hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更新606X【見P.14 #140】
開啟左側

更新606X【見P.14 #140】

marco31 發表於 2010-12-29 23:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

606X 順利邨 - 小西灣(藍灣半島)
只在星期一至五服務
0753  0803
由 順利邨 開出
$9.8
順利邨
順利邨利明樓, 順清街
順安邨安逸樓, 利安道
順天邨天韻樓, 順安道秀茂坪邨秀樂樓, 秀明道
秀茂坪邨秀逸樓, 秀明道
秀茂坪邨秀安樓, 秀明道
秀茂坪邨秀明樓, 秀明道
上秀茂坪, 曉光街

-----------------------------
$5.7
健康村, 英皇道
此站後跟682回小西灣(藍灣半島)

考慮到619在順利村做到風生水起,619X亦大受歡迎
所以建議在星期一至五提供順利往東區(鰂魚涌 - 小西灣)的服務
方便往商業(鰂魚涌),工業(柴灣東)區番工的朋友  預計30-35分鐘到達鰂魚涌

用車
606P原有的兩班
(619X開車時間0748 0758)

另外,
106P 黃大仙 - 小西灣(藍灣半島)
只在星期一至五服務

0740  0755
由 黃大仙 開出
$9.8/9.3
跟106原線往紅磡(約25 - 30分鐘)
-------------------------
海底隧道收費廣場
-------------------------
$5.7
北角消防局, 渣華道
北角官立小學, 英皇道
-----------------------------
此站後跟106回小西灣(藍灣半島)
目的很簡單,106現線的行車時間過長

很難吸引黃大仙、九龍城、紅磡和土瓜灣的人乘坐往返東區
現開辦106P(回程),方便九龍市民更快去到東區
此外還可以舒緩102P(往港島方向)在紅磡海底隧道收費廣場的壓力

用車
新巴106 原有的兩班
因為0740  0755兩班的時段都是新巴的

歡迎大家討論

S3BL100 發表於 2010-12-30 00:46 | 顯示全部樓層
建議樓主最好改改標題。

我都有諗過類似建議,不過:

1. 606P啟業唔係無客,不適宜抽606P的資源;如果要加特車,相信要觀塘區內線重組,減一兩架車解決
2. 秀茂坪都無車直去東區,點解你條606X唔入埋秀茂坪?

我的反建議大概如下:

606 彩虹 - 筲箕灣
全日20分鐘一班,經彩盈、牛頭角、觀塘、東隧,來回程不經耀東

606P 啟業 - 筲箕灣
上下繁雙向各開2-4班,經麗晶、九龍灣工業區、常怡道天橋,返回606現有路線,來回程繞經耀東

606S 彩虹 - 筲箕灣
上下繁單向各開兩班,經彩雲、四順、秀茂坪(停秀明道)、將軍澳道,跟606前往筲箕灣

608 黃大仙 - 小西灣
全日20分鐘一班,經彩虹道、觀塘道、東隧、東區走廊,跟780落橋

小西灣如果多條去九龍東的特快線,交通配套就接近完美;只要大家接受到606系縮到筲箕灣同
非繁不入耀東,據我粗略估計,兩條全日線(606 / 608)係可以做到一單連休息一個鐘搞掂,除左一兩班特車外,唔使加車。

至於106的問題,如果西灣河地區接受到非繁時減到15-20分鐘一班車換取特快,106係夠車全日拆線(經太安街或太古城上公路),
至於健康村落橋條特快,我會傾向用102拆線。
fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2010-12-30 08:26 | 顯示全部樓層
先回#2,
我會講,
唔好諗住下繁過左六點至尾車冇人係耀東落車.....

現有的606本身係耀東個段係十幾廿個咁落的,
咁就好易出問題...(講緊返小西灣,但係唔好以為過左六點係耀東冇人上車,去東九龍係耀東都有幾個咁上,幾個咁落,幾個冇問題,但係十幾個同你塞部2A?咁就麻煩...)

