hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯元天巴士討論
開啟左側

[歷史資料] 屯元天巴士討論

fw1321 發表於 2011-9-13 11:05 | 顯示全部樓層

小弟八八年搬入屯門,不過果陣兩歲未夠,所以腦海中八十年代尾既記憶真係好淺,只係
知道果陣坐 559 可以遊車河遊餐飽,農曆新年 61X 市中心出九龍打出一圈又一圈蛇餅,
假日夜晚返屯門冇左 62X 為左有位坐由黃大仙坐車落番九龍城碼頭上車。

去到九十年代未有大欖隧道既時代小弟仲讀緊小學,果時返學都o係屯門,只係假日會出入
九龍,所以亦都比較少經歷屯門公路大塞車,不過我都記得有一次坐 73R 出荃灣,屯門公路
塞左兩個幾鐘,o係車入面由唔凍坐到凍到震... 要數經典就肯定有 60P 呢條線,有一次由
黃大仙返屯門,見住一部 62X 密籠埋站,部車仲有位坐,但一諗到唔知屯門公路唔知要
塞幾耐,家人都決定坐 70X 上上水轉 60P 落屯門,果時覺得條線好特別。

以前最鍾意就見到新車,所以好鬼鍾意 60X,車又多但又新,記憶最深當然係第一次坐 FW1321
果陣見到灰椅果種新鮮感,加上公路上奔跑果種滋味,隨即成為我既愛車。區內線覺得最特別就係
三菱 #318 去 521 試車。
S3BL343@66 發表於 2011-9-13 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 waman 於 2011-9-12 20:16 發表
以我的記憶,以下是部分昔日路線所途經的街道:

九巴59〔大興→蝴蝶邨或者屯門碼頭〕:
大方街,大興街,石排頭路,蔡意橋,屯門鄉事會路,皇珠路,龍門路及湖翠路。
(及後由於蔡意橋封閉,改經震寰路,杯渡路,新發邨轉一圈後返回原線)
九 ...

蔡意橋指依家 e 條 ?
btw 鐵巴係咪有條由建生去碼頭 好似係 A58?
唔知有無人坐過 分享下呢 ?
仲有 A59 有無曾經風光過 ?
 樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-13 15:39 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2011-9-13 11:05 發表
小弟八八年搬入屯門,不過果陣兩歲未夠,所以腦海中八十年代尾既記憶真係好淺,只係
知道果陣坐 559 可以遊車河遊餐飽,農曆新年 61X 市中心出九龍打出一圈又一圈蛇餅,
假日夜晚返屯門冇左 62X 為左有位坐由黃大仙坐車落番九 ...

嘩...559真係遊河好正ga,仲記得當時市中心轉車去三聖(當時輕鐵未通三聖支線),有521、559、A59,阿媽成日話559要入安定、友愛、翠寧慢好多,所以通常都上521,我就當然好失望la,因為559可以坐多一陣車;回程係三聖上車,都有同樣情況;所以一有559,我就好開心ga la。我仲記得,當時559不論去兆康定係青山灣方向,經過安定、友愛既時候,過左輕鐵皇珠路橋底個迴圈之後,要左轉右轉,然後經豐安街出去海珠路,係友愛南總站上落客,再沿路出番市中心。

鐵巴318,我記得見過佢既落車門係趟門黎既,係咪ga??

至於61X,記得有一年既農曆新年,去左黃大仙拜年,點知遇正年初二放煙花,係黃大仙新光對面等左三至四班車,架架都頂閘飛站,最後頂唔住搭的士去九龍城碼頭,係站頭搭61X返屯市。仲記得果時61X好多都係雞車。

60P就未搭過,不過我記得老豆果時係九龍返工,但屯公因有冧石既風險要封路,於是搭火車去上水轉60P(上水至屯市<經元朗>),佢仲話訓左好耐覺都仲係新田公路塞緊車~~~~

樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-13 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2011-9-13 14:22 發表

有,係有鐵巴A58,由建生至屯碼,印象中只係繁時提供服務,我曾經早繁係鳴琴站附近見過一次,係用鐵巴二手M仔行~~
但後來取消左,係咪因為輕鐵615開線而取消??

