hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組新巴城巴4,4X,40,40M,40P,43X,46X,M47,70線及新40X ...
開啟左側

重組新巴城巴4,4X,40,40M,40P,43X,46X,M47,70線及新40X專帖

Jaso0n2010 發表於 2011-8-23 20:30 | 顯示全部樓層

3B 拉去華富?
如果係咁點解唔踢40M去中上環,
再加密40班次?
世風日下
kd7941 發表於 2011-8-23 21:30 | 顯示全部樓層
其實今次建議既原因,相信都係因為城巴計劃陰乾40M,灣仔返華富更淒涼
所以,不要再做無謂的掙扎,仲玩改特快只會繼續送車俾人
只有將70延長去華貴先可以解決問題。
我係B2版略略提既改動純粹係解決延長70後所引起既問題,而家華富華貴田灣經薄扶林既線係死症,與其繼續嘗試解決一個解決左咁耐都搞唔掂既問題,倒不如解決70延長後既問題?
kelvina905 發表於 2011-8-23 21:43 | 顯示全部樓層
個人意見

4:千奇唔好入德輔道中;維德24小時都塞
淨係入埋中環碼頭算.

4X取消 :認同;但可唔可加幾班4早上四號幹線特別車?

43X取消:冇咩問題;係返放工時間18/18p好難再頂

m47:維持田灣村>華貴村>華富道>華翠街>域多利道>原來路線

3b,12m:唔好搞佢兩個喇,3B咁搞一定冇咩人搭

40取消:應該保留40,唔好搞3B,12M;再將40變為
華富北>華富道>薄扶林道>原有路線>花園道>中環>金鐘(有冇必要落金鐘?)

40M取消:有新40

40X:放工時間軍器廠街,灣仔政府大樓,堅拿道天橋同香港仔隧道可以挽死你
如果好似我咁改又得唔得?
去程:華富北>華富道>薄扶林道>香港大學>山道天橋>四號幹線>民寶街>中環天星碼頭>中環交易廣場>金鐘東巴士總站>軒尼詩道>灣仔碼頭
回程:灣仔碼頭>軒尼詩道>太古廣場>跟5X出中環>砵甸乍街>四號幹線>香港大學>薄扶林道>華富道>華富北

咁又可以食到軒尼詩道同太古廣場班客;既可以行四號幹線;又可以避免同4,40m,m47;一舉三得

kelvina905 發表於 2011-8-23 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-8-23 17:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有一個小小既建議,就係 40X 改做循環線
再改來回程是但一邊飛起軒尼詩+金鐘,改行中環直入灣仔北/掉返轉
我既諗法就係因為金鐘其實客量不高,
為左灣仔內街來回程都慢慢碌未必值得,同時俾一邊特快灣仔
至於天星,搵 40X ...
40x落天星都順路,用民寶街出
甚至可以行龍和道,費是塞車
Jaso0n2010 發表於 2011-8-23 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvina905 於 2011/8/23 21:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
個人意見

4:千奇唔好入德輔道中;維德24小時都塞
淨係入埋中環碼頭算.

4X取消 :認同;但可唔可加幾班4早上四號幹線特別車?

43X取消:冇咩問題;係返放工時間18/18p好難再頂

m47:維持田灣村>華貴村>華富道>華翠街> ...

你咁搞法即係叫人陪兜, 我寧願要BBI 40<--> 3B
世風日下
 樓主| Choco 發表於 2011-8-23 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvina905 於 2011-8-23 21:46 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
40x落天星都順路,用民寶街出
甚至可以行龍和道,費是塞車

呢個真係唔得,
中環交易廣場已經唔算中環心臟,
如果行龍和道, 就惠及唔到中環番工同轉東涌線既人了
kelvina905 發表於 2011-8-23 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2011-8-23 22:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你咁搞法即係叫人陪兜, 我寧願要BBI 40 3B

而家最大重要係華富出半山;金鐘可以搭新40x
Jaso0n2010 發表於 2011-8-23 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvina905 於 2011/8/23 22:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而家最大重要係華富出半山;金鐘可以搭新40x

半山同置富又點搞先...
世風日下
FD5410 發表於 2011-8-23 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 kd7941 於 2011-8-23 21:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實今次建議既原因,相信都係因為城巴計劃陰乾40M,灣仔返華富更淒涼。
所以,不要再做無謂的掙扎,仲玩改特快只會繼續送車俾人。
只有將70延長去華貴先可以解決問題。
我係B2版略略提既改動純粹係解決延長70後所引起既問題 ...

其實我會覺得條 40X 唔止做灣仔
仲係做返 4X 中環既野,因為齋做中環未必夠客就入到灣仔
條線繁時做埋 4X 中環客應該會夠客
至於非繁,我建議非繁俾車 4 仔
因為相信非繁上環西營盤會多d客...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
 樓主| Choco 發表於 2011-8-23 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2011-8-23 23:00 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

半山同置富又點搞先...

恕問問西半山同置富點攪係指??

置富去西半山?
西半山去灣仔?

還是其它?