hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [研討]城隧路線
開啟左側

[研討]城隧路線

pch_yeung 發表於 2010-5-22 18:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2010-5-22 17:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁而家早繁47X都唔停沙中啦!代替品248P亦都唔係去葵涌

係因為47X未過河已經打爆, 無謂成車人兜入新城市又上唔到人, 畀密啲嘅
48X上轉車站交換客好過, 全日雙向都唔入就過份咗
KS 發表於 2010-5-22 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-5-22 17:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁而家早繁47X都唔停沙中啦!代替品248P亦都唔係去葵涌

早繁47X唔停沙中, 係因為一早已經滿座, 同埋早繁沙中客較少,
但係下繁大把人用47x來往沙中及葵涌,
你試下下繁去沙中睇下有幾多客上落47x,
你就會明白47x下繁唔入沙市會影響左幾多人
FD5410 發表於 2010-5-24 08:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-22 01:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
同一時間大窩口之前48X都搞點左...
咁既話加車俾47X唔好?

49X所謂既荃灣特快真係唔該行開...
根本就冇需要一條49X頂起咁多客
73X/278X行特快既實際用處不大
起碼成個沙田區只會少部分人搭佢特快上城隧
咁成個問題可 ...

梨木樹三條七蚊線最密就係 48X
46X 同 47X 真係甩班甩到傻...
根本加一兩架車俾 47X 都彌補唔到條 48X

無錯,現階段 49X 係唔需要頂起咁多客
但不久的將來,49S 開辦後就可能可以幫輕下 49X
又或者,拉 49P 入廣源/第一城再做埋早繁(晚繁加多幾班)...
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-24 10:43 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2010-5-24 08:16 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

梨木樹三條七蚊線最密就係 48X
46X 同 47X 真係甩班甩到傻...
根本加一兩架車俾 47X 都彌補唔到條 48X

無錯,現階段 49X 係唔需要頂起咁多客
但不久的將來,49S 開辦後就可能可以幫輕下 49X
又或者,拉 49P 入廣源/ ...
首先既問題係梨木樹真係有咁多客?
而每次講搞城隧線既
唔會單單執一兩條就算既
當然整體咁執
所以踢48x離開和宜合道既就唔係難事
而若果非繁來講,46X同47X唔見有太大既甩班

49S幫得幾多?
到時會唔會係城隧線入面抽車先?
係既咁真係多謝49S
dippy 發表於 2010-5-24 21:56 | 顯示全部樓層
victorkaho 發表於 2010-5-25 06:55 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-25 09:22 | 顯示全部樓層

原帖由 victorkaho 於 2010-5-25 06:55 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好多城隧線根本客量都定晒係度
好難話一時間改到
新城市7蚊線缺一不可
無左既話,是但一條有排煩

49S既問題,等佢開左,
再靜觀其變啦,邊度抽車由佢啦 ...
唔該唔好睇到梨木樹咁大...
而實際上,沙中只要keep住有幾條線上城隧係到就得
但同係荃灣同葵涌果邊有冇cover到全部事實上並冇關係
要睇既反而係真係邊到既需求高
睇48X成條定線來講
梨木樹-大窩口既需求較為低
明顯地冇咩需要俾到有城隧直車入到沙中
咁就唔該快快手手托條48X行特快再執
始終城隧轉車站係俾人轉車既...
而唔係為左俾人有大量既直車

係城隧抽車既話咪望下又多幾多打沙甸魚lo...
FD5410 發表於 2010-5-25 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-24 10:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
首先既問題係梨木樹真係有咁多客?
而每次講搞城隧線既
唔會單單執一兩條就算既
當然整體咁執
所以踢48x離開和宜合道既就唔係難事
而若果非繁來講,46X同47X唔見有太大既甩班

49S幫得幾多?
到時會唔會係城隧線入面抽車先?
係既咁真係多謝49S

好,就當梨木樹靠 46X 同 47X 都攪得掂
大窩口呢 ? 唔好忘記 48X 喺大窩口都有唔少客
調走 48X,難道佢地要坐 73X/278X ?

48X 有時唔係單靠荃灣客,
要九巴放棄梨木樹,大窩口去幫 49X 執少少客係點都講唔通...

47X 假日都甩班甩到傻la
假日城隧往葵涌方向最長條龍就係佢
往往都要等幾個字先有部頂閘既,
再等幾分鐘,先可能有部有位坐既...

最少繁時有唔少沙巿客會因為 49X 無位坐而轉 49S
咁樣已經執唔少...
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-25 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-5-25 09:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

好,就當梨木樹靠 46X 同 47X 都攪得掂
大窩口呢 ? 唔好忘記 48X 喺大窩口都有唔少客
調走 48X,難道佢地要坐 73X/278X ?

48X 有時唔係單靠荃灣客,
要九巴放棄梨木樹,大窩口去幫 49X 執少少客係點都講唔通...

47X ...
大窩口既只要留返有$7車俾佢就已經搞點
而冇需要俾直車佢入去沙中

冇人話48X上象鼻山之時
唔托條49X上大河道北...

所以係開頭一早講左會加47X車先...

若果49S既客量可以過坐滿既
咁當然係有幫助
但若果未達標既
又係返去取消唔到但又晒左車既困局
Ms.Potato 發表於 2010-5-25 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-25 10:15 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
大窩口既只要留返有$7車俾佢就已經搞點
而冇需要俾直車佢入去沙中

冇人話48X上象鼻山之時
唔托條49X上大河道北...

所以係開頭一早講左會加47X車先...

若果49S既客量可以過坐滿既
咁當然係有幫助
但若果未達標既
...

咁咪即係48X囉…你估城隧真係咁多條線咩