hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民主派贏了勝利的一仗
開啟左側

民主派贏了勝利的一仗

3ASV196 發表於 2005-12-23 01:19 | 顯示全部樓層

[ref=451069]dl811[/ref]  在 2005-12-23 01:12 AM 發表:

波斯以西的舶來品來到中國都是唐朝以來的事
其民主理念更是去到清代中後期才到達中國, 只不過百幾年的事就能夠發生辛亥革命

每到朝代末年, 老百姓一直水深火熱, 只不過中國人大都是順民才啞忍
到忍無可忍 ...

你都識講, 老百姓去到忍無可忍ma, 即大部分人同一取向啦, 即唔係少數人啦,
我都話, 如果你/其他人, 係顯示到, 全中國同全香港, 有大部分人係同意你的
方法, 而又忍無可忍, 咁到時先算, 如果唔係, 你依家講, 無乜意思ga, 如果你唔
想等, 你自己咪約埋你一樣意見的人上北京去做lor...

我想講, 你要革命, 都要睇時機, 同其他人點睇, 而且我亦非常唔同意依家
係需要咁做...

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-12-23 at 01:26 ]
3ASV196.KE7270
dl811 發表於 2005-12-23 01:26 | 顯示全部樓層
我可沒有這樣說

當時老百姓多數是期望「皇帝變翻好人」,
但有能士會看到「這個皇帝沒救了」才去做反
那就符合了「少數人」這一點來

有人想徵召人士上京做義士的話我在衡量自己能力和財力後或者都會去的
3ASV196 發表於 2005-12-23 01:32 | 顯示全部樓層
[ref=451074]dl811[/ref]  在 2005-12-23 01:26 AM 發表:

我可沒有這樣說

當時老百姓多數是期望「皇帝變翻好人」,
但有能士會看到「這個皇帝沒救了」才去做反
那就符合了「少數人」這一點來

有人想徵召人士上京做義士的話我在衡量自己能力和財力後或者都會去的

其實現在中國情況, 的確係越來越好...佢亦係越來越開放,
雖然呢個過程一定係慢, 但冷靜下來, 點解唔可以睇下好的一面?
而革命, 對於現在剛起步中國人民, 又是否一定好, 我覺得真係
要好清楚咁去想...

而想民主, 現在係唔係又無晒方法.....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-12-23 at 01:47 ]
3ASV196.KE7270
307 發表於 2005-12-23 19:22 | 顯示全部樓層

[ref=451060]3ASV196[/ref]  在 23.12.2005 00:56 發表:
其實做乜都好, 如果係為香港, 咁都要大部分香港人同意先ok ga,
如果係有意見話, 大部分香港同意用你所講的方式, 咁到時先
算啦....但你覺得現在是否可能? 如果只是少數人話要不擇手段,
咁即使成功, 拎返黎的民主肯定唔係大部人想的...亦無意思....

我唔覺得20年係耐, 中國帝制, 都行左幾千年.....由孫中山, 到依家
又有幾耐....

咁根據  閣下的講法,
其實全民公決去做一個意見調查,
話俾大家知道到底想有點樣的普選係一個好方法啦。

由孫中山去到依家,
成一百年都未有普選,
唔代表香港都只可以在這個文化下求普選啦。
只罵不建議=不負責任
on11358 發表於 2005-12-24 07:04 | 顯示全部樓層
[ref=450313]da54[/ref]  在 2005-12-22 01:11 PM 發表:

其實你知唔知道點解要三分二票通過?
又,有無三分之二咁多香港市民支持呢個方案?

