hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴5號雙向繞經黃大仙
返回列表 發新帖
開啟左側

建議九巴5號雙向繞經黃大仙

5號的前fans 發表於 2010-10-11 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-10-11 14:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

往返油麻地仲有 1A / 95, 出油麻地仲有 10, 而 9 喺油麻地兩站既客量亦低

依家 9 根本係做流水, 黃大仙去尖沙咀冇人搭 9 又有咩問題? 下村如果唔搭 MTR, 就淨係得 9 出旺角, 成條亞皆老街又淨係得 9 出尖沙咀, 坪 ...

恕我孤陋寡聞,原來3c同10號都唔經旺角,唔怪得你提都唔提啦。

而9號黃大仙以東冇乜客就是因為繞經黃大仙,不代表可以成為縮短9號的理由。
繞經黃大仙本是增加客源及資源增值,結果班次一cut再cut,由繁時8分鐘cut到變咗
雙位班次,而且9號已經是一條半優惠路線,收全價只是坪石總站上車(往尖沙咀方向)
同佐敦道交界前上車(往坪石方向)的乘客,相信縮線減費都於事無補,加上黃大仙上
車又不是十分多(多都做起咗條9號啦,6B都可能唔駛取消,叫彩虹/采頤D人{采頤花園
的太子道出口靠近彩虹邨,所以同彩虹邨行去太子道差不多都是行咁遠}行出太子
道搭1A,26,27,95號倒不如叫黃大仙下邨行出彩虹道搭車好過啦.起碼都叫有樹遮陰同
有瓦遮頭),倒不如索性飛起黃大仙(最多在可立中學/啟德花園加番個站,穩定番個班次
都可能仲有出路)

搭10號出油麻地??9號到佐敦道,10都可能剛剛到培正道咋!!
cong 發表於 2010-10-11 22:02 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2010-10-11 22:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2010-10-11 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-10-11 22:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
10 出旺角兜大圈, 真係虧你講得出口, 至於 3C, 都唔經下村, 有需要提咩......

3C唔經下邨?
小弟冇理解錯誤應該係黃大仙下邨?
3C喺龍翔道有站,都算服務到黃大仙下邨啦?!
(當然,彩虹道嗰邊就遠啦,e.g.龍澤樓一帶)
定係大家對"下邨"定義有分別?
cong 發表於 2010-10-12 00:29 | 顯示全部樓層
5號的前fans 發表於 2010-10-12 02:25 | 顯示全部樓層
回復 20#, 22#, 25# 的帖子

9 並冇因吞 13 而作出任何路線改變, 其"本"依然係亞皆老街往返尖沙咀既獨市位, 反而取消 6B 令 9 入黃大仙就令客路起左微妙既變化 [/quote]

9 吞 13 而有冇作出任何路線改變你無需理會(起碼是9號及95號即時提供分段收費
給受影響的乘客),6B 令 9 入黃大仙客路起左微妙既變化??任何路線作出改動唔多
唔少客路都會有變化的吧?(正如取消13線,9號及95號客路一定有變化及9號改入
黃大仙,原本搭6B出旺角的咪改搭9號 + 少咗D彩虹+坪石的人搭佢出入罷了)?

10 出旺角兜大圈, 真係虧你講得出口, 至於 3C, 都唔經下村, 有需要提咩......[/quote]

那3C停的站叫甚麼名字?"黃大仙中心"屬於上邨定下邨?10號回程冇咁兜了吧?
我見你冇乜反應,咪提下你囉

我唔知你搭過幾多次 9 同 10, 但係肯定你唔係沿線用家

由采頤出面盞燈開始計, 一般情況下 9 出黃大仙返彩虹道既時間大約等於 10 入黃大仙既時間, 而 10 由黃大仙到油麻地時間只係 20 - 25 分鐘, 沿途塞車位亦都唔多; 9 由黃大仙到油麻地時間需要 30 分鐘 (仲要亞皆老街唔塞車先得, 如果條車龍去到怡安閣要再多起碼 10 分鐘)!![/quote]

