hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 279X改總站
開啟左側

279X改總站

樓主| HG7385 發表於 2011-1-5 21:05 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

清河有成大條吉左既小巴坑
連聯和墟都夠擺279X,清河居然會唔夠位!?
502大可以用果條吉左既小巴坑,又唔係多車
原502條孖坑咪可以比279X用

又係你自己話係只轉乘一次既情況下比粉嶺人全日搭到車去九龍西(深水埗、旺角、美孚、長沙灣)、港島(灣仔、中環、銅鑼灣、金鐘)既
咁我咪隨便搵D出黎囉
的確係全日車,的確只轉乘一次就得喎
barking 發表於 2011-1-6 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HG7385 於 2011-1-5 20:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我擺清河既原因係因為上水廣場無位
如果上水廣場有坑多出黎,晨早就擺入去啦
279X擺清河原意根本就唔係比清河人用,搵位擺咋

調278X擺聯和墟, 咁279X擺上水就夠位啦

根據 "無乜人搭就cut短" 的理論
反正278X上水-基新中學一段, 非繁時都係得十零個客左右, 有d班次更甚者10個人都無,
浪費資源, 掟去聯和墟跟277X走算數啦~
更可騰出上水巴總車坑給279X以達致 "善用資源", 一舉兩得
hkstudent 發表於 2011-1-6 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2011-1-4 10:06 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果你可以係只轉乘一次既情況下比粉嶺人全日搭到車去九龍西(深水埗、旺角、美孚、長沙灣)、港島(灣仔、中環、銅鑼灣、金鐘)既
你即管放馬建議
否則,你呢個建議唔該拎去堆填區

如果你要節省資源,咁你係應該開上水站特別 ...

You are right, you get the point
原帖由 HG7385 於 2011-1-5 08:14 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我擺清河既原因係因為上水廣場無位
如果上水廣場有坑多出黎,晨早就擺入去啦
279X擺清河原意根本就唔係比清河人用,搵位擺咋

唔比密車轉乘?
唔該你搵到一條由聯和墟去上水,又密車既巴士線先好講野
我幾時有講過273A呢 ...
原帖由 HG7385 於 2011-1-5 09:05 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

又係你自己話係只轉乘一次既情況下比粉嶺人全日搭到車去九龍西(深水埗、旺角 ...

先生, cut車後係要比足夠既compensation 先得ga,
你夾硬比埋D轉乘根本同九巴和運吉等一樣不負責任, 完全係唔成熟既回應
本來人地好地地可以1個鐘內出到九龍, 你比埋D 73轉大埔線既方法,270A出到彌敦道慢遊 , 咁慢咁兜點, 成2個鐘先出得去, 同71X一樣, 你認為合理同可以接受嗎?
更加唔好講有D線聯和墟無得坐, eg. 278X, 你點叫聯和墟人全日有1次轉乘就出到西九? impossible
完全無通盤思考, 要扣!

零容忍小巴不公平違規的問題
坤仔 發表於 2011-1-6 01:14 | 顯示全部樓層

樓主又唔回下我慳左既車放落咩線
 樓主| HG7385 發表於 2011-1-6 13:27 | 顯示全部樓層
270A出到去彌敦道,絕對唔洗兩個鐘囉,個半鐘一定夠
我可以好肯定咁講279X->68X/69X/265B/968/967/969出深水埗、旺角、美孚、長沙灣、灣仔、中環、銅鑼灣、金鐘,一定唔係一個鐘之內既事囉
講誤導性言論,絕對要扣返你5分,不過我未有得扣住
講真,搭東鐵出紅磡轉104,仲快過你搭279X再轉車囉

