hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 嘗試將606拆線
開啟左側

嘗試將606拆線

樓主| marco31 發表於 2011-3-17 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-3-16 08:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
搞咁多野,都係無延長尾班車時間

另外606A我相信仲係吸納緊d客,而且兜得上去佐敦谷都好難話踢返出黎

港島東特快,如果可以拉694落水就更好

尾班車根本就唔係重點討論,同埋8點打後我唔睇好
606A可用新既606代替
694係另一組路線..難以相提並論
 樓主| marco31 發表於 2011-3-17 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-3-16 12:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主條616經四順秀茂坪後仲要行曉光街、協和街落山,四順上車半粒鐘都唔知入唔入到隧道……
有好多時兜多D路表面上可以服務更多乘客,但係實際上越兜就越趕客。
如果係諗住主打觀塘山上 - 港島東,最盡過秀明道後直出將軍 ...

616唔落觀塘,就不用開了
因為原有606筲箕灣-北角既乘客會反對
616亦不會有足夠客源
老實講,619同601快嗎?佢地有冇客量支持?

用另一區例子說,682有需要用681行走沙田的路線嗎?
現在682慢,都有足夠客量支持

616放係彩雲只係擺位,真係做既係順利,秀茂坪同觀塘來往港島東既乘客

現有的606基本是不能服務九龍灣住宅地區的
港島東的乘客往九龍灣淘大/德福也是不順路的
既然九龍灣工業區沒有地鐵/競爭對手,需求也不大
即使606要增加3-5分鐘車程〈小西灣-柴灣快了10分鐘〉他們也會如常乘搭的

既然不要606A,就應該給他們一個選擇,將巴士站放置在淘大花園也不過份
再者,一條觀塘道直去,點樣入九龍灣工業區?

樓主| marco31 發表於 2011-3-17 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2011-3-16 20:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

工業區搭得都係唔想行唔想轉

請問實際使用人數是多少?
同埋606&616既時間配合得好,他們在東隧也不需要等好耐的時間
106116_1023 發表於 2011-3-18 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 marco31 於 2011-3-17 22:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
請問實際使用人數是多少?
同埋606&616既時間配合得好,他們在東隧也不需要等好耐的時間

下繁MegaBox已經冇位,觀塘都冇得上
搭得佢返工放工都係唔想轉,理得你配唔配合,總之希望一程過
不如唔好郁,繁時開幾班返筲箕灣柴灣特快清下客咪仲好
Chelsea FC
 樓主| marco31 發表於 2011-3-18 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2011-3-18 00:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

下繁MegaBox已經冇位,觀塘都冇得上
搭得佢返工放工都係唔想轉,理得你配唔配合,總之希望一程過
不如唔好郁,繁時開幾班返筲箕灣柴灣特快清下客咪仲好 ...

咁講的話606不如只做九工兩味線
停完九工即走啦,反正觀塘都冇得上

再講我眼見上繁只有兩班606係要企人〈往九龍方向〉
你講下繁冇位坐根本就得淡笑
最後,你話不如唔好郁,開幾班柴灣筲箕灣特快仲好其實都好有問題
筲箕灣 - 北角根本就做唔起一條606,同埋咁樣拆線既時候資源會好重疊
九龍區既服務範圍又冇擴大到,你咁樣講野好自私喎

106116_1023 發表於 2011-3-18 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2011-3-18 01:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁講的話606不如只做九工兩味線
停完九工即走啦,反正觀塘都冇得上

再講我眼見上繁只有兩班606係要企人〈往九龍方向〉
你講下繁冇位坐根本就得淡笑
最後,你話不如唔好郁,開幾班柴灣筲箕灣特快仲好其實都好有問題
筲箕 ...

唔擴大九龍區範圍=自私?
唔上山=自私?
我講緊下緊往港島方向,你就講上繁往九龍方向,真係得啖笑
下緊往港島方向full哂都會養唔起幾班甚至一班特別班?咁憑d咩野再分拆一條專去柴灣既全日線?
Chelsea FC
S3BL100 發表於 2011-3-18 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 marco31 於 2011-3-17 22:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

現有的606基本是不能服務九龍灣住宅地區的
港島東的乘客往九龍灣淘大/德福也是不順路的
既然九龍灣工業區沒有地鐵/競爭對手,需求也不大
即使606要增加3-5分鐘車程〈小西灣-柴灣快了10分鐘〉他們也會如常乘搭的

既然不要606A,就應該給他們一個選擇,將巴士站放置在淘大花園也不過份
再者,一條觀塘道直去,點樣入九龍灣工業區?

to be fair,616你個論點其實都有point。

不過你條606,對於工業區客來講,工業區上車行啟祥道天橋去到淘大再出返去,
同埋條線行觀塘道直去加埋步行,時間上應該差唔多。
你條606本身已經skip左筲箕灣,淨係得個柴灣站同港鐵重疊,
我覺得唔需要兩邊都專登避開港鐵,都絕對有得做。
真係要去柴灣小西灣的客,唔會因為條線撤走九龍灣工業區,
要行出去觀塘道搭車,而漠視skip鰂魚涌筲箕灣而令行車時間大幅減少的事實,轉投港鐵。

反而筲箕灣、英皇道沿途條九龍東全日過海線變左上山,會連原有的工業區通勤客都無埋。
觀塘山上出港島東工商區,的確係有需要開線,
不過考慮埋資源問題等因素,呢條線做住兩味會比較好。
至於你話606行淘大取代606A的服務,唔好意思,
彩盈行去淘大花園搭車都要坐底兩三個字,
你個方案仲變左去太古坊要轉車,實在係唔討好。
fb.com/scientisthk2usa/
KC3555 發表於 2011-3-18 14:31 | 顯示全部樓層
只係望一望,606只停柴灣區,註定死得。
一來紅小搶左唔少,20分鐘到觀塘,
班次都唔算好頻密,你條線優勢只在小西灣區,
太高估小西灣乘客需求吧。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
LP1200 發表於 2011-3-18 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2011-3-17 10:23 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你咁樣問我好難寫建議咖喎,四個字:此post已完
人地RDP寫建議都要注明路線改動要點郁d車,d車要點樣分
你最起碼都可以交代下606個12(?)架車點分落去條606同616到去維持20分鐘一班丫...
Lovey Dovey
天空之神 發表於 2011-3-21 01:42 | 顯示全部樓層

基本上只係將一條頹既路線 : 變得更頹

個人認為
606A 全日化 , 取代所有 606 班次,
繁忙時間加開往九龍灣啟業 <> 西灣河之特別路線 (或將 606P 資源改為此線)
606A<> 619/641 互相免費/補$0.7轉乘(轉乘點 : 牛頭角/牛頭角地鐵站)

不過 , 就算做到咁 , 都要加車應付 , 冇得傾
.