條新606經筲箕灣道我睇唔出有好大的作為,
特別係筲箕灣道係有唔少競爭的情況下(藍田有條694,跟住仲有觀柴紅小,如果跟足閣下的建議咁做的話觀柴紅小一定係少左客,一定會令筲箕灣的運載能力係上升)

再講,
耀東-小西灣一段唔係加密條82S就解決問題...

82S條線真係吸引到耀東班學生客去搭?
咁點解遲5分鐘的606A(即係0715)係可以坐滿哂人呢?
呢個係一個大問題....
但係....平衡唔到鯉景灣人同埋耀東的利益大前提下,
82S係唔適宜改做好似606A咁行(即係鯉景灣-小西灣一段抄足哂606A咁行)

特別係606A係九巴時段...
呢個都好重要...
因為對九巴黎講606A係獨市生意,
一位$5.7執下雞總好過條606唔知點...

再加上鰂魚涌一帶非繁的客量真係太麻麻,
變左你好難拆特快(佢個例子有少少似113,不過113係冇得特快)
因為你的客量太分散,
你拆特快,
是但一邊衰囉...
所以非繁我覺得應該維持番原狀好啦....

同埋,
106係冇條件講全日特快.....
柴灣小西灣要快的,
做乜唔搭118<>107/106/116個堆?

再講,
筲箕灣去土瓜灣個條紅小唔係好好客而已..

#1,

其實106P回程都可以的,
不過.....其實需唔需要去到小西灣呢?
呢個係一個問題...
不過做埋其實問題都不大.....
因為可以試下有冇土瓜灣客用佢...
不過應該唔會好多人會咁做..

606X個度....
我覺得四順都有少少需求落東區的,
建議睇落冇問題,
不過行車路線麻煩其他版友睇睇...
因為唔熟四順個帶...

S3BL100 發表於 2010-12-30 11:41 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

東區區內線我承認唔係太熟(因為唔係住果頭),但係我個focus係606,唔係東區區內線。
我搵唔到理由點解區內交通問題一定要拎區外線解決,唔可以靠區內線重組處理。
例如,好簡單,82S可以由耀東開,跟606現時行法去小西灣;鯉景灣班客就開多一兩班82特車應付。

606全日不入耀東的原因,係我想條線一單連休息,彩虹至筲箕灣一粒鐘之內搞掂,
so that九巴城巴可以各派三架車的情況下,唔使加車都拆到條去小西灣的特快線608。
如果要入耀東,我係完全冇信心可以一個鐘之內行完。
我自己就搭過606同606P各一次,606P果次係五年幾前
(果日印象深刻,因為係小弟會考第一科,果科全港得200人考,唯一試場係筲箕灣官中,九點開考),
搭九巴班次,牛頭角總站上車,沿途交通暢順,入東隧前窗口位坐滿,
結果由牛頭角去筲箕灣官中用左45分鐘。
而搭606果次,都係多年前,果陣我仲係中學生,
學校陸運會後散場,唔想行去柴灣站搭地鐵,
於是走左去搭606,結果行左超過50分鐘先入東隧
(由柴灣道筲箕灣山腳起計用左超過七個字),70分鐘先返到牛頭角,
自此以後都唔再敢搭606。
呢d雖然係五、六年前的數據,但係我相信今時今日情況應該唔會爭太遠。
用以上數據推算,彩虹開,經新清水、四彩、沿彩霞道落返牛頭角大概會用左10-12分鐘,
再由牛頭角跟現606P行法去到筲箕灣,要多40分鐘,加埋返到總站仲有8-10分鐘抖,岩岩好。
如果入埋耀東,起碼唔見10分鐘,一個鐘肯定行唔晒,返到牛頭角已經要差唔多成粒鐘。

我個諗法係,耀東班過海客,大可以行落去筲箕灣搭車,如果佢地想快,一早已經走左去搭港鐵。
唔值得為左呢班客搞到要拉疏班次及/或加車,甚至搞到606無可能拆線。
再者,返工同放工時段,我已經會整條新版606P雙向由啟業/九龍灣工業區來往筲箕灣,來回會經耀東,
而家食到的返工客,都可以走去搭606P。

你話而家606非繁鰂魚涌客少,我會覺得一個主因極可能係班客唔知要等幾耐先有車;又唔見601/619非繁北角客少?

