hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民主派贏了勝利的一仗
開啟左側

民主派贏了勝利的一仗

chai 發表於 2005-12-23 00:03 | 顯示全部樓層

[ref=450953]3ASV196[/ref]  在 2005-12-22 23:35 發表:

不過點都好, 我都係覺得, 現在始終都係之前所講, 中央
同民主派, 仲未有好好的溝通基礎, 如果用返大家自己
立場同想法, 可能大家都無錯, 但現在要改變時, 係雙方都
未能接納大家時, 亦未識諒解時, 真係講乜都無意思....
只會維持現在.....對香港本身, 點都唔會贏...

所以早應建立中共和香港民主派的溝通機制﹐
才可以減少大家誤解﹐同時也可避免現在
所謂『傳話人』﹐往往從中尋求利益﹐
或有意把意情弄糟。
*天下雖安 忘戰必危*
238X 發表於 2005-12-23 00:04 | 顯示全部樓層
[ref=450987]dl811[/ref]  在 2005-12-22 11:59 PM 發表:

唔需要, 一個地方變得更民主多數都要該國發生巨變
例如政變, 被入侵, 政治暗殺, 革命等, 變亂是必然的

所謂循序漸進是空談的, 好像今次連在「比例上」容許多一點民主也不肯
我相信就算通過, 到 2010 年第二次檢討時中央會提出同一個要求,
即行政長官不普選, 直選和功能組別仍然是 1:1

哪有地方的政府肯順攤的對地方「下放權力」,
尤其是長期處於中央集權的中國

各位香港人, 發動革命吧! 那還有機會爭取更多民主!

這種立場也許很多人持有,但說出來恐怕免不了停板。
站規 22 條禁止發表鼓吹暴力和極端政治主義的言論。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
chai 發表於 2005-12-23 00:06 | 顯示全部樓層
[ref=450987]dl811[/ref]  在 2005-12-22 23:59 發表:

唔需要, 一個地方變得更民主多數都要該國發生巨變
例如政變, 被入侵, 政治暗殺, 革命等, 變亂是必然的

請問如何『必然』?

同時﹐如果能找出『非必然』的例子﹐
閣下會否收回這篇失實文章?

或許在回應時﹐先看看 享廷頓的『第三波』中﹐
說說近代民主進程中﹐三個最基本方式吧。
*天下雖安 忘戰必危*
3ASV196 發表於 2005-12-23 00:09 | 顯示全部樓層

[ref=450995]chai[/ref]  在 2005-12-23 12:03 AM 發表:

所以早應建立中共和香港民主派的溝通機制﹐
才可以減少大家誤解﹐同時也可避免現在
所謂『傳話人』﹐往往從中尋求利益﹐
或有意把意情弄糟。

的確呢方面, 我覺得可以考慮, 不過之前
一d 返內地的活動, 其實都已經算有進步了,
直接見到面
3ASV196.KE7270
238X 發表於 2005-12-23 00:09 | 顯示全部樓層
[ref=451001]chai[/ref]  在 2005-12-23 12:06 AM 發表:

請問如何『必然』?

同時﹐如果能找出『非必然』的例子﹐
閣下會否收回這篇失實文章?

或許在回應時﹐先看看 享廷頓的『第三波』中﹐
說說近代民主進程中﹐三個最基本方式吧。

要靠循序漸進或者和平訴求達致民主,
唔好話有無可能成功咁極端喇。就算得,
都等到「蚊訓」。
3ASV196 發表於 2005-12-23 00:16 | 顯示全部樓層
[ref=451005]238X[/ref]  在 2005-12-23 12:09 AM 發表:

要靠循序漸進或者和平訴求達致民主,
唔好話有無可能成功咁極端喇。就算得,
都等到「蚊訓」。

但點睇都好, 香港人都唔似會用/支持那d方法,
(雖然好似無咁的調查, 但從香港人一般支持和平去睇)
如果用一d唔民主的方法, 去達到民主, 又係唔係
真正民主?
238X 發表於 2005-12-23 00:34 | 顯示全部樓層

[ref=451011]3ASV196[/ref]  在 2005-12-23 12:16 AM 發表:

如果用一d唔民主的方法, 去達到民主,
又係唔係真正民主?

民主係目標,唔係手段。我唔贊成不擇手段,但要
由頭到尾都文明、民主,會唔會係奄尖左些少?

煩請高人解答。
dl811 發表於 2005-12-23 00:52 | 顯示全部樓層
[ref=451011]3ASV196[/ref]  在 2005-12-23 12:16 AM 發表:

但點睇都好, 香港人都唔似會用/支持那d方法,
(雖然好似無咁的調查, 但從香港人一般支持和平去睇)
如果用一d唔民主的方法, 去達到民主, 又係唔係
真正民主?

那, 你肯定那位「78歲老人家」能看到全面普選麼?
從爭取 88 直選到 03 年才爭取 0708 普選, 但我預期最少 2032 年才有全面普選
(當然, 共產政權有甚麼「冬瓜豆腐」就作別論)
但同時, 前蘇聯十多國, 德國, 波蘭, 剛果民主共和國, 阿富汗, 蒙古等卻是一步到位
連伊拉克也新近成為一步到位的民主國家(雖然有可能受美國的無形操控)
當中, 大部份在演變以後局勢都比未變化前穩定

亂只在一時, 不見得會一直亂下去

還有不要忘記, 我們等了 20 年了, 要我這個 23 歲的青年等到 50 歲還沒有普選麼?
3ASV196 發表於 2005-12-23 00:56 | 顯示全部樓層
其實做乜都好, 如果係為香港, 咁都要大部分香港人同意先ok ga,
如果係有意見話, 大部分香港同意用你所講的方式, 咁到時先
算啦....但你覺得現在是否可能? 如果只是少數人話要不擇手段,
咁即使成功, 拎返黎的民主肯定唔係大部人想的...亦無意思....

我唔覺得20年係耐, 中國帝制, 都行左幾千年.....由孫中山, 到依家
又有幾耐....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-12-23 at 01:08 ]
dl811 發表於 2005-12-23 01:12 | 顯示全部樓層

[ref=451060]3ASV196[/ref]  在 2005-12-23 12:56 AM 發表:

其實做乜都好, 如果係為香港, 咁都要大部分香港人同意先ok ga,
如果係有意見話, 大部分香港同意用你所講的方式, 咁到時先
算啦....但你覺得是否可能? 如果只是少數人話要不擇手段, 咁
即使成功, 拎返黎的民主 ...

波斯以西的舶來品來到中國都是唐朝以來的事
其民主理念更是去到清代中後期才到達中國, 只不過百幾年的事就能夠發生辛亥革命

每到朝代末年, 老百姓一直水深火熱, 只不過中國人大都是順民才啞忍
到忍無可忍時就一定有能士去推翻一個皇朝

君不見每隔三兩百年中國就要改朝換代麼,
難道, 推翻一個皇朝就是甚麼少數人的不擇手段?