hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 政改方案,真的需要反對嗎?
開啟左側

政改方案,真的需要反對嗎?

HK104 發表於 2005-12-20 15:40 | 顯示全部樓層

[ref=448696]M[/ref]  在 2005-12-20 03:01 PM 發表:

因為尚有少數所謂的「民主派」議員拒絕支持政改方案。
政府一定要趁最後努力爭取支持票,使政改方案能壓倒性
通過。

唔明喇,就算呢度所有人都支持方案,可以令到你講所謂的「民主派」議員
改為支持政改方案?而家講緊民意都顯示支持播,唔通埃托可以代表民意?
定係原來埃托有咁大影響力?
中華巴士 DL20 ML77
ATE24 發表於 2005-12-20 15:49 | 顯示全部樓層
[ref=448702]M[/ref]  在 2005-12-20 03:06 PM 發表:

……而我們心中的紅太陽曾蔭權同志……

……盡早聽從紅太陽曾蔭權同志的……

真的受夠了。

請問佢俾o左o的乜o野你令你咁聽佢話,要用到「紅太陽」前「紅太陽」後去稱呼佢?

內地一般人民都未用到「心中的紅太陽胡錦濤同志」一語,香港竟然反其道而行。

實在難以接受。

[ref=448613]M[/ref]  在 2005-12-20 11:21 AM 發表:

我國八個民主黨派係:
中國國民黨革命委員會、中國民主同盟、中國民主建國會、中國民主促進會、中國農工民主黨、中國致公黨、九三學社、臺灣民主自治同盟。

很惹人發笑的說。

臺灣怎麼會變成一個獨立o既主權國家?

怎可能不提中國國民黨、台灣親民黨、台灣民主進步黨、台灣新黨、台灣綠黨這些台灣省
上的黨派?

難道你不將台灣省視作「我國」的一部份?
公器公用 香港早要有品
HK104 發表於 2005-12-20 15:50 | 顯示全部樓層
[ref=448707]EV2021[/ref]  在 2005-12-20 03:11 PM 發表:

你這樣的說法,根本是使立法會成為橡皮圖章,
政府所有的法令都要絕對服從,
這樣和極權國家(如納粹德國)的議會沒有兩樣。
這種國家至高無上的制度,早已被人們唾棄了﹗

民主派所說的意見當然並非全是真理,
然而起碼他們有敢於發言、
批判事情及表達不同意見的勇氣。
最少他們於這一點上是好過那些盲從上司的親政府人士。

版友可以慳一啖氣,看來有人已經有點不理性。

對於政改方案,本人立場是中性,我亦看不出在此處有大量反對立場,看到
有人貼一d硬銷性的支持說話(只可以當係說話,唔可以叫觀點),反而會
令人更反感,不過似是有人不明白而已。

[ Last edited by HK104 on 2005-12-20 at 15:57 ]
中華巴士 DL20 ML77
norrislaw 發表於 2005-12-20 18:27 | 顯示全部樓層

冇錯喇, 無條件支持係不智, 如果香港人真係聽你咁講, 呢個政府真係唔駛恨。
政府一日冇普選時間表, 一日都唔會得到我對第五號報告書既支持
試問你連時間表都冇就叫人無條件地去支持你, 同set個局叫人踩落去有咩分別??
所謂的「一國兩制」, 除左一國之外, 兩制都好重要。

民主唔係要乞求, 而係我們的基本人權。
ben2004 發表於 2005-12-20 18:39 | 顯示全部樓層
[ref=448702]M[/ref]  在 2005-12-20 15:06 發表:

我身為一位普通香港市民,當然唔得。
所以傳媒要大加宣揚通過政改方案既好處,而曾蔭權同
志以及問責官員如許仕仁同志亦都要響記者會要求議員
支持政改方案囉。

希望果d舉棋不定既議員,盡早聽從曾蔭權 ...

