hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 政改方案,真的需要反對嗎?
開啟左側

政改方案,真的需要反對嗎?

da54 發表於 2005-12-20 13:28 | 顯示全部樓層

[ref=448616]Ketsu[/ref]  在 2005-12-20 11:26 發表:

其實乜野叫做「曲線反對」政改方案呢?

[ Last edited by Ketsu on 2005-12-20 at 11:50 ]

即係有人以不合理的論點來提出「支持」,
其實係希望引發其他人一窩蜂地「反對」,
營造一個支持者論點不合理,又有大批人
反對的現象。
至於你們信不信?反正我信了
HK104 發表於 2005-12-20 14:18 | 顯示全部樓層
[ref=448068]M[/ref]  在 2005-12-19 06:36 PM 發表:

假使第五號政改方案獲得通過,政府就能逐步實
現普選,如此,普選之期必定在眼前矣。

政府如何逐步實現普選?閣下 又如何知道普選之期必定在眼前?

民意已經證明,大部分香港市民支持政改方案。
為甚麼大家仍然抗拒呢?

為了香港的未來,請支持紅太陽曾蔭權同志的號
...

既然民意已經證明,大部分香港市民支持政改方案,閣下 又何需在此叫人
支持?難道此處特別多人反對?

市民可以似我咁,無條件支持呀嗎。

支持就係支持,何故要似你呢?
我諗呢個版支持政改方案o既人,絕唔係因為你響度唔講幾句野就支持,若
你認為憑幾句話就可以改變呢度咁多人諗法,呢度o既人咪好易被煽動?
樓主可以表達自己係支持政改方案,不過最後一段號召式的言論並不合適,
不如講講你點解支持方案更加好!

[ Last edited by HK104 on 2005-12-20 at 14:45 ]
中華巴士 DL20 ML77
ATE24 發表於 2005-12-20 14:52 | 顯示全部樓層
[ref=448588]ricky[/ref]  在 2005-12-20 10:06 AM 發表:

我覺得M版友的言論好似東方太陽的文章用字。#;D

這個唔奇,因為根據佢之前有用過o既一個簽名檔,佢提及佢係星島日報校稿員。

佢o係個人資料中亦有提及佢係來自星島日報。

至於星島日報係邊一陣營o既報紙,大家心知肚明,我不用多說。
公器公用 香港早要有品
 樓主| M 發表於 2005-12-20 15:01 | 顯示全部樓層

[ref=448677]HK104[/ref]  在 2005.12.20 14:18 發表:
既然民意已經證明,大部分香港市民支持政改方案,閣下 又何需在此叫人
支持?難道此處特別多人反對? ...

因為尚有少數所謂的「民主派」議員拒絕支持政改方案。
政府一定要趁最後努力爭取支持票,使政改方案能壓倒性
通過。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
EV2021 發表於 2005-12-20 15:02 | 顯示全部樓層
[ref=448613]M[/ref]  在 2005-12-20 11:21 AM 發表:

我國八個民主黨派係:
中國國民黨革命委員會、中國民主同盟、中國民主建國會、中國民主促進會、中國農工民主黨、中國致公黨、九三學社、臺灣民主自治同盟。

[ Last edited by M on 2005-12-20 at 11:23  ...

根本上這些所謂民主黨派只是共產黨下的附庸。
一味對中共唯命是從,更別論去提出不同的政見及參選﹗
中共要是真正允許政治自由的話,怎會打壓徐文立等異見人士﹖
EV2021 發表於 2005-12-20 15:03 | 顯示全部樓層
[ref=448588]ricky[/ref]  在 2005-12-20 10:06 AM 發表:

曾蔭權指將分階段取消區議會委任議席,到2016年就會全數取消委任
議席。這即是說香港要到2016年才達至區議會普選,咁即係話,
立法會及行政長官普選仲有排等,分分鐘等到2047年都未有。

我覺得M版友的言論好 ...

不止是這些報紙,
甚至和中共官方的宣傳文章沒有兩樣。
Cantona 發表於 2005-12-20 15:03 | 顯示全部樓層

[ref=448696]M[/ref]  在 2005-12-20 03:01 PM 發表:

因為尚有少數所謂的「民主派」議員拒絕支持政改方案。
政府一定要趁最後努力爭取支持票,使政改方案能壓倒性
通過。

難道單憑你就可以叫多幾位立法會議員支持政改? # #:-[ #;oD
 樓主| M 發表於 2005-12-20 15:06 | 顯示全部樓層
sorry,吉文。

[ Last edited by M on 2005-12-20 at 21:57 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
EV2021 發表於 2005-12-20 15:11 | 顯示全部樓層
[ref=448702]M[/ref]  在 2005-12-20 03:06 PM 發表:

我身為一位普通香港市民,當然唔得。
所以傳媒要大加宣揚通過政改方案既好處,而我們心中
的紅太陽曾蔭權同志以及問責官員如許仕仁同志亦都要
響記者會要求議員支持政改方案囉。

希望果d舉棋不定既議員 ...

你這樣的說法,根本是使立法會成為橡皮圖章,
政府所有的法令都要絕對服從,
這樣和極權國家(如納粹德國)的議會沒有兩樣。
這種國家至高無上的制度,早已被人們唾棄了﹗

民主派所說的意見當然並非全是真理,
然而起碼他們有敢於發言、
批判事情及表達不同意見的勇氣。
最少他們於這一點上是好過那些盲從上司的親政府人士。

[ Last edited by EV2021 on 2005-12-20 at 15:13 ]
bose_hung 發表於 2005-12-20 15:13 | 顯示全部樓層

[ref=448613]M[/ref]  在 2005-12-20 11:21 AM 發表:
我國八個民主黨派係:
中國國民黨革命委員會、中國民主同盟、中國民主建國會、中國民主促進會、中國農工民主黨、中國致公黨、九三學社、臺灣民主自治同盟。

香港夠有個「民主建港聯盟」啦!
呢個「民建聯」又有幾多人認同佢係民主黨派呀?

唔好以為有「民主」二字就會係「民主黨派」啦~~