A59我果時就成日搭,印象中佢係流水線,我阿媽好似講過A59要入工廠區,成日比D大車塞住哂,所以好耐先有車~~~

CK4013 發表於 2011-9-13 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2011-9-13 14:22 發表

a59朝早放學時段都唔少人搭架...
即係好似現時k58咁
特別工廠區入面段斜路....
不過永遠星期日都好少人搭...
Uh jjuh myun (左右為難)
CK4013 發表於 2011-9-13 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 sbleon2002 於 2011-9-13 15:41 發表

有,係有鐵巴A58,由建生至屯碼,印象中只係繁時提供服務,我曾經早繁係鳴琴站附近見過一次,係用鐵巴二手M仔行~~
但後來取消左,係咪因為輕鐵615開線而取消?? ...

應該係有k1x之後既事...
Uh jjuh myun (左右為難)
 樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-13 18:17 | 顯示全部樓層

原帖由 CK4013 於 2011-9-13 17:50 發表

應該係有k1x之後既事...

K1X...係wor,差d遺忘左呢條線,好似係用#3xx既旅遊巴行~~~~
 樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-13 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2011-9-13 01:48 發表
路過留言, 我唔係屯門人, 印象最深都係59M 個「九兄弟」.

不過以下呢段鏘鏘集真係, 好耐之前見到, 同大家分享一下!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=U3m5DZTQKCU

PS 睇下大家認到幾多架車 XD ...

我認到有雞車、鐵巴二手M仔、MCW 9.7m、MCW 11m、S3BL.......
WR309 發表於 2011-9-13 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 sbleon2002 於 2011-9-13 00:08 發表

食左飯之後,對「 ccchhhuuunnn 」師兄講開既轉車票好有共鳴,於是走去搵左一d「珍藏」,upload張 「接駁巴士-輕鐵轉車票」比大家睇下~~~

師兄,等我 show 埋第三種白色轉車票先~~
即使係 521 一條線,也最少有六種不同的轉車票。

記得以前在市中心巴士站的站牌果處仲有寫到明
「指定輕鐵/巴士轉車站」~~

指定轉車站:三聖總站/市中心
派發車站:大欖 > 三聖邨各站

(黃色) 1 > 1,2
(白色) 1 > 3
(奶綠色) 1 > 4,5

指定轉車站:市中心
派發車站:胡陳金枝中學、置樂花園及屯門官立中學
(黃色) 2 > 1,2,3
(白色) 2 > 4
(奶綠色) 2 > 5

直到後期 505/506 開線,先至同八達通一樣講到明
「所有本路線途經的巴士站」也可轉車。

後期 521 改到去富泰邨,搞到要開埋 521P 頂檔,
車源亦相對緊張...

至於下面第三張圖的站牌,相信大家都唔太陌生,
呢個應該係第二代的輕鐵接駁巴士站牌吧...

第四張找到的相,是坐鐵記 MCW (記得應該是 K51)
坐車影的,今時今日呢部車停果個位已經唔存在了

Shan King_resize.JPG
WR309 發表於 2011-9-13 20:19 | 顯示全部樓層

另外,講起特別到唔特別的路線,仲有一條要數既就係 52s (黃金海岸 > 荃灣地鐵站),
只開過一次咁大把。當年屯門黃金海岸第一次搞跨年煙花匯演,果陣未有西鐵,結果
搞到一團糟。以下就是 1997 年 1 月 2 日生果日報的剪報,記錄了元旦當日凌晨
「萬人等車」的情況... 當年小弟住置樂花園,亦有睇過當晚的煙花,如生果報當日的
報道一樣,行左接近 2.5 小時返家。三聖總站人流亦打到爆 呢種問題應該今日唔會
再發生的了...

今時今日再搞呢類大龍鳳,運吉都應該叫齊龜鐵新城一齊加班。

第二張相片就是取自「屯門居民手冊 '97」,其中一頁是介紹屯門區當年的交通。
入面講到在 1997 年九巴及城巴合共開辦了 36 條巴士線、另有 7 條專線小巴、飛翔船等。
左下角就是當年置樂花園巴士總站,新落地的 #340 行 73R!

至於第三張圖,只是在小弟的舊電腦找到,雖然不涉及巴士路線的發展,但仍想同
大家分享。 (不記得圖片來源,如有版權問題請通知)

圖中所示的情況,就是當年屯門公路每朝都出現的車龍,我估計呢張圖應該係攝於
1993-95 年左右,果陣屯門公路出九龍部份路段開始加第四條車道。

TM Guide book 1997.JPG