hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 討論:大家認為英國統治香港定中國好d呢? ...
開啟左側

討論:大家認為英國統治香港定中國好d呢?

J702HMY 發表於 2006-1-20 03:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家我住0係英國,覺得英國d民主制度真係唔錯!
細個果陣都唔捨得英國人走,
自從中國接返香港之後,硬係覺得香港好似少梗左d野,
而且搞左好多失敗政策,好似八萬五果d野...
之後就不了了之,唉!
我終於明白到點解臨回歸之前點解咁多香港人移民囉...
如果唔係英國拎左香港,香港都唔會有咁靚...
都係舊0既好!
歡迎討論....

鄭笑 發表於 2006-1-20 03:27 | 顯示全部樓層
 樓主| J702HMY 發表於 2006-1-20 03:37 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-1-20 03:27 發表
英國係民主之母!當然唔錯喇!
其實中國對香港既管治當然尷尬,佢又要處處設防,左驚右驚,例如特首,又唔想找個好高民望既上去,因為怕佢夾民意自重,但又唔可以找個完全無民意既,只係這裡就衰左一大半!

就算而家港英0既老臣子曾生已經做左特首,
係就係好過老董,但係又受中共制肘,唉!
真係特首唔易做,
反而以前港督好d,咩野都話做就做,
有d都幾親民!例如麥理浩咁...
Porcelain 發表於 2006-1-20 11:37 | 顯示全部樓層

初初睇個題目時真係一頭霧水........"英國統治香港定中國好d"
Fun_FC 發表於 2006-1-20 11:45 | 顯示全部樓層
但大家有冇咁諗,如果無回歸呢件事,英國仲會唔會慢慢下放權力給港人呢?
司長級官員仲會唔會由華人做?

不過,從經濟方面看,係英國令香港繁榮的,這不用質疑。

komodo 發表於 2006-1-20 12:26 | 顯示全部樓層
歷史問題係冇如果的。

好老實講,香港的繁榮,係好取決於幾個中國近代史的重要事件,就係中共立國、韓戰爆發和中國改革開放。

1949年,中共立國,大量資本家南逃至香港。韓戰期間,聯合國制裁中華人民共和國,香港暗地裡成了內地採購物資的門戶,轉口開始興盛。80年代開始中國改革開放,香港產業北移,香港經濟轉形為服務業為主。

當然,香港的成功,英國人帶給我們的制度係不可或缺的。不過,沒有以上的「外圍因素」,任憑有多好的制度,都未必能開花結果。
M 發表於 2006-1-20 14:13 | 顯示全部樓層

香港由中國統治一定比英國好得多,除左150多年被英國佔領之外,
香港不論是漢朝、唐朝、清朝還是現在都是中國的一部分,英國文
化同中國文化唔一樣,所以由中國人管香港就最好不過了,起碼大
家都係一家親。

個人覺得,香港人響150多年受英國統治影響,唔少人都留戀英國政
府對港既統治。所以回歸後不少港人都覺得香港響回歸後失色左好多
,但我相信,這些問題將會在幾十年後得到解決。

英國人佔領香港初期,一樣都有好多問題出現,一樣都有人對英國管
治反感,但到了80年代,香港才算是繁榮穩定。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
~誰@359~ 發表於 2006-1-20 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-1-20 14:13 發表
個人覺得,香港人響150多年受英國統治影響,唔少人都留戀英國政
府對港既統治。所以回歸後不少港人都覺得香港響回歸後失色左好多

我想知呢個問題點樣解決呢?一日中國仲未有民主
都唔會令大部分香港居民安心同信任中國
恐怕呢個問題會o係2047年變得更加惡化
字大只顯得人自大
tonytsang_hk 發表於 2006-1-20 20:59 | 顯示全部樓層
香港由中國統治一定比英國好得多,除左150多年被英國佔領之外,
家都係一家親。
...

You are karaoke policy.
is the culture of communist party epual to chinese??

You never give a suggestion
norrislaw 發表於 2006-1-21 03:46 | 顯示全部樓層

家都係一家親。
...

沒有英國的殖民地時代, 香港一定會遭受民革的摧殘, 那會有現在所謂的國際都會?
上海沒有法國人的統治, 何來會有2,30年代夜上海的盛世?

「所以由中國人管香港就最好不過了,起碼大家都係一家親?」 政治係六親不認既, 冇利益果時鬼同你一家親。 既然係咁親, 點解我地要民主都唔俾??

你講晒啦, 即係好似大陸成日講「終會達至普選」咁囉, 講完等於冇講。
我相信香港如果再係好似而家咁, 過左2047年就真係可以係咁先。