔識點安全咁cut人線會點

學1,2號牌時
好多師傅唔會理會你手車chok唔chok
我坐過既新牌仔手車都係chok到...唔好講
因為佢地師傅唔要求佢地唔好chok
相反 我學車時一路要求自己手車要定
出到黎d客坐得舒服又唔會傷車"side"油
-   知足者自然常樂   -
 樓主| MEMPHIX 發表於 2005-11-12 21:10 | 顯示全部樓層
[ref=419145]homanbean[/ref]  在 2005-11-12 21:07 發表:

學車好少會學cut線
仲可以停係度唔洗行
試唸下係紅隧口要轉線

學1,2號牌時
我坐過既新牌仔手車都 ...

我由考到車牌後,手車都好定下,相比朋友,佢地手車就…
norrislaw 發表於 2005-11-12 21:38 | 顯示全部樓層

學車最多都係行40km/h, 但係如果係考左牌之後就唔係咁講

仲有就係個心態問題, 真係自己揸車果時冇師傅喺隔離幫你brake
有乜野都係靠自己!
6008-JU1220 發表於 2005-11-12 22:32 | 顯示全部樓層
[ref=419145]homanbean[/ref]  在 2005-11-12 21:07 發表:

學車好少會學cut線
仲可以停係度唔洗行
試唸下係紅隧口要轉線

學1,2號牌時
我坐過既新牌仔手車都 ...

特別係要加快車速cut過去隔離線...
平時我地超少少速唔緊要...
但學車就....#;)
Bridgestone Potenza RE55S
HY671 發表於 2005-11-12 22:47 | 顯示全部樓層
[ref=419149]MEMPHIX[/ref]  在 2005-11-12 09:10 PM 發表:

我由考到車牌後,手車都好定下,相比朋友,佢地手車就…

渣車除左睇學既時候吸收左幾多同埋師傅既質素外,最緊要都係天份。

學車跟本唔似渣車,似係推木頭車:冇速度、冇真實感,起碼係紅隧口
中間線逼入樽頸位呢樣野就係學車想學都冇得學既。(建議初次入隧道
樽頸既朋友用最左或最右線。)
永遠懷念MJ
arhang2001 發表於 2005-11-12 23:09 | 顯示全部樓層

莫講話塞車唔會有得教,我學果陣連迴旋處都冇試過,
結果一出黎要入貨櫃碼頭,都係行一個學一個咁練返黎。

行迴旋處冇咩特別技巧,只要記住唔好太快,同埋除左
準備係下一個出口出,要打左燈之外,全程包括未出讓
線,要打住右燈,無信心的話就keep最左線,切忌心急,
行錯左寧願兜多個圈都唔好夾硬出。

除左泊位,調頭更加同學車時兩件事。考到牌調頭,話
知你三五七九手呔,掉到就得。一個人渣住架車,睇唔
清楚後面的話寧願落車睇,或者開門鬆安全帶伸個頭出
去望住退後,呢d考牌係一定唔會出現的。

我考到牌兩個星期,已經將自己架車退後撞左埋牆,不
過架車條尾泵把夠硬淨,撞到”o彭”一聲都不留痕跡。後
尾先學識伸個頭出去望自己尾泵把黎睇位。另外,自己
架車的尾燈光線亦係室內泊位掉頭的好幫手。

仲有一樣,係行快速公路。不過都係架車行得快d,無
乜特別,要靠自己領略返黎先得。唯一一樣要講,就係
架車行得快,就要望得越遠,同埋要選用合適波段行車,
為自己留後路。