要坐278X既,咪搭278K再轉278X囉,而家無轉乘比你用呀?
下下都要有線係你樓下,你當呢度係屯門呀?
有線比你用又唔爭氣用多D
到人地要攞走就係度噪

評分

參與人數 2aPower -6 收起 理由
eric278 -3 態度惡劣及意圖挑起罵戰。
dongfeng -3 態度惡劣及意圖挑起罵戰。

查看全部評分

eric278 發表於 2011-1-6 14:12 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

北區一向對外巴士路線不足,區議會花多年時間才爭到少量改善,
閣下的建議不單無助改善北區交通,反而叫人用轉乘取代直達巴士路線
可謂完全擾民。

還看香港公交
AVD1 發表於 2011-1-6 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 HG7385 於 2011-1-5 20:14 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
深水埗: 73->72
旺角:270A 或 270A->72X
美孚: 278X->46X(仲平過279X->68X/69X/265B囉,時間又差唔多)
長沙灣:73->72
灣仔:277X->307;東鐵(紅磡)->104
中環:277X->307,東鐵(紅磡)->104
銅鑼灣:270A->962/969;東鐵(紅磡)->102/106
金鐘:270A->930/961/962/968/969;277X->681

深水埗: 73->72 -> 我諗你唔會唔知兩線有幾疏車, 仲有兩線取道係點 (咁同你起香港去英國, 有直航機唔坐, 走去坐火車經中國大陸, 西佰利亞... 有咩分別 ?)
美孚: 278X->46X -> 呢個都叫尚可接受, 但係分明 279X > 68X/69X/265B 快過佢多多聲 (46X 又要行荔景)
灣仔/中環:277X->307;東鐵(紅磡)->104 -> 本來兩程車, 而家三程車 (我諗唔需要再講落去)
銅鑼灣/金鐘:270A->930/961/962/968/969;277X->681 -> 270A 真係慢得緊要, 唔好話邊度, 就咁過獅子山隧道去九龍站最快都要廿分鐘, 廿分鐘我坐 279X 都到欖隧車站啦

"呢度D人同個D死攬住70號線唔放既區議員一樣
平時又唔見好多人係粉嶺搭279X,一無左既得但平時唔用既利益就噪
如果連非繁都大把人係粉嶺搭279X既,我都唔會郁佢啦
呢度D人真係...."

如果你真係改得好好睇睇, 真係唔會有咁多人回文反你囉
根本同死攬住70就有好大分別 ~

270A 根本就存在 o既時候, 70 根本就可以 byebye 得 (基本上都 cover 哂), 大埔公路又有 BBI 轉乘, 頂多都係兩程車過, 何況而家 BBI 仲要平過原本 70. 你而家改到條 279X 唔三唔四, 家陣 279X 粉嶺小人極都唔會小人得過當年 70 ~

如果你四個字 "善用資源" 就去改線
不如你改埋條 278X - cut 到去粉嶺
上水 o既乘客就 279X > 68M
去葵涌/荔景就 279X > 69M / 265M / 269M
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-1-6 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 HG7385 於 2011-1-6 13:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
270A出到去彌敦道,絕對唔洗兩個鐘囉,個半鐘一定夠
我可以好肯定咁講279X->68X/69X/265B/968/967/969出深水埗、旺角、美孚、長沙灣、灣仔、中環、銅鑼灣、金鐘,一定唔係一個鐘之內既事囉
講誤導性言論,絕對要扣返你5 ...

就以去港島坐 968 為例
968 一程先係 70 分鐘 (由元朗西去到天后)
你 270A 已經要 80 分鐘

車程時間起九巴網站搵出黎 ~

我想講係, 起元朗西去大欖隧道大約需時 15 分鐘
我比你 279X 由粉嶺開到去大欖要半個鐘
30+70-15 = 85 分鐘

你一程 270A 就已經用左你 80 分鐘,
我諗你 5 分鐘冇可能起西隧口飛到去天后呀 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
樂仔〞 發表於 2011-1-6 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HG7385 於 2011-1-5 21:05 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

又係你自己話係只轉乘一次既情況下比粉嶺人全日搭到車去九龍西(深水埗、旺角 ...

有坑唔代表架車夠位出架喎
你為左 279X 搬入清河,咁咪要轉哂 ADS 去應付道路限制?因小失大!
FBI2 發表於 2011-1-6 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 HG7385 於 2011-1-5 21:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

條小巴坑好似係俾將來70X來回程入清河總站用。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工