我不是指這個制度有問題,或者應該用制度因素比較好,
正如柴兄話齋,呢個係全世界既憲制,行之有效。

而政改前的最新一份民意,有58%接受政府提出的政改方案,
不接受有30%,接近3/2呢個比率。

(以下係個人意見,有點陰謀論,不必認真看待)
現在民主派另起爐灶幾個月內要搞一個政改方案,
令我覺得民主派只係唔想由政府做主導發展民主,
唔希望政府借政改方案達致強政厲治,
亦唔想將民主功勞歸於政府或者特首曾蔭權。
將來若爭取到比而家好的政改方案,可以令政府尷尬,
爭取唔到既話,亦可以將責任卸比其他不合作政黨。

[ Last edited by on11358 on 2005-12-24 at 07:20 ]
tonytsang_hk 發表於 2005-12-24 09:27 | 顯示全部樓層
[ref=451972]on11358[/ref]  在 2005-12-24 07:04 AM 發表:

我不是指這個制度有問題,或者應該用制度因素比較好,
正如柴兄話齋,呢個係全世界既憲制,行之有效。

而政改前的最新一份民意,有58%接受政府提出的政改方案,
不接受有30%,接近3/2呢個比率。

(以下 ...

我認為還是先看看方案內容才比意見 太早下定論了
同埋民意調查間間大學唔同 要看看問的問題是怎樣
大多數人要求有普選時間表的
既然政府這麼大把握,為何不公投

對政改有意見的人 請致函給政府及各大政黨(最好同時間比晒咁多度)
Chairman 發表於 2005-12-25 03:07 | 顯示全部樓層

[ref=450113]S3N280_FX8032[/ref]  在 2005-12-22 08:20 發表:

最重要係民主派勝利,曾蔭權同
埋許仕仁你地睇到啦,香港人係想要普選時間表、路線圖
及取消區議員委任制。

香港市民也想方案通過,結果又如何?

[ref=450113]S3N280_FX8032[/ref]  在 2005-12-22 08:20 發表:
民主派爭取2012雙普選啦!

請問在與中央缺乏互信下,泛民主派憑什麼去爭取2012雙普選?
Chairman 發表於 2005-12-25 03:15 | 顯示全部樓層
[ref=450146]3ASV196[/ref]  在 2005-12-22 10:18 發表:

講真, 事件上, 我覺得係無人贏左一仗......

依家, 係政府議案被否決, 特區政府/中央政府, 故然係"輸左",
但民主步伐, 其實係一d都無行過, 亦無任何顯示, 2012年普選
的機會係增加, 即我亦見唔到民主派係實質上贏左d乜野.....
可能贏左, 只是佢地堅持的原則?  

同意所言.
泛民主派可以爭取2012年普選,但不知基礎在那裡?
他們本身立場及原則也是搖不定.
如最初傳出方案草稿時,民主黨主席李永達說政府
不會推出區議員間選這個增加民主成份的方案,
並與蔡素玉打賭十餐飯,結果當然是他輸了(不知他有否履行承諾?)
在方案初推出時,泛民主派議員也各有各立場而已.

現在齊心否決方案,真的是民主原則的勝利?
Chairman 發表於 2005-12-25 03:18 | 顯示全部樓層
[ref=450218]chai[/ref]  在 2005-12-22 11:35 發表:

1.) 早已在版內說明﹐如何界定政治環境成熟?
如果沒有一個清楚客觀定義﹐那麼作這個提問也是多餘;

以實例說明吧,請問印度,菲律賓,印尼是否
有足夠的土壞去發展西方式代議政制?

[ref=450218]chai[/ref]  在 2005-12-22 11:35 發表:

3.) 懂得。
或許請舉證如何及什麼是『不理性投票』?
是否又是投票選擇長毛﹐是『不理性行為』之類?

若有人說,因為是蛇宴,旅行而投某人一票,
這是理性抑或不理性投票?
Chairman 發表於 2005-12-25 03:23 | 顯示全部樓層

[ref=450332]chai[/ref]  在 2005-12-22 13:39 發表:

要進入議會﹐只可以透過第五號報告書?
現時民主派已著手07、08年選舉﹐
利用本地立法權力去擴大民主程度。

請問民主派的動作,如何令民主派的二三線人物有機會進入立法會?
本地立法最少需要過半數支持,泛民主派做得到嗎?
今次既然泛民主派否決政改方案,
幫了親建制派一個忙,
他們也已無後顧之憂,可以否決泛民主派的方案了.