hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦216X
開啟左側

建議開辦216X

S3BL100 發表於 2011-2-21 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2011-2-20 21:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

流水線更係好做
好似1A,40呢d一個位一程可以有4,5個人坐過都得
但係流水線好客唔代表長途客搭佢會受樂
好客只係因為多短途客
但係班長途客想唔想陪班短途客逐站停?
想既話就唔會有人提倡觀荃得快
大可以繼續搭40

點可以拎40個例子同16/216X比?觀塘去荃灣有成大條龍翔道,40的走線根本係唔直接。
而16/216X,亞皆老街本身條走線已經係相當直接,停多幾個站唔係真係要花多好多時間。

13D同2A係觀塘區冇站同16/216X一樣
93K要經土瓜灣
296C 西行6.2 東行7.2,再加埋d 10-15分鐘一班既班次
我唔覺觀塘去旺角既客會搭佢
真正有同16競爭既得番1A
但係1A經界限街/太子道西
基本上實慢過行亞皆老街
所以16係獨市?當然唔係
但係優勢最大既明顯係佢
亦即係話觀塘道去旺角應該最多人搭16
不過當呢堆線優勢最大既都慢過216X既時候
個人覺得216X有開線既價值

我想知你係咪住觀塘區?

基本上,觀塘道裕民坊打後,1A/16的站位都係一齊,如果係去旺角,大部分乘客都會見車就上,
如果唔係去亞皆老街沿線/大角咀,唔會專登等16。
再者,1A行太子道西表面上兜遠左,但係實際上穩陣過行亞皆老街,
因為亞皆老街公主道交界落橋至彌敦道之間果一小段太容易塞車喇,一塞就幾乎唔郁得。
如果行果度真係咁直接,3C/95/87D/281A等線就唔會行太子道西出去啦。

幾年前試過一次由九龍醫院附近行去旺角,晌公主道交界見到架796C,
估唔到我行到出去通菜街仲快過佢。

16係亞皆老街當然有唔少客源
如果唔係都唔會話因為停站而miss燈位
但係邊度上落既人多,好容易就睇得到

其實我冇諗過d客會係miss左一班216X之後繼續等
但係當216X同其他去旺角既線一齊黎既時候
起碼已經有一班客受惠左
加上固定15分鐘一班已經較易預算時間

唔反對15分鐘易預算時間一點,但係觀塘 - 旺角本身需求大、1A/16又開得咁密,
15分鐘一班定點班次其實無乜實質優勢。
而且,「當216X同其他去旺角既線一齊黎既時候」,呢樣野已經好hypothetical,因此呢個因素唔需要考慮。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| bobbycheng 發表於 2011-2-21 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-2-21 11:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

點可以拎40個例子同16/216X比?觀塘去荃灣有成大條龍翔道,40的走線根本係唔直接。
而16/216X,亞皆老街本身條走線已經係相當直接,停多幾個站唔係真係要花多好多時間。

我想知你係咪住觀塘區?

基本上,觀塘道裕民坊打後,1 ...

我整理過216X對比16既優勢
而家係隔離個帖copy番過黎
1.216X比16停少11個站,省回埋站時間
2.亞皆老街同窩打老道中間既燈位容易塞車同候燈時間長
3.亞皆老街2條橋中間再有4眼燈,如果第一眼燈順之後,只要跟住正常車速黎行,之後既燈都會順,但係埋站既話有機會啱啱miss左之後既燈
4.九龍城迴旋處容易塞車
5.富豪東方酒店埋站時間通常較長
6.景泰街同啟業邨呢段係可以行70,但係因為停站會令到最高車速唔能夠高
7.因為216X唔需要停站,中間可以保持較快行車速度,唔計停站既純平均車速已經快過16

觀塘 - 旺角呢段需求大
係咪正好證明左做旺角-觀塘特快實有市場?
其實我預15分鐘一班
係因為唔想呢條線太密攞太多資源
5-10分鐘一班邊個唔想?
不過而家15分鐘一班都有版友話客量會唔夠
5分鐘一班我驚有人會話吉車游街
 樓主| bobbycheng 發表於 2011-2-21 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-2-21 11:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔好意思,我雖然呢年長駐外地,但係我晌香港既屋企,
步行距離內就有2A/13D/16,13D更加係我最經常搭的巴士線之一。

搭咁多次13D,淘大到眼科醫院一段,基本上無試過一次超過10分鐘,最快果次大概七分半鐘就行完。
2A/16同一段路的行車時間都差唔多,再出埋旺角鐵路站,只要唔塞車,都係俾多7分鐘時間。

九龍灣到眼科醫院之間,基本上都係得兩支燈,太子道東沿途車站,上落又唔係太多,
如果唔係繁忙時間,基本上都唔駛點等入站。
所以,如果淨係計燈位,216X其實只係比16停少亞皆老街/窩打老道/公主道交果兩支燈,優勢絕對唔明顯。

再者,我發覺你似乎覺得,16同你條216X相比,因為要停沿途各站,所以要停多好多支燈,
但係由數學角度來講,呢個係illusion,停燈的機會率,理論上唔會受到燈位前有否停站所影響。
閣下莫非可以寫包單,216X沿途順燈?

