hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 輕鐵重組建議
開啟左側

輕鐵重組建議

ATR50 發表於 2010-8-7 11:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

依家的輕鐵加強服務(最近8部新車投入服務)
主要加落505、507、705、706、751、761P身上
751整體需求甚為龐大,只加1部唔夠的(呢點係建議輕鐵必須取消614線的原因之一)
加上614p/615p與主線的班次十分不穩定(一時雙雙抵達車站,一時要等超耐先有車)
因此建議立即取消614線(現時614線用車8台,6台單卡+1抽雙卡)
615線,建議改為只跑平日繁時,以疏導610線的龐大客量
614線取消後所騰空的8個車卡的列車將分配如下:
614P/615P加密班次(每方向增加3台,共6台)
而751線需要再加多2部(加密班次或單卡變雙卡亦可)
用作疏導614線取消後來往市中心至藍地-洪水橋一帶的居民
又可以善用資源(現時,平日下繁的洪水橋,751線較易上車,同時610同埋615就較難上到車)

咁的話,751可以以頻密的班次疏導來往洪水橋至市中心的人流
(其實係叫洪水橋至藍地沿線居民善用呢條751)
至於兆康至市中心的龐大人流
因為614P班次加強左,因此唔駛擔心上唔到車
這重組之主要目的:
穩定輕鐵服務,強化751線的大線地位

評分

參與人數 1aPower -3 收起 理由
天空之神 -3 嚴重擾民之建議 , 見各回文

查看全部評分

.........
EH2674 發表於 2010-8-7 16:27 | 顯示全部樓層
615對比614無用咁多反而有得留低...
天空之神 發表於 2010-8-7 21:57 | 顯示全部樓層
cut 左 614 , 仲要送車過 615P , 751
原本搭開 614/614P , 610 既朋友多謝哂
講真 , 我接受唔到囉
.
 樓主| ATR50 發表於 2010-8-7 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2010-8-7 16:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
615對比614無用咁多反而有得留低...

615作用係響繁忙時間舒緩610線的客量
.........
天空之神 發表於 2010-8-7 23:00 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

咁係咪要一眾原有 614 既朋友企車頂 ?
.
兜子 發表於 2010-8-7 23:41 | 顯示全部樓層
614 杯渡站咁多人等去元朗方向,
樓主認為 615 可以應付得哂咩?
 樓主| ATR50 發表於 2010-8-8 11:37 | 顯示全部樓層

原帖由 兜子 於 2010-8-7 23:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
614杯渡站咁多人等去元朗方向,
樓主認為615可以應付得哂咩?

我無話要取消610喎
而且我提過要居民善用751線
建議杯渡站乘客搭乘614P到兆康換乘610/615或西鐵線往元朗
或751往藍地至洪水橋

.........
Lost 發表於 2010-8-8 16:12 | 顯示全部樓層
取消 614, 614P 加 3 部車,
即係 614P 繁時 8 分鐘一班, 非繁就 9 分鐘一班.
614P 班次將會穩定左, 唔需要忍受 614/614P 既 0-15 分鐘一班.
而且 615P 在繁忙時段係會多左唔少班次.

但係有一個好大既缺陷, 就係來往元朗.
610 唔加車, 615 唔加車但轉繁時, 由於 610/614/615 從來冇聯合班次可言,
因此兆康至元朗繁時不變: 0-10 分鐘一班, 非繁就 610 一條線開 10 分鐘一班.

成個元朗繁忙時段係少左 8 卡車, 非繁忙時段就冇埋 615, 即係 610 一線走天涯.
以現時 0-10 分鐘一班睇落, 即使係十分鐘後 610/614/615 先後到站, 最後一部亦都唔係冇人的,
咁樣將 10 分鐘三卡車既人, 全部放落一部 610 度, 610 負唔負荷得到呢?

除非係假設 614 同 615 沿線乘客全部走去搭西鐵吧.
但以現時情況, 機會不大.
其實洪水橋 - 藍地一段之所以多班次, 唔係因為青山公路走廊特別多人搭車, 只係因為佢係 屯門 - 元朗/天水圍 既必經之路, 而減少青山公路走廊既車, 就意味住減少 屯門 - 元朗/天水圍 既服務,
本來有西鐵, 的確可以咁做, 但我諗亦唔可以強行削減班次要人坐西鐵, 西鐵要先坐倒頭車到元朗, 呢一個乘車習慣係要慢慢改變. 而西鐵要坐三程車亦都令唔少人抗拒, 好多人都寧願等耐少少一程車, 好過轉多幾次車的.

我諗除非解決 屯門-元朗 既問題, 否則取消 614 或者 615 都係難以實行 - 好難將資源分給 614/5P 以及 610 而令兩條線都能夠負荷得到原有乘客.
天空之神 發表於 2010-8-8 16:27 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

但係而家614/614P 繁時而家做到聯合班次約 6 分鐘一班 , 計埋特車就更密
我唔相信單單加 3 架車就攪掂囉
除非.....所有行 614P 既都係拖卡
.
EH2674 發表於 2010-8-10 10:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 2010-8-8 11:37 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我無話要取消610喎
而且我提過要居民善用751線
建議杯渡站乘客搭乘614P到兆康換乘610/615或西鐵線往元朗
或751往藍地至洪水橋

但係你取消614,多人搭就無直車,少人搭就有,樓主你玩呀?

751除左安定、市中心、兆麟外,無其它同614相同既分站。