10塞車位是唔多,不過交通燈就非常之多(仲要是唔順的多),仲有你說的"油麻地"亦非常有商椎餘地,究竟9號的"油麻地" 同10號的 "油麻地" 會否相差很遠呢?若果9號的是甘肅街而10號是廣華醫院的話,那你說的可能合乎邏輯。但嘗試問一個坪石邨居民,去油麻地搭9號定10號快,相信那人不需一會已經有一個答案,(除非佢認為兜上鳳德道 + 黃大仙的時間會快過齋兜黃大仙),不過我覺得你要識分搭足全程同中途上車到目的地時間上的分別)。

減價將會收 $4.2, 計返百分比來回都平左 7%[/quote]

實收$4.20?你估你識計九巴唔識計,收$4.40就差唔多(同1號比分分鐘無得減)。

出油尖旺有近既 95, 返彩虹/采頤太子道東近彩虹總站都叫遠既真係無話可說!![/quote]

95號可以出油 "尖" 旺?, 還有95回程收全程(仲貴過1A),仲要同1A,9號喺彌敦道唔同站,比著你都唔會搭啦。95我承認引錯例子,那1A,26,27行得遠沒說錯吧(你都叫人行出去搭)

上下邨以龍翔道為界, 如果擲界都計, 彩虹道都係叫服務到下村喎, 鳳舞街都可以算, 咁咪好屈機? 如果要服務到全個下村都淨係得 9[/quote]

那麼架架巴士都唔入彩虹邨(龍翔道,斧山道,太子道東,彩虹邨通道都是邊皮,彩虹巴總更加是界外),是不是就代表唔服務彩虹邨?無人講過鳳舞街是黃大仙下邨的邊皮(起碼隔咗個摩士),你對號入座這是你自己的問題。

你可以嫌3C出旺角兜樂富慢,但就無理由因為自己要搭9號出尖沙咀而要縮線減費,那你同樓主有何分別呢,講完!!!

JX9097 發表於 2010-10-12 07:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-10-12 00:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
上下邨以龍翔道為界, 如果擲界都計, 彩虹道都係叫服務到下村喎, 鳳舞街都可以算, 咁咪好屈機? 如果要服務到全個下村都淨係得 9

既然你以前都住過黃大仙, 9 未入黃大仙之前, 3C 龍翔道既客量有幾多呢? 唔知你對用 3C 出入有咩評價呢?

以前小弟住黃大仙嗰陣因為有學生優惠
所以自己一個出旺角的話,就會搭地鐵多

若果係假日同家人出街的話,會搭3C/6B
3C喺黃大仙客量亦唔太差
小弟記憶中同依家差唔多(十幾廿個客左右)
細個搭3C,最怕係窩打老道塞車,其次係協和小學一段

當然,部份下邨(如龍興樓一帶)會揀紅小都唔奇
但紅小貴,而且又唔見得快幾多(要落東頭邨同九龍城)
cong 發表於 2010-10-12 08:46 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2010-10-12 08:47 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2010-10-12 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-10-12 08:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
果陣下村搭未改循環線既 10 仔多... 3C 慢得離譜, 除左去中港碼頭冇得揀基本上唔會揀佢, 黃大仙客量應該冇十幾廿個咁多, 如果前面冇 2F, 五六個都會有, 否則條隊有沙田堆線咁長喇 ...

小弟印象中3C的確有番十零廿個客
(當然係講假日啦,前文小弟都有提係同家人外出)

至於一眾沙田線就唔止十幾廿個喇(都係以假日做準則啦)
89一向都多人,不提
89B以前比較疏(等親都成廿分鐘咁滯),所以條人龍都唔止十零廿個咁少
80就唔知點解可以咁多人(maybe當年大家都係搭佢去大圍踩單車多 )

10就真係少搭(未同3合併前)
可能有廿幾三十個客都唔出奇~

2F同3C都只係重疊到橫頭磡
黃大仙去樂富,一係行路,一係搭地鐵,較少等巴士