hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問試場服務員?
開啟左側

問試場服務員?

arhang2001 發表於 2005-12-31 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:29 發表

服務費,我想即使及格與否都需要給。因為始終這些是幫助考生能順利考試。如果不給場務員可能對我們考生有另類印象。

我考3次一毫子都冇俾過,兩個師傅亦都冇同我講要俾,所以就考完走人。

會有點樣另類印象?映你相認住你?日日咁多個考生去考佢地認得幾多個?
唔會個個都咁得閒卦大師傅?
FX8173 發表於 2005-12-31 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Susan 於 2005-12-30 22:53 發表
不過我今日係柴灣試場考大巴時正當想由試場路口左轉駛出新夏街時 , 我一般考車牌做法
都係不論試場的路口有冇車都做樣停一停車拉手制入返空波才再入波開車出路口 ! 有位試
場服務員幫我係試場路口截著部往柴鐵方向而來的GMB 47M , 但個GMB CAR佬冇理會該位試
場服務員而高速在她面前扒頭 ..... 該名GMB 47M CAR 佬直頭有心為難我進行考路試....

不過以前我考貨VAN 牌時係東院道試場唔見個班試場服務員....

小器 D 同陰謀論 D 咁諗,個小巴佬覺得您 Pass o左,會多個人同佢爭飯食嘛﹗:

*服務員唔係個個場有,多數都係熱門或者多人考o既先有﹗天光道好似都無o架﹗
simon12 發表於 2005-12-31 00:40 | 顯示全部樓層
我自已沒有調查,所有事情都是聽當時學車師傅說的。師傅說最好及格給多些服務費 ,因為他們能幫你截車令你順利考試。

FX8173 發表於 2005-12-31 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:40 發表
我自已沒有調查,所有事情都是聽當時學車師傅說的。

贈你八個大字︰『食古不化,陽奉陰違』

上次先講完你o既師傅未必一定o岩晒,凡事都要自己用腦諗諗,或者作個求證先好盡信。但誓估唔到你完全唔明白。難怪你得以『大師傅』之名﹗
simon12 發表於 2005-12-31 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2005-12-31 00:43 發表

上次先講完你o既師傅未必一定o岩晒,凡事都要自己用腦諗諗,或者作個求證先好盡信。但誓估唔到你完全唔明白。難怪你得以『大師傅』之名﹗

我自己講過,以上的說話都是聽當時學車師傅講的。我師傅都是教車聯會的人。我自已當初都不知道場內幫我們截車是甚麼人,我還估計他們是黑社會分子收陀地。
hsku 發表於 2005-12-31 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2005-12-31 00:43 發表

唉..............其實可否出動版規呢?
因為樓主多次前言不對後語..........那些是誤導.........................不能合理
simon12 發表於 2005-12-31 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hsku 於 2005-12-31 00:46 發表

唉..............其實可否出動版規呢?
因為樓主多次前言不對後語..........那些是誤導.........................不能合理

你自已都是一樣,我何時講過運輸署把場務員工作外判?

FX8173 發表於 2005-12-31 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:47 發表

自已都是一樣,我何時講過運輸署把場務員工作外判?

呢句都夠誤導喇o卦?﹗

原帖由 simon12 於 2005-12-30 21:39 發表
他們也受運輸署的認可,專門負責維持試場的交通情況,引導考車進行考試。
simon12 發表於 2005-12-31 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2005-12-31 00:48 發表

呢句都夠誤導喇o卦?﹗

那樣是確實,最好直接問教車聯會職員最清楚
hsku 發表於 2005-12-31 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:47 發表

你自已都是一樣,我何時講過運輸署把場務員工作外判?

你話認可的.............我想了解是不是運輸署把場務員工作外判.......
我是無知的,想求正嗎!!