hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問試場服務員?
開啟左側

問試場服務員?

simon12 發表於 2005-12-31 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Susan 於 2005-12-30 16:52 發表
請問你們以前考車牌時不論考大細車 , 有冇見過個啲企係試場內維持交通秩序的
試場服務員 ? 這些試場服務員是否由私人駕駛學校安排出來服務要考牌的學生? 另
外 ! 在考試前要比個$30 試場服務費給教車師父 ...

回正題,場務員是穿著反光黃色衣服,他們類似一些交通鐵騎警,在考場負責引領考車及截停往來車輛,令考生順利考試。

由於答案各板友出現不同版本,故此最直接問及教車聯會職員最清楚。
FX8173 發表於 2005-12-31 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:50 發表

那樣是確實,最好直接問教車聯會職員最清楚

你認為教車工會 (留意,不是聯會,是工會) o既員工有需要及能確保資料o既真確性咩?
點解唔直接問運輸署係唔係容許此類行為呢?

*我自己就o係我女朋友第一次考牌時,同天光道試場剛交更o既運輸署職員傾過兩句,佢o地話基本上佢o地o既做法係反而影響o左考生,而當局亦都只係用容忍o既態度,但係並唔係指咁做係合法。講真,我就真係問過人o既,所以先咁大聲可以插你﹗老實講oY,吹水前,都做少少功課oY﹗憑空講同路邊社消息分分路累死你呀﹗
FX8173 發表於 2005-12-31 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:54 發表

回正題,場務員是穿著反光黃色衣服,他們類似一些交通鐵騎警,在考場負責引領考車及截停往來車輛,令考生順利考試。

由於答案各板友出現不同版本,故此最直接問及教車聯會職員最清楚。

1)他們並沒有權可以指揮車輛,其他車輛絕對可以不聽從其指示;
2)他們絕對並非引領考試車輛。因為考試時是需要絕對獨立性,如有人於考試時輔助考生,考官有權終止考試。(*1)再者,此舉亦不算是引領。只是發出一兩個手勢指示。

有朋友個朋友就試過考牌時叫自己o既死黨渣架車o係佢前面開路,結果考到一半俾人踩停,最後即肥﹗

simon12 發表於 2005-12-31 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2005-12-31 00:59 發表

有朋友個朋友就試過考牌時叫自己o既死黨渣架車o係佢前面開路,結果考到一半俾人踩停,最後即肥﹗

可否解釋你朋友個朋友當時為何被考牌主任踩停?
arhang2001 發表於 2005-12-31 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2005-12-31 00:47 發表

你自已都是一樣,我何時講過運輸署把場務員工作外判?

你問號識唔識睇?人地問你咋喎?唔係咪答唔係,唔知就答唔知囉,
講咁多無謂野做乜?
FX8173 發表於 2005-12-31 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2005-12-31 01:05 發表

起初都唔知,返到去臨落車前個考牌官就話佢搵人開路,以佢違反考試守則o既駕車時控制力不足而肥佢﹗解釋就係話佢因為有人開路,做唔到真正考牌時控制車速、爬頭等等,完全跟晒前面架車o既動作去行。

arhang2001 發表於 2005-12-31 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2005-12-31 00:39 發表

小器 D 同陰謀論 D 咁諗,個小巴佬覺得您 Pass o左,會多個人同佢爭飯食嘛﹗:

*服務員唔係個個場有,多數都係熱門或者多人考o既先有﹗天光道好似都無o架﹗

的而且確有d人小心眼係會咁諗。

*我考天光道都要服務員幫我排個"淋淋地"既考官,唔係都冇咁易pass 到。
cmkmichael 發表於 2005-12-31 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2005-12-31 01:05 發表

以下為小弟推斷,錯的話不好見怪

其實好容易理解,考官可能認為:
1. 前面的車輛長時間阻住自己架車,阻住後面的交通,
而考生咁長時間都無適當的返應,簡單來講,考生淨係識跟車,
所以dup停

2. 從以上的推斷,考官懷疑考生請人開路,違返獨立性,都可以dup停
FX8173 發表於 2005-12-31 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2005-12-31 01:13 發表

*我考天光道都要服務員幫我排個"淋淋地"既考官,唔係都冇咁易pass 到。

天光道有服務員咩?﹗我女朋友考乙部時,就係無人截車,所以俾後面架警車貼到好埋(埋到跟本唔可以倒後泊 L 位)而且仲要呠佢,嚇到佢一鬆極力子,架車一彈後,乙部就肥o左~
FX8173 發表於 2005-12-31 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 cmkmichael 於 2005-12-31 01:16 發表
以下為小弟推斷,錯的話不好見怪

其實好容易理解,考官可能認為:
1. 前面的車輛長時間阻住自己架車,阻住後面的交通,
而考生咁長時間都無適當的返應,簡單來講,考生淨係識跟車,
所以dup停

2. 從以上的推斷,考官懷疑考生請人開路,違返獨立性,都可以dup停

我上文已解釋,其實總觀係包含晒您所講兩點﹗