hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 列舉:學車與真實楂車的分別
開啟左側

列舉:學車與真實楂車的分別

homanbean 發表於 2005-11-12 23:19 | 顯示全部樓層

[ref=419149]MEMPHIX[/ref]  在 2005-11-12 21:10 發表:

我由考到車牌後,手車都好定下,相比朋友,佢地手車就…

呢d就係因為學車時對自己有要求
因為好多師傅都只係教考試野
當然 連安全駕駛都未做好o既
就唔好咁多要求啦
-   知足者自然常樂   -
homanbean 發表於 2005-11-12 23:26 | 顯示全部樓層
[ref=419224]6008-JU1220[/ref]  在 2005-11-12 22:32 發表:

特別係要加快車速cut過去隔離線...
平時我地超少少速唔緊要...
但學車就....#;)

我就好彩地
學車時好多時會經觀塘地鐵迴旋處
又會經將軍澳隧道公路上秀茂坪
所以可以學出迴旋處
師傅又會要我地俾油加速去cut線入秀茂坪
當然 師傅會話埋cut唔cut得
出o黎揸車就要自己搞掂
-   知足者自然常樂   -
leslie 發表於 2005-11-12 23:35 | 顯示全部樓層
學車架"巴士"放少少極力子就去,點知昨天試駕平治609D 及今天試駕舊款三菱Rosa上斜,哈哈,一放架車唔去仲想溜後,原來要同時踩油同放極力子

搵日再試下豐田Coaster先...

[ Last edited by leslie on 2005-11-13 at 21:37 ]
L. Chan - 我們堅持才有希望!
lee329 發表於 2005-11-13 01:37 | 顯示全部樓層

[ref=419088]MEMPHIX[/ref]  在 2005-11-12 08:06 PM 發表:

學車與真實楂車的分別
如題

學車就好似紙上談兵,無論你搵師父定係報駕駛學院,好多野都學唔到....

以下係小弟認為真正學到野既"試場",學得成既話可能畢生受用!!
一級:青嶼幹線(可練習及感受高速行車既心理/汽車變化)
二級:荃錦公路(可練習長命斜的波段運用)
三級:深灣路(可以練習單線雙程路的處理)
四級:飛蛾山道(練習長命斜的波段運用+長時間無街燈的處理)
五級:大帽山道(練習長命斜的波段運用+長時間無街燈+單線雙程路的處理)
六級:繁忙時間既紅磡隧道(練習cut 線攝位/反cut線處理,長時間吊極力子)
七級:大道中經德忌立街,花街,嘉咸街,伊利近街至堅道(練習cut 線攝位/反cut線,長時間吊極力子,斜波開車,緊急停車及人車爭路處理)

如果學車有以上的路段學習,咁就真係學車與真實楂車係冇分別囉....
hkbw 發表於 2005-11-13 05:58 | 顯示全部樓層
係香港學車同真實駕車真係差得幾遠..
不過..係英國學就唔同...
係英國, 學車同真實駕車分別不大...
咪就只不過冇左個師傅係旁邊吧了...

英國學車, 塞車要點又會教, OVERTAKING又會教...
車速仲會上到110km/h...

小弟學完車考到牌之後, 仲上多六個鐘pass-plus course...
方便第時可以平d出insurance...

呢6個鐘學既野, 真係就算你係香港駕一世車都未必會學到用到..

好記得呢6個鐘, 第一堂就帶左我去行ford...跟著就行一條窄到僅夠一部車
過的路....第二堂就上左motorway..教高速公路行車技巧...
第三堂就周圍遊, 運用之前行過的野行...

我返到香港, 落機第二小時就駕家中部AE100...
真係發覺好易上手呢...

看來係英國學車, 雖然貴, 但就真係物有所值...

至今, 小弟只有一次輕微撞車紀錄...無啦啦被隻狗毀我清白...

就係有次係翠林後面個山坡, 單程路落斜去翠林時,
見到有隻狗係條馬路慢線行..我就已經避去快線..點知我個車頭到時,
佢突然飛出來.....唯有做CONTROL STOP/EMERGENCY STOP....(呢樣小弟係
英國學車都有教..)我部車微微扭左左係馬路, 撞到隻狗一下,
之後隻狗唔知走左去邊...我部AE100就車頭霧路稍為移位...(返屋企整返..)
車牌有條痕......

其他事故小弟就未試過..(希望以後都冇啦)
殺雞焉用牛刀?!
norrislaw 發表於 2005-11-13 06:10 | 顯示全部樓層
路過一講, 我上一次喺 SOUTHAMPTON 揸車返 BRISTOL, 上左 motorway之後一路保持 140-160km/h 呢個速度, 我想我呢世喺香港都冇可能開到咁快!
pac423 發表於 2005-11-13 07:14 | 顯示全部樓層

[ref=419419]lee329[/ref]  在 2005-11-13 01:37 AM 發表:

學車就好似紙上談兵,無論你搵師父定係報駕駛學院,好多野都學唔到....

以下係小弟認為真正學到野既"試場",學得成既話可能畢生受用!!
一級:青嶼幹線(可練習及感受高速行車既心理/汽車變化)
二級 ...

雖然自己囉o左牌都6年, 但係如果我過去香港o個邊又有時間既話,
都會去行一條線去幫自己練習

大潭道-赤柱峽道-淺水灣道-香島道
呢段路, 全段都係每邊一線, 某些位置非常窄(尤其係大潭水塘o個段),
上落斜呢o的唔少得啦.
可以練習睇鏡, 對頭車處理(尤其係轉彎時有架大車反方向轉緊, 同埋
水塘段)
 樓主| MEMPHIX 發表於 2005-11-13 09:46 | 顯示全部樓層
[ref=419290]homanbean[/ref]  在 2005-11-12 23:19 發表:

呢d就係因為學車時對自己有要求
因為好多師傅都只係教考試野
當然 連安全駕駛都未做好o既
就唔好咁多要求啦

甘我學車果陣對自己既要求係幾高,因為影響既唔止自己,仲有身邊既其他道路使用者。
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
lee329 發表於 2005-11-13 09:54 | 顯示全部樓層
[ref=419501]pac423[/ref]  在 2005-11-13 07:14 AM 發表:

雖然自己囉o左牌都6年, 但係如果我過去香港o個邊又有時間既話,
都會去行一條線去幫自己練習

大潭道-赤柱峽道-淺水灣道-香島道
呢段路, 全段都係每邊一線, 某些位置非常窄(尤其係大潭水塘o個段),
上落斜 ...

小弟初時都以為大潭道(尤其係水壩段)好難行,
但後來發覺都係好難行姐.......
行過上下白泥條深灣路,你就知咩叫做"窄"......
lee329 發表於 2005-11-13 09:56 | 顯示全部樓層

[ref=419533]MEMPHIX[/ref]  在 2005-11-13 09:46 AM 發表:

甘我學車果陣對自己既要求係幾高,因為影響既唔止自己,仲有身邊既其他道路使用者。

如果個個都好似你咁諗,香港路上就零意外啦!