再者,你話216X比16快8分鐘甚至更多出到去,但係16只要唔塞車,九龍灣去旺角都係15-20分鐘之內。
正如我上面所講,16由九龍灣去眼科醫院,成段路唔係點停燈,都要8-10分鐘,
我睇唔到216X正常情況下能夠比16快成40% - 50%,10分鐘多少少就出到去的可能性。

睇黎大家唔係好明點解我話一順就順,停多幾下就會變唔順
理論上一個user fiendly既交通燈設計係
應該比車可以係第一支燈綠燈之後以正常速度行都可以繼續係綠燈(講緊直路,唔係等轉彎)
如果唔係D車會不斷塞係度(有d道路的確唔係跟呢個設計,例如英皇道)
而亞皆老街基本上都係用呢個設計
具體化d黎講
例如第一眼燈而家(0000)由紅變錄
如果佢預車輛可以10秒後(0010)到達第二眼燈
咁第二眼燈就會係第一眼燈由紅變錄之後10秒(0010)都由紅變錄
咁成個車程就會變得順暢
因為呢個設計唔會預你中途有停車
假設第二眼燈會係0020由錄變番紅
如果架巴士係第一同第二眼燈中間停站左8秒
咁佢就會係0018過燈
但係已經只係剩番2秒就變紅燈
當架巴士到第二至第三眼燈再停站
果2秒應該都會冇埋
亦即係話到第三眼燈既時候會係紅燈
其實上面多講既停一停站會影響之後行程就係咁樣而黎
(當大家睇完都仲係唔明既時候
可以係下次搭巴士經過又多燈又多站既道路時
睇下燈號既變化:
如果第1眼燈最初紅燈,跟住由紅變錄架車開出
到第二眼燈前20-30米左右可以見到第二眼燈由紅變錄
到第三眼燈前已經一路可以望見佢係錄緊
到第四眼燈時架車都仲可以係錄燈過,但當我地回頭望番眼燈既時候,眼燈就會由錄變紅
到第五眼燈時架車可能係啱啱到路口時遇見眼燈由錄變紅過唔到
呢個例子loop係5眼燈做一組
當然真係幾多眼燈一個loop要視乎實際情況而定)
S3BL100 發表於 2011-2-22 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2011-2-21 19:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我整理過216X對比16既優勢
而家係隔離個帖copy番過黎
1.216X比16停少11個站,省回埋站時間
2.亞皆老街同窩打老道中間既燈位容易塞車同候燈時間長
3.亞皆老街2條橋中間再有4眼燈,如果第一眼燈順之後,只要跟住正常車速黎行,之後既燈都會順,但係埋站既話有機會啱啱miss左之後既燈
4.九龍城迴旋處容易塞車
5.富豪東方酒店埋站時間通常較長
6.景泰街同啟業邨呢段係可以行70,但係因為停站會令到最高車速唔能夠高
7.因為216X唔需要停站,中間可以保持較快行車速度,唔計停站既純平均車速已經快過16

始終,如果條線唔係開到足夠地密,時間上差別又唔夠大,以15-20分鐘咁短路程,
唔係話無乘客受惠,但係因為都係行同一段路,優勢絕對唔明顯,除非佢開到5分鐘一班。

再者,行70的路段,巴士有幾可行70?而家實際上太子道東一段,大部分巴士都行緊50甚至以上,
行50同70,兩公里路,時間相差唔係半分鐘左右。

而你講到有關不停站可以燈位直去的問題,咁行果段路的紅小一樣差唔多次次都飛晒咁多個站,
點解我仲成日見到亞皆老街沿線有紅小要排隊停燈?
我實在唔知道你8分鐘甚至更多個figure係點黎,
但係紅小而家能唔能夠好consistently做到10分鐘以下由旺角去牛頭角先?
如果唔得,咁216X亦都無可能比16快超過8分鐘。
 樓主| bobbycheng 發表於 2011-2-22 07:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-2-22 01:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
始終,如果條線唔係開到足夠地密,時間上差別又唔夠大,以15-20分鐘咁短路程,
唔係話無乘客受惠,但係因為都係行同一段路,優勢絕對唔明顯,除非佢開到5分鐘一班。

再者,行70的路段,巴士有幾可行70?而家實際上太子道東一段,大部分巴士都行緊50甚至以上,
行50同70,兩公里路,時間相差唔係半分鐘左右。

而你講到有關不停站可以燈位直去的問題,咁行果段路的紅小一樣差唔多次次都飛晒咁多個站,
點解我仲成日見到亞皆老街沿線有紅小要排隊停燈?
我實在唔知道你8分鐘甚至更多個figure係點黎,
但係紅小而家能唔能夠好consistently做到10分鐘以下由旺角去牛頭角先?
如果唔得,咁216X亦都無可能比16快超過8分鐘。

如果講到開5分鐘一班
除左用車係2/3倍既問題之外
個人都相當贊成呢個建議

其實如果5分鐘一班驚少客既話
用ADS甚至單層可唔可行?

