hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 279X改總站
開啟左側

279X改總站

樓主| HG7385 發表於 2011-1-3 18:49 | 顯示全部樓層

擺279X係華明比擺係清河更加不切實際,華明總站何來有位比你擺?
清河起碼都叫有位

當早繁去青衣既279X過左欣盛苑之後,都可以連窗口位都坐唔滿,我實在睇唔出279X全日經粉嶺做咩?
早繁比4班特車,已經就哂D返工客啦

麻煩大家睇下非繁279X咩情況
以下午兩點幾至三點幾睇
5架載左10個人都無既279X分別係唔同時間到上水鐵路站,就各自即刻有超過30人上車,有兩班係接近坐滿走人
而同一時間,4架返聯和墟既279X埋站,果4架車各自坐左超過一半/接近一半座位,但落哂客之後,果4架車真係得返好少人無落車(有一架直情係吉哂,其餘就十個人都無)

早繁粉嶺的確有唔少人搭279X,但非繁呢?
早繁已經特登比4班車比粉嶺客搭,仲想點?

因小失大並唔係好事
279X 上水<>聯和墟既路程起碼都廿幾分鐘,油都用唔少,但非繁行呢段路又無乜錢搵,不如放比上水仲好啦

最多咁,除左4班聯和墟特車外
朝早加開多兩班特車由花都廣場站開->0710,0740

晚繁整6班去聯和墟既特車,OK?
279P(即係原279X路線)
青衣開 5:45PM,6:00PM,6:15PM,6:30PM,6:45PM,7:00PM

至於263M呢,我唔知實際情況,不作評論
坤仔 發表於 2011-1-3 22:03 | 顯示全部樓層
樓主話想善用資源
咁慳左既車諗住放落咩線度用呢?
eric278 發表於 2011-1-4 00:39 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

目前在吐公因道路工程導致經常性擠塞的情況下,279X在粉嶺南有著支援278X的作用。
再說,#10回文講出問題核心:「大欖隧道轉車站是一整個網絡,不單是一條路線。」
粉嶺南不排除有一定乘客量係使用279X於欖隧轉車出市區,尤其長沙灣及港島為然。
(至少本人也經常使用279X轉968出港島)

還有279X是北區唯一一條停欖隧轉車站的欖隧線,故此當年定線(279P)是盡量服務整個北區,
還看香港公交
hkstudent 發表於 2011-1-4 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2011-1-4 12:39 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
目前在吐公因道路工程導致經常性擠塞的情況下,279X在粉嶺南有著支援278X的作用。
再說,#10回文講出問題核心:「大欖隧道轉車站是一整個網絡,不單是一條路線。」
粉嶺南不排除有一定乘客量係使用279X於欖隧轉車出市區,尤其 ...

無錯, 除非拆線啦, 否則279X係難以縮短的
聯和墟得一條線去新界西南, 係唔可能cut的

我係度想, 不如好似70X/277X 咁[當然要改善一下], 分開serve兩區就可能縮到279X啦...

原帖由 HG7385 於 2011-1-3 06:49 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
擺279X係華明比擺係清河更加不切實際,華明總站何來有位比你擺?
清河起碼都叫有位

當早繁去青衣既279X過左欣盛苑之後,都可以連窗口位都坐唔滿,我實在睇唔出279X全日經粉嶺做咩?
早繁比4班特車,已經就哂D返工客啦

麻 ...

279X係百和路另一條去聯和墟既車, cut左好大鑊
另外, 聯和墟只係得279X呢條對西部地區既特快線ga la, 唔cut得, 就算cut都要有密既車轉乘, 73,73A,78K咁疏, 點頂?

零容忍小巴不公平違規的問題
 樓主| HG7385 發表於 2011-1-4 16:46 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

聯和墟何來有密既巴士線去上水?
你搵得到先再講啦
279X自己都唔密得去邊
況且,無人叫你死等一條線
我特登加埋73同73A,就係比聯和墟居民搭四飛,唔洗等死78K/79K咁耐
講真,聯和墟非繁要去上水既,有唔少人一早就上小巴

聞說遲d會有條聯和墟<->北區醫院既小巴線會經百和路
所以你講既野暫時唔係一個問題

如果要拆線既,我諗粉嶺南應該支持唔到一條全日去青衣既巴士線
都唔係唔得既,非繁半個鐘一班,繁時15分鐘或者得既

hkstudent 發表於 2011-1-4 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 HG7385 於 2011-1-4 04:46 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你搵得到先再講啦
我特登加埋73同73A,就係比聯和墟居民搭四飛,唔洗等死78K/79K咁耐
講真,聯和墟非繁要去上水既,有唔少人一早就上小 ...