至於東區區內的問題,都係果句,唔該都會諗下點樣用東區區內線重組去解決,唔好郁到過海線。

===

至於106X的問題,我整特快唔淨係for紅隧客,仲有土瓜灣、九龍城都可以用。
要佢地搭118轉車,即係貴左。
老實講,而家106兩邊都成日踢車走,拆條非繁20分鐘一班的106X,總好過要柴灣/筲箕灣班客
慢慢等唔知幾時先有的106再慢慢碌過海。我始終認為106X絕對值得一試,巴士公司作風毋須太保守。
brianso198 發表於 2010-12-30 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-12-30 11:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東區區內線我承認唔係太熟(因為唔係住果頭),但係我個focus係606,唔係東區區內線。
我搵唔到理由點解區內交通問題一定要拎區外線解決,唔可以靠區內線重組處理。
例如,好簡單,82S可以由耀東開,跟606現時行法去小西灣;鯉景灣班客 ...

606非繁客量唔少架(整個比例)
不過可以講係接受唔到...

606成條線本身係快架(對於鰂魚涌班人黎講)
但係咁樣一樣冇用,
唔該睇下人地601,619做緊幾多分鐘一班車,
606做緊幾多分鐘一班車...

同埋我想問非繁D人去鰂魚涌做咩?
601/619都還有個北角,CWB可以頂住姐,
但係606行個D位D人去黎做咩?

你想搞根本唔易...

2.

82S係耀東開有咩用?
乜個個耀東人真係用佢咩?
7:45a.m.開個班606A(係耀東)仍然坐過半的,
根本82S無論係時間上定係係定線上完全係唔user-friendly...
呢個係事實.....
606A而家係耀東去小西灣做到半小時, (甚至25分鐘都冇問題)
不過82S可以答你係唔得囉....

82加到班神早加左啦,
我夠想條606A改走耀東呀,
不過加82S班次有用咩?

82S成條線咁鬼衰,
就算加左班又點?

最後D人又咪迫106....
講左好幾次82S成條線係好差.....
你吸引到耀東人搭先算...
你就算話改做興東邨舍度開始起載,
但係鯉景灣個度又要搵車出黎做,
新巴早繁根本冇能力做咁多野....
除非你叫個條2X cut 番3架車囉,
不過搭2X班人肯放過你先算...

仲有,
對南安里班客有咩好處? (唔好話南安里,係對整條筲箕灣道的人黎講)
以前有8,82,84係度,
清客的速度快左,
咁樣的時候係有好處囉...
你根本唔需要攞過海線黎清,
要做番呢個效果,
唔該將條8仔行番流水囉,
不過柴斜班人肯唔肯放過係另一回事....

而家,
你想搵部車加落去82S個度?
難囉...特別係耀東呢D位係好單向的,
你估九巴會肯同你走去縮線落筲箕灣?
呢個係重點....

比著係新巴,
我做乜唔做好798?
我做乜唔做好其他線,
做乜一定要搵架車落去82S個度?

區內交通問題我都知唔應該,甚至係唔可能搵過海線解決,
不過...以82的運載力,
以81,82S的定線,
以82X的班次,
你想清班學生客?
冇可能....

就算話改82S的定線,
做完唔駛加車?

唔好話606A,
106早繁係更爆....

3.
柴灣小西灣要快的神早轉第二架車啦,
做乜要同你碌多個西灣河筲箕灣行?
102又特快,
106又話特快,
乜筲箕灣同西灣河需要咁多全日特快線?