你指見到紅小停燈
你記唔記得多數係停第幾眼燈?
因為平時我搭巴士既經驗
就真係唔多見紅小要排隊
唔知係咪我地搭車時間上既分別

行亞皆老街既紅小我平時好少搭
唔敢用一兩次經驗評論

8分鐘呢個figure係我由搭13P同16比較
以及睇google map既行車時間資料同搭16時既情形綜合以來
S3BL100 發表於 2011-2-22 08:11 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2011-2-22 07:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果講到開5分鐘一班
除左用車係2/3倍既問題之外
個人都相當贊成呢個建議

其實如果5分鐘一班驚少客既話
用ADS甚至單層可唔可行?

個問題係,根本無資源開到5分鐘一班,如果抽現有資源開到咁密,
反而會影響左而家沿線班客,再者觀塘來往旺角需求雖然係大,
但係未至於大到可以同時support到一條沿途唔停站的車海線,同埋停沿途各站的1A/16。

開216X根本就係無需要。

驚少客走去用細車密密開,更加係無謂。

你指見到紅小停燈
你記唔記得多數係停第幾眼燈?
因為平時我搭巴士既經驗
就真係唔多見紅小要排隊
唔知係咪我地搭車時間上既分別

行亞皆老街既紅小我平時好少搭
唔敢用一兩次經驗評論

我基本上都無乜搭紅小,但係次次行過露明道/天光道兩盞燈,都成日會見到有紅小要等燈無得直去。

同埋,google map個行車時間只係具參考作用,不可盡信。正如我所講,
當一架太子道東沿途上落少,非繁又唔駛等排隊入站的16都要用8-10分鐘先由九龍灣鐵路站去到九龍城警署果陣,
你認為正常情況下,216X係咪真係可以快成8分鐘咁多呢?有冇可能8分鐘就由九龍灣開到去旺角?
12A 發表於 2011-2-22 11:25 | 顯示全部樓層

開16特快班次的可行性

原帖由 kay 於 2011-2-20 21:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
反正16路程長,脫班肯定有,你想觀塘客有更快既車去旺角,又想加快回車速度,我會贊成。
用16名義開特車,加價問題都可能避免到....

我住藍田, 不過係住山下, 坐唔到16. 所以去旺角的話, 我就要坐地鐵, 但多數無位坐...
而個人認為, 為廣田乘客來說, 16本身在藍田區路線算遊車河,
加上將軍澳道出觀塘道的燈位係會塞車, 繁時更加不時會倒塞上橋
還有觀塘及牛頭角一帶的燈位, 會令他們認為16路程長
所以16唔多唔少係有需要開特快班次, 但就唔係serve觀塘客, 而係serve藍田客
我建議中的特快班次係早繁單向往奧運站, 班次係兩班起三班止
路線係原16藍田區路線, 經將軍澳道及觀塘繞道, 再落太子道東 (即係跟98C行), 返回原有路線

按 : 觀塘繞道早繁是會塞車, 不過塞車位係落去機場隧道的支路

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
Choi + 5 一语中的

查看全部評分

九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| bobbycheng 發表於 2011-2-22 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-2-22 11:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我住藍田, 不過係住山下, 坐唔到16. 所以去旺角的話, 我就要坐地鐵, 但多數無位坐...
而個人認為, 為廣田乘客來說, 16本身在藍田區路線算遊車河,
加上將軍澳道出觀塘道的燈位係會塞車, 繁時更加不時會倒塞上橋
還 ...

如果講到開16特車
我反而建議可以由平田開出
落藍田mtr之後再經麗港城之後上觀繞
之後去到旺角先有站

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 鼓勵樓主繼續努力, 改善

查看全部評分

12A 發表於 2011-2-23 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2011-2-22 13:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果講到開16特車
我反而建議可以由平田開出
落藍田mtr之後再經麗港城之後上觀繞
之後去到旺角先有站

如果入總站就免, 入面已經有條219X,
擦邊式經麗港, 即係停容鳳書都勉強接受到.
但長氣一句, 山上面都係得215X, 仲要做埋觀塘客先上公路
佢地更需要特快

anyway, 特車可以過左九龍醫院之後就有站, 唔駛去到旺角
去到旺角先有, 真的可能唔夠客
九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| bobbycheng 發表於 2011-2-24 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-2-23 01:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果入總站就免, 入面已經有條219X,
擦邊式經麗港, 即係停容鳳書都勉強接受到.
但長氣一句, 山上面都係得215X, 仲要做埋觀塘客先上公路
佢地更需要特快

anyway, 特車可以過左九龍醫院之後就有站, 唔駛去到旺角
去到旺角先有, 真的可能唔夠客

如果真係做麗港城客唔會入總站
不過唔係因為有219X(因為入面有線去尖沙咀同有冇車去旺角應該冇直接關系)
而係出面行多幾步就有巴士站

我所指去到旺角係想指到太平道先有站
果度啱啱係過窩打老道天橋羅橋之後第一個站
如果唔行橋既話又可能花多唔少時間