hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯元天巴士討論
開啟左側

[歷史資料] 屯元天巴士討論

樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-15 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 WR309 於 2011-9-14 21:21 發表

講起 52M,曾幾何時日間中段不夠客,要 67M 做埋置樂 - 小欖一段,
後尾 52M/67M 再轉返各有各做。

記得果個年代在葵芳地鐵站的總站,初初 52M 應該有自己的車坑,後尾
跟 67M 共用同一條坑 (即是現 67M 車坑位置),西鐵通車 ...

63M,即使係欖隧通車後,得番63M、68A及63X行屯門及青公,我都要揀搭巴士由屯門去元朗,唔搭輕鐵,雖然係等得耐少少,但都唔介意~~~
但自從一轉行汀九橋之後,好難預時間,所以冇搭了~~~~

樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-15 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ED2829 於 2011-9-15 00:05 發表
出世開始已經住屯門,最記得細個住市中心無論過海/去觀塘甚至去荔景果邊都搭60X的吉蘭出去轉車轉船,後尾屋企人醒左,開始識坐58X/68X/屯門中環船。果時唔識貨,好憎ME,覺得佢地好嘈,果時d hovercraft已經開始唔多掂,次次坐親都 ...

BL1、2、3行69X,只係從相中見過一次,我就搭過一次全程行屯公、元公既69X,果次係睇完演唱會之後搭既,搭到天瑞之後轉的士返元朗~~

hovercraft我都係搭過一次,真係好拋好唔舒服,仲要唔係平~~~~
 樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-15 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-15 13:47 發表
我也小貼一張,是2003年尾的,也就是西鐵通車之後,特地去天去圍走轉

再過一排,轉車票就成歷史.....之前住屯門甚少有轉車票,有的都不知掉到那兒

以前座最多真係A59,果批都城真係原裝都爆,造功好過老九自己裝果D,雜音少好 ...

鐵巴M仔一手、二手,D聲都好正~~~~到宜家都記得~~~
九記果D,我搭過51,D聲個人唔係咁鍾意~~~

樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-15 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-9-15 13:59 發表
我嘅記憶係安定巴士總站等過巴士,
當時好多時搭60出去長沙灣轉地鐵出旺角。
以前60最風光時代,於長沙灣長義街街邊總站有成百幾人排隊上雞車。
當時班次好似都有5/6分鐘一班。
仲記得當時60號行青山公路去到深井過隧道 ...

師兄你講起彩暉落斜個位,我都記得好鬼斜衝落去,但唔記得係咪有迴旋處係屯公個位ga?

但順道問一問,虎地迴旋處近藍地果邊,以前係咪有一條橋橫跨屯門河,主比d車由兆康出青公?? 因為我印象坐61A時候,係要經過條橋然後轉左出青公去元朗~~~
Crotone 發表於 2011-9-16 06:46 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

當年我搬入屯門時..59仲用緊丹拿C..之後用丹拿F...然後先用M仔..
丹拿C當時仲有2部掛牌係無改到中樓梯的原裝...呢兩部我特別鍾意坐..

而當年59A 好似仲未全日....而同時仲係長順街為總站..
至於59M...我當年印象深刻的.係假期用"技術至上"廣告珍寶作支授...
One Door Closes Another Door Opens
KC3555 發表於 2011-9-16 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 sbleon2002 於 2011-9-15 14:20 發表

師兄你講起彩暉落斜個位,我都記得好鬼斜衝落去,但唔記得係咪有迴旋處係屯公個位ga?

但順道問一問,虎地迴旋處近藍地果邊,以前係咪有一條橋橫跨屯門河,主比d車由兆康出青公?? 因為我印象坐61A時候,係要經過條橋然後轉左出 ...

係呀,屯門公路個位有個迴旋處。叫做虎地迴旋處。

係,條橋嘅遺蹟仲係度。自從元朗公路同附近一帶配套起好後,條橋永久封閉。
經過呢條橋仲有67M, 67X。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2011-9-16 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 sbleon2002 於 2011-9-15 14:08 發表

BL1、2、3行69X,只係從相中見過一次,我就搭過一次全程行屯公、元公既69X,果次係睇完演唱會之後搭既,搭到天瑞之後轉的士返元朗~~

hovercraft我都係搭過一次,真係好拋好唔舒服,仲要唔係平~~~~ ...

以前好鍾意坐69X,但坐到BL1-3就真係怕怕,問題係綠柱龍有風機,
三部怪物淨係靠開窗出風,跑公路又唔夠爽,放學去天瑞坐出紅磡車站,夏天悶熱到嗌救命。
仲有又唔係快,所以知道佢地去94同99,真係好開心。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
chiukit2001 發表於 2011-9-16 12:41 | 顯示全部樓層
以前鐵巴得m仔真係好好飛,把聲又靚到,坐到退役都係咁ge聲. (以前從來無碌車呢d概念),a59入工業區塞硬,之後循環去寶田一定過鐘咁濟,入寶田個灣踩到盡岩岩出得返黎唔洗停燈.
個時放轉車飛個箱寫埋架車ge字軌,659最多個時開到16部車,但都要等半粒鐘先上到車.司機成日話渣到抽筋,個時轉轉過鐘有得落地係奇跡.
同埋個印係司機過左一粒鐘自己轉,成日都轉早2,3粒鐘,(6點幾搭車吸9點,即係張飛可以搭到11點)
DGCNYO 發表於 2011-9-16 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 chiukit2001 於 2011-9-16 12:41 發表
以前鐵巴得m仔真係好好飛,把聲又靚到,坐到退役都係咁ge聲. (以前從來無碌車呢d概念),a59入工業區塞硬,之後循環去寶田一定過鐘咁濟,入寶田個灣踩到盡岩岩出得返黎唔洗停燈.
個時放轉車飛個箱寫埋架車ge字軌 ...

不過當年鐵記司機開閒日線趕,不過唔少都休紅日又人工好,而且管理上好鬆,又多數都唔洗開到夜,當時來說頗吸引的

A59以前踩到cut油連追沖3個燈尾仲好有記憶

不過鐵都上公路就算,尾速無....
WR309 發表於 2011-9-16 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-9-15 10:55 發表

52M仲係華都花園開繁忙時間班次係6/7分鐘一班。

多謝指正!
借問師兄,當年華都總站在哪?

原帖由 KC3555 於 2011-9-15 13:59 發表
九七年屯門公路塌石事件,速成我鍾意遠足,有幾次出荃灣,行路出去3個鐘,
但當時無一架巴士快得過我。

塌石時間應該是 1995 年 8 月。

印象中當年呢單野,好似搞到屯公小欖 - 大欖頂單排行車,
出九龍方向朝七晚七只可行巴士。

好記得當年塞車係塞左 4-5 粒鐘返屯門...

同時間,運吉當時係咪有非常措施只限巴士行走屯門至荃灣
一段的青公?

如有錯請再指正。