呢位版友講野十分抵死 .... #;oD
依家連共產主義國家都少見o既「同志」, 「最高指示」都可以起呢篇文搵到, 佩服佩服 ! #;oD

人地傳媒有自由什麼可以播出街什麼唔播 ( 當然係起合法底下 ), 點宣揚點大力都要政府過問 ?

呀還有, 樓主似乎犯了本站站規第 25 條, 請有心人仕作出投訴啦 ( 唔好意思 ... 因為小弟冇時間 set 返個 email, 所以自己冇投訴到 ) :
ATE24 發表於 2005-12-20 19:38 | 顯示全部樓層
[ref=448789]ben2004[/ref]  在 2005-12-20 06:39 PM 發表:

呀還有, 樓主似乎犯了本站站規第 25 條, 請有心人仕作出投訴啦 ( 唔好意思 ... 因為小弟冇時間 set 返個 email, 所以自己冇投訴到 )

今晚應該有時間做私人事務。:

係時候操下自己寫投訴信o既技巧……#:-*

本人已經作出投訴。在站方有所處理之前,各站友請盡量避免回覆本文,多謝。

[ Last edited by ATE24 on 2005-12-20 at 20:44 ]
公器公用 香港早要有品
Ketsu 發表於 2005-12-20 21:51 | 顯示全部樓層

M兄:

夠喇!

你咁樣硬銷政改方案
仲要讚到天上有地下無
咁樣唔係可以令到我地眾板友支持
反之我覺得都不知幾核突
連雞皮都起埋
同埋已經有好多板友(包括本人在內)對各下好不滿
你咁做已經得到反較果
(斷估你唔係正如da54兄所講
做緊一d 「曲線反對」既行為掛!)

如果你真係咁支持同希望政改方案通過
你走去簽名表態支持已經足夠
硬銷呢樣野政府已經做左
唔使各下再加提醒

我講既說話係咁多

(回板主:我呢個只係勸告
同抒發自己感受
並非對當時人作出譴責)
Abusing dead rule -> Denial of reality
ATE24 發表於 2005-12-20 22:23 | 顯示全部樓層
好強調一點,如果你可以連同支持o既理由一齊打出o黎,大家都仲可以討論落去,我亦都唔會浪費時間去打投訴信。
公器公用 香港早要有品
 樓主| M 發表於 2005-12-20 22:26 | 顯示全部樓層
[ref=448986]ATE24[/ref]  在 2005.12.20 22:23 發表:

好強調一點,如果你可以連同支持o既理由一齊打出o黎,大家都仲可以討論落去,我亦都唔會浪費時間去打投訴信。

最簡單一個理由,中港關係要緊。我地仲有好多野要靠上面架
,什麼CEPA、自由行。

反對政改方案,中央與香港可能失去了互信,對中港關係會有
負面影響。

我覺得,曾蔭權不是不想同中央講,而係中央唔想曾蔭權咁快
落實普選,曾生只得推出一個中性既方案。如果政府既方案通
過唔到,曾生點樣同上面解釋?

普選唔係大家響立法會面前叫或者上街遊行就可以做到,如果
係既話,曾生早就做左啦。

又要有普選,又要第二種政改方案。中央政府不是省油的燈,
如果第二種政改方案係得既,我諗曾特首一早已經向中央反映
,那用傷腦筋去迎合大家既需求而作少少讓步。

大家響反對既同時,有冇理解曾生既難處?#:-X

(PS 本人已收回早前既言論,及就此事向大家致歉,歡迎
大家繼續討論)

[ Last edited by M on 2005-12-20 at 22:40 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Ketsu 發表於 2005-12-20 22:37 | 顯示全部樓層

[ref=448988]M[/ref]  在 2005-12-20 10:26 PM 發表:

大家響反對既同時,有冇理解曾生既難處?

我就冇話反對
但唔反對唔一定係必然支持
我冇理由支持一個都仲未理解
而且又唔知支持左
又係咪一定可以得到普選既政改方案掛

記住:唔支持唔等於反對
Abusing dead rule -> Denial of reality