hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 輕鐵重組建議
開啟左側

輕鐵重組建議

樓主| ATR50 發表於 2010-8-10 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2010-8-10 10:17 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係你取消614,多人搭就無直車,少人搭就有,樓主你玩呀?

751除左安定、市中心、兆麟外,無其它同614相同既分站。

751係經兆康,唔係兆麟喎
取消614線的目的係善用轉乘(751/610換乘614P)
.........
fishballkwok 發表於 2010-8-10 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR50 於 2010-8-10 18:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

614就成條cut,但係615反而仲可以留低
師兄,你話取消614線就係為左善用轉乘(751/610換乘614P)
咁取消615仲好噃,仲可以善用多d轉乘(751/610換乘505/615P)

之前開614P/615P,資源係唔係直接響614/615 cut出黎呢?
希望知道既師兄解答

小弟遲d入去屯門行下
希望唔會見到杯渡站有乘客企車頂或者係俾人迫到跌落月台啦
EH2674 發表於 2010-8-10 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR50 於 2010-8-10 18:29 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢個係我記錯左,以為751經埋兆麟=.=

咁又點?我問緊既係點解614多客過615,但614無得早繁保留而615有,而615與610相同既路段更比614與751的多

你既善用轉乘,應該係比較少人搭既615而唔係614,你咁同玩野有乜分別?

天空之神 發表於 2010-8-10 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 10/8/2010 18:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果係要善用轉乘
請取消 751 , 751P 全日服務
受影響乘客可以改乘 610,761P 等線
慳車更多更令西鐵更有效率

如果唔係既話 , 唔該你收聲
.
Lost 發表於 2010-8-11 23:27 | 顯示全部樓層
我覺得 614/P 同 615/P 兩組, 基本上都好難郁, 因為好難用 614/5 或者 614/5P 既剩餘資源彌補到原有乘客.
(610 及 614/615P 需同時加車如取消兩條長線, 如取消兩條短線則 614/615 拉勻班次都會少左好多.)
除非有新資源加入, 先至會較為可行.
EH2674 發表於 2010-8-12 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Lost 於 2010-8-11 23:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我覺得 614/P 同 615/P 兩組, 基本上都好難郁, 因為好難用 614/5 或者 614/5P 既剩餘資源彌補到原有乘客.
(610 及 614/615P 需同時加車如取消兩條長線, 如取消兩條短線則 614/615 拉勻班次都會少左好多.)
除非有新資 ...

輕鐵用途已經變左做接駁,唔解決長途線就好難接駁得好
兜子 發表於 2010-8-12 05:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 2010-8-8 11:37 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我無話要取消610喎
而且我提過要居民善用751線
建議杯渡站乘客搭乘614P到兆康換乘610/615或西鐵線往元朗
或751往藍地至洪水橋

如果係負荷到就唔駛好似而家咁,杯渡站成日多人到咩咁喇..
係,其他果幾個站唔係多人搭,但係未至於cut車..
同埋614/P比其他來往市中心<->兆康/元朗等無停得咁多站,理論上快過搭610/615唔少,
取消614唔係唔得,咁唔該比條接駁巴出黎,接得哂d人先好..

615同610基本上重疊咁滯,杯渡-鳳地就得一條主線,一條副線…
除非果幾個站完全無人搭姐,如果唔係憑咩去cut線呀?
樂仔〞 發表於 2010-8-12 13:51 | 顯示全部樓層
即係咁 , 搭 615 既人唔係你想像中咁多
雖然最少人搭個條明明係 610 , 但奈可 610 經屯門醫院大哂
610 614 615 最多人搭既一定係 614 , 最差真係 610
至於點解 615 好似咁少人搭呢 , 其實係 615 前面實有部 615P 清客
就算冇 615P , 前面都有部 505 運左 D 客落石排轉 610
所以刪既應該係 615 而唔係 614
因為刪線而加車既應該係 615P(614P) , 610 同 614 , 而唔係一 D 事都唔關既 751
 樓主| ATR50 發表於 2010-8-12 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2010-8-10 23:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果係要善用轉乘
請取消 751 , 751P 全日服務
受影響乘客可以改乘 610,761P 等線
慳車更多更令西鐵更有效率

如果唔係既話 , 唔該你收聲

取消左751
天水圍的人同埋市中心的人點去屯門醫院覆診呢?
所以唔建議取消751線
.........
EH2674 發表於 2010-8-12 16:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 2010-8-12 16:32 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

取消左751
天水圍的人同埋市中心的人點去屯門醫院覆診呢?
所以唔建議取消751線

話取消751就擺明係串緊你所謂既"善用轉乘",對於點解取消較多人搭既614而唔係較少人搭既615。閣下仲係未有合理解釋

論轉車:610同751去到兆康都可以轉614P/615P
論客量:614明明多過615
論服務:無610既地方全部都有兩條線或以上,但係鳳地一帶就得一條614

閣下回文前兩個半小時,亦有另一版友指出利與弊,唯閣下不斷選擇性失明,咁你跟本Post都唔駛開,直接擲上有關部門已經搞掂