hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 61P 恆順園->荔景北(第一次修改)
開啟左側

61P 恆順園->荔景北(第一次修改)

天空之神 發表於 2011-3-24 01:11 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

不過老實 , 61P 咁行真係作用好有限
三聖兜入去果下好金
同以前 261M 有咩分別 , 除左客源因服務範圍增加以外
.
 樓主| KC3555 發表於 2011-3-24 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2011-3-24 01:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過老實 , 61P 咁行真係作用好有限
三聖兜入去果下好金
同以前 261M 有咩分別 , 除左客源因服務範圍增加以外

都係個句,要唔兜,就要用方法將三聖客吸引去恆福個站等車,
否則,用左運輸署的方法,260C無三聖客會坐,61M變相減班。
同以前261M的分別係,261M兜兆麟苑站,停成日塞嘅屯門鄉事會路右轉海珠路燈位。
所以咪話做熟左班客先拉直囉。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
天瑞總站 發表於 2011-3-26 09:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| KC3555 發表於 2011-3-26 10:05 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2011-3-26 09:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
諗唔明點解一定要留守置樂
人地有大把選擇
返返三聖開並無不妥

多個選擇? 洗唔洗要你呀?

你不如講下置樂有乜大把選擇......除左天空之神講個堆之外。
天瑞總站 發表於 2011-3-26 16:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| KC3555 發表於 2011-3-26 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2011-3-26 16:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
佢講個堆唔夠咩? 唔係要我數十條出黎下嘛..置樂去荃灣唔需要十條線喎

咁樣你又無野俾到又返兜,咁出篇文黎一D意思都無,仲以為你有乜野偉論。
以上問題已經回應左。

天瑞總站 發表於 2011-3-26 23:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| KC3555 發表於 2011-3-27 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2011-3-26 23:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔係因為你咁鐘意多一條線俾人揀, 我又洗乜返兜?
67M 多客到上唔到車, 咁班客係咪真係勁抽到日日都肯等兩三班車?
NR73 做置樂客, 表示唔需要多一條新線
恆順園個邊又有同 61P 時間差唔多既 61M
唔一定要多條線俾人揀 ...

問題都話:就係唔係一定要揀61P,咁等開61M的話,見到61P唔係一定要等死61M,
呢個咪就係話俾你知你邏輯出左問題囉,如果有部61P黎左上左61M嘅客,
咁61M係咪少左班客,咪夠位係青山灣以後上人。
我一路都係用呢個諗法去做,
唔係好似你咁,兩條相若的路線停站就等死一部車的邏輯。
你連我要做的原意係點都唔明白,同埋自己連等車的邏輯都攪唔清楚,
所以唔係我唔去貼題答你,而係你都唔知我要的分流目的。
天瑞總站 發表於 2011-3-27 22:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| KC3555 發表於 2011-3-28 10:20 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2011-3-27 22:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
總括而言
都係俾多條線置樂揀

咁點解唔係改特別車班次?
新線無辦法百份百令61M客量減少
但係改特別車就可以

或者可以係縮短特車, 可能由黃金海岸定點開
仲有效率 ...

你都仍然唔明白,
兩條路線停一個站,行車時間相若,梗係上先到的一班。
比如平時61M恆順園到三聖一班10分鐘之間有70人等車,
現時中間攝左部61P,可能係於前班61M後5分鐘開出,
若當中已經有35人排隊,其中可能約30人已經上左61P,
咁咪騰左30個空位俾青山灣以南的61M客。
之後仲有豐景園等66同260C嘅客呢。
加上屯門居民係有一種「屯門公路效應」,無論點都認為屯門公路一定快點。
就算962 v.s. 962X,962X快0-3分鐘,或者962 v.s. 962B,非繁忙時間962B係快過962約0-3分鐘。
兩部車一齊埋站好多人都會揀屯門公路車。

縮短特車意義不大,效率都是一樣,反正無論南廠開定係屯門公路回空,
都係要經三聖邨。縮短特車意義不大。

黃金海岸定點開意義都不大,
繁忙時間大家趕車追巴士,司機又會等客,停多兩盞燈,
就係導致前後兩車拖住行的原因,加上現時主班次及特別車前後間距通常約3-5分鐘,
某站定點令到班次拉勻,但會令有些乘客無故等多幾分鐘,
再加上公路情況,一有交通意外遇上阻塞乘客便歸咎無故定點。
這個情況有別於港島的市區路線,況且,18號話做定點都唔覺佢實行到。