4.
點解耀東的人搭606?
因為方便...
早繁用2班車就塞住耀東人把口?
恐怕仲哂資源...
耀東係有廿個上呀,
不過而家606早繁係好難頂閘返九龍....

行落去?
我搭2A轉MTR唔好?
對2A有咩好處?

返耀東更甚...
個個走去搭2A/77/99,
咁就慘啦,
西灣河街市條行人路咁鬼細,
西灣河班人點諗?
而家有D西灣河人對呢個西灣河街市個站設計(行人路設計)係反感....
唔係個個耀東人都肯行架...
時間講緊係四粒字....
再講係觀塘搭MTR去西灣河同埋筲箕灣價錢上係唔同......

仲有條694呢?
點解冇人提過606有特快版之後唔會影響到佢?
694係將軍澳段的客量根本係唔好..... (早繁唔知,不過下繁係好多人去藍田)
依照閣下咁改,
唔好話耀東, (耀東輸條606姐,有乜所謂?)
筲箕灣班客一定係大輸家....(人地694係好快,輸條694總會多過輸條606囉...)

JX9097 發表於 2010-12-30 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-30 16:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
仲有條694呢?
694係將軍澳段的客量根本係唔好..... (早繁唔知,不過下繁係好多人去藍田)

694其實只要改到同798類同路線出將軍澳
相信客量會比現時高得多
(現時694喺將軍澳可以話係非常兜)

694小弟都搭過(夜晚八點左右班次)
用Dart仔要企,入將軍澳嘅亦唔算少(半車)

依家694根本就做得唔好
坑口根本冇入到,寶林就圍住行個圈,吃力不討好
以798行車時間睇,694應該都可以做到20分鐘出將軍澳
咁分分鐘仲可以有機會加到班
KD3375 發表於 2010-12-30 22:03 | 顯示全部樓層

606全日不入耀東.
你係咪當耀東班人無度!
606係耀東係其中一個客源黎!
ctb8107 發表於 2010-12-31 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-12-30 17:20 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

694其實只要改到同798類同路線出將軍澳
相信客量會比現時高得多
(現時694喺將軍澳可以話係非常兜)

694小弟都搭過(夜晚八點左右班次)
用Dart仔要企,入將軍澳嘅亦唔算少(半車)

依家694根本就做得唔好
坑口根本冇入 ...

其實694而家都係20min兜完, 同798差唔多
只係佢服務唔到坑口
如果跟798行係會好d, 但係將軍澳區既客量唔會改善好多
始終對比起MTR, 吸引力不大 (特別係調景嶺、將南)
而且694連側魚涌既上班客都做唔到, 客源較小
S3BL100 發表於 2010-12-31 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-30 16:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

82S係耀東開有咩用?
乜個個耀東人真係用佢咩?
7:45a.m.開個班606A(係耀東)仍然坐過半的,
根本82S無論係時間上定係係定線上完全係唔user-friendly...
呢個係事實.....
606A而家係耀東去小西灣做到半小時, (甚至25分鐘都冇問題)
不過82S可以答你係唔得囉....

82加到班神早加左啦,
我夠想條606A改走耀東呀,
不過加82S班次有用咩?

82S成條線咁鬼衰,
就算加左班又點?

最後D人又咪迫106....
講左好幾次82S成條線係好差.....
你吸引到耀東人搭先算...
你就算話改做興東邨舍度開始起載,
但係鯉景灣個度又要搵車出黎做,
新巴早繁根本冇能力做咁多野....
除非你叫個條2X cut 番3架車囉,
不過搭2X班人肯放過你先算...

乜清唔清到客係睇有幾多條線,而唔係平均幾多分鐘有一班車架咩?

都係果句,以新巴城巴的能力,我唔信無方法可以抽到資源整一條興東 -> 耀東 -> 小西灣的特別線,
甚至可以think outside the box,例如晨早繁忙時段整幾班99P特車拉長去小西灣。
總之唔該唔好拎班過海客當人質。

3.
柴灣小西灣要快的神早轉第二架車啦,
做乜要同你碌多個西灣河筲箕灣行?
102又特快,
106又話特快,
乜筲箕灣同西灣河需要咁多全日特快線?