係有好多車, 不過, 呢D車一係一齊到, 一係等成3-4個字叫人點等?
聯和墟得呢架車出葵青甚至荃灣, 你cut左又唔比密車轉乘實唔得, 279X係做大欖轉乘用, 你叫人係聯和墟轉2次車出去?晨早就小巴+MTR啦, 咁趕客...
279X最多只可縮到粉嶺站轉278K, 除非來往聯和墟有密車區內線短途線去上水做轉乘

273A萬能咩? 273A咁慢, 又停得耐, 唔可以再加人坐啦, 除非你做到273A拆線啦
改線係要加埋新配套, 你就咁改完又比唔夠benefit係唔得ga...
零容忍小巴不公平違規的問題
樂仔〞 發表於 2011-1-4 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 HG7385 於 2011-1-4 16:46 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你搵得到先再講啦
講真,聯和墟非繁要去上水既,有唔少人一早就上小 ...

如果你可以係只轉乘一次既情況下比粉嶺人全日搭到車去九龍西(深水埗、旺角、美孚、長沙灣)、港島(灣仔、中環、銅鑼灣、金鐘)既
你即管放馬建議
否則,你呢個建議唔該拎去堆填區

如果你要節省資源,咁你係應該開上水站特別班次,而唔係一刀切
barking 發表於 2011-1-5 15:42 | 顯示全部樓層
跟據樓主理論
就算擺清河邨, 清河邨都唔多人搭, 非繁時某幾班車更可能一個客都無,
不如總站擺上水算數啦, 做到好似276P咁一出站即上公路都不知幾爽~
 樓主| HG7385 發表於 2011-1-5 20:14 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

我擺清河既原因係因為上水廣場無位
如果上水廣場有坑多出黎,晨早就擺入去啦
279X擺清河原意根本就唔係比清河人用,搵位擺咋

唔比密車轉乘?
唔該你搵到一條由聯和墟去上水,又密車既巴士線先好講野
我幾時有講過273A呢樣野呢?
上水站特車一向都有,但絕對唔夠囉
一陣拉成堆車去做特車,又有人話正線好疏
直接做上水咪唔洗煩囉

呢度D人同個D死攬住70號線唔放既區議員一樣
平時又唔見好多人係粉嶺搭279X,一無左既得但平時唔用既利益就噪
如果連非繁都大把人係粉嶺搭279X既,我都唔會郁佢啦
呢度D人真係.....

粉嶺人全日搭到車去九龍西(深水埗、旺角、美孚、長沙灣)、港島(灣仔、中環、銅鑼灣、金鐘)既

深水埗: 73->72
旺角:270A 或 270A->72X
美孚: 278X->46X(仲平過279X->68X/69X/265B囉,時間又差唔多)
長沙灣:73->72
灣仔:277X->307;東鐵(紅磡)->104
中環:277X->307,東鐵(紅磡)->104
銅鑼灣:270A->962/969;東鐵(紅磡)->102/106
金鐘:270A->930/961/962/968/969;277X->681

評分

參與人數 4aPower -12 收起 理由
區麗芝 -3 頭站冇乜客就要縮短...咩道理?
FBI2 -3 冇乜客就話要縮短,咁73/73A咪執得? ...
eric278 -3 原因見#26
hkstudent -3 Reasons at #23

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2011-1-5 20:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HG7385 於 2011-1-5 20:14 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我擺清河既原因係因為上水廣場無位
如果上水廣場有坑多出黎,晨早就擺入去啦
279X擺清河原意根本就唔係比清河人用,搵位擺咋

唔比密車轉乘?
唔該你搵到一條由聯和墟去上水,又密車既巴士線先好講野
我幾時有講過273A呢 ...

你呢 D 方法係咪失時左 D 先?雖然我唔保證 279X D 客係咪咁搭
但當 277X 自身難保時,咁你同玩死觀塘客有乜分別?
除此之外,清河邨而家有位咩?連 270P 都要塞係 273B 條坑上客,你條 279X 仲要係車海式班次,點放?