師兄,我條106X唔係淨係用來for柴灣小西灣架,係for柴灣小西灣加埋筲箕灣西灣河,
除左紅隧口外,同118根本完全無重疊。正如我上面所講,106咁慢,又成日脫班,對小西灣柴灣班客根本無用,
倒不如拆條非繁20分鐘一班的特快線出黎。九龍城土瓜灣比旺角油麻地少客就預左,
但係20分鐘一班106X如果坐唔到半滿,I would be very very surprised。

而我個構想入面,102X係健康村上落橋,做埋鰂魚涌,同106X又係除左紅隧口外無重疊。
唔係話而家102/106無客,但係過海速度咁慢,肯定會流失左唔少客,整特快對乘客同巴士公司係雙贏。
如果乜都只係諗住維持現狀,又驚話班過海分段客會少左選擇,then nothing is getting done,對乘客唔係好事。

如果大家認為筲箕灣西灣河唔需要咁多全日特快線,不如望下條小西灣柴灣特快118生意有幾好。

4.
點解耀東的人搭606?
因為方便...
早繁用2班車就塞住耀東人把口?
恐怕仲哂資源...
耀東係有廿個上呀,
不過而家606早繁係好難頂閘返九龍....

行落去?
我搭2A轉MTR唔好?
對2A有咩好處?

返耀東更甚...
個個走去搭2A/77/99,
咁就慘啦,
西灣河街市條行人路咁鬼細,
西灣河班人點諗?
而家有D西灣河人對呢個西灣河街市個站設計(行人路設計)係反感....
唔係個個耀東人都肯行架...
時間講緊係四粒字....
再講係觀塘搭MTR去西灣河同埋筲箕灣價錢上係唔同......

如果真係覺得耀東班人的過海需要係咁重要,倒不如我建議條606擺耀東做總站,唔落筲箕灣,
我個大前提係要確保條線正常情況下一單連休息可以一個鐘搞掂,so that九巴城巴只係需要各派三架車行。

對於堅持要用606去執2A/77/99班客的板友,我會問,乜2A/77/99而家連非繁忙時間都係班班爆咩?

重點依然係:如果你地係都要條606又入耀東又去小西灣,咁即係將小西灣班客hold hostage,
令到佢地繼續無快捷方法來往觀塘。

睇返118而家的營運狀況,再者觀塘區非繁時都大把人出入;
我開一條跟780上東廊的東隧特快線608,如果20分鐘一班坐唔到大半滿,
again I would be very very surprised。

除非大家認為為左繼續滿足耀東乘客全日來往區內的需要,小西灣人唔需要一條前往九龍東的特快線。

仲有條694呢?
依照閣下咁改,
唔好話耀東, (耀東輸條606姐,有乜所謂?)
筲箕灣班客一定係大輸家....(人地694係好快,輸條694總會多過輸條606囉...)

694下繁最多人上係筲箕灣一帶,我建議條特快線608晨早就已經跟左780上橋,唔可能對694客量有太大影響。
我建議608跟780上橋,背後亦已經考慮左694的存在。

brianso198 發表於 2010-12-31 06:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2010-12-31 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實694而家都係20min兜完, 同798差唔多
只係佢服務唔到坑口
如果跟798行係會好d, 但係將軍澳區既客量唔會改善好多
始終對比起MTR, 吸引力不大 (特別係調景嶺、將南)
而且694連側魚涌既上班客都做唔到, 客源較小 ...

冇辦法,
基本上694而家港島的定線只可以講繁時成功,
非繁失敗...

佢失敗在客源太細,
但係其實新巴肯將佢特快,
基本上係將將軍澳同埋東區的距離拉近左...

其中又咁講,
如果話最成功個段,
藍田-柴灣一段(小西灣我唔確定有幾多客)