hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區紅隧過海路線重組優化建議 (新線Rt.120) ...
開啟左側

東區紅隧過海路線重組優化建議 (新線Rt.120)

S3BL100 發表於 2012-1-14 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-1-14 10:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

112問題係唔可以成條興發街走人
但如果平分班次一半興發街一半怡和街
怡和街個度就算有117都未必清得晒D客

或者可以諗多個問題,就係如果112真係縮去天后,咁到時有無充分理由
叫興發街班客走過去天后個室內總站搭112,可能會比較慢但肯定有位坐。

如果可以的話,102直頭清風街上橋,停完景隆街入紅隧就得。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-1-14 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2012-1-14 10:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
914拉去北角, 入西隧分分鐘都要一粒鐘, 邊有人會理你?

將914搬入去威菲路道, 112入天后或者比較可取.

反而我覺得應該係E11去威菲路道,914留返唔郁。點都好,
既然有方法唔使浪費多兩架車俾914拉長騰空站位,就唔好浪費喇。

如果真係想做大角咀 - 港島東的話,跟我改110已經得,仲可以做埋愛民邨獨巿。
前提係港島東肯放棄尖咀線去提昇來往旺角、深水步的巴士服務。

-102P 筲箕灣 -> 美孚
取消上繁由美孚開出的班次, 因已有新102取代.
只保留上繁往美孚的兩班服務, 但改路.
路線改經耀東, 進入太古城 (即跟110), 然後跟720上東廊, 跟118往紅隧.
俾耀東及太古城客甜頭, 為日後110取消/重組鋪路.

我#2無寫到出來,但係102改特快(即我的102X / 你的102)之後,
102P絕對應該上耀東。入唔入太古城我就無乜所謂,
我最初係諗住102P上完耀東後跟原路糖水道上橋的。

-122P 北角(百福道) <->旺角
新路線, 於下繁提供雙向服務.
與122的分別為: 往九龍方向, 過炮台山地鐵站後, 上清風街天橋, 直到景隆街站, 避過下繁興發街的塞車;
而往港島方向, 過紅隧後, 跟現時的118直往電氣道及渣華道, 避過高士威道一帶, 也為118改特快爭取一些理據.

車資: $9.3
班次: 15-20分鐘一班

我會覺得問題係122P太疏,作用不大,乘客未必專登等。而且112對炮台山、北角出發的過海客
任何時間都有機會快過102。繁忙時間以外得返條經興發街的122,似乎又唔係太好。

或者真係好似我#21所講,112縮去天后之後,諗下有無充分理由叫興發街客
行去天后總站上車,俾102全日行清風街天橋。

而102全日行清風街天橋的話,102P都無必要留低做北角客,
除左上面提到果兩班經耀東的102P可以太古城上東廊。

至於110, 暫時留一留.
等到我出埋106同116既重組時候, 就會順手ko 埋佢.

110點都都係做九龍西,我暫時係傾向跟#2個方案,改去維港灣,來回經旺角。

116我傾向唔郁,106就拆兩條,一條太康樓上公路(跟106P九龍方向),15分一班,一條縮去嘉亨灣或太古城。
106P就只係留返港島方向上繁班次。
 樓主| volvo_chan 發表於 2012-1-14 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-14 11:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我會覺得問題係122P太疏,作用不大,乘客未必專登等。而且112對炮台山、北角出發的過海客
係任何時間都有機會快過102。繁忙時間以外得返條經興發街的122,似乎又唔係太好。

或者真係好似我#21所講,112縮去天后之後,諗下有無充分理由叫興發街客
行去天后總站上車,俾102全日行清風街天橋。

而102全日行清風街天橋的話,102P都無必要留低做北角客,
除左上面提到果兩班經耀東的102P可以太古城上東廊。

如果我根據自己原本份重組優化建議來作修改,因為自己本身的計劃是完全沒有健康村上東廊的真正特快,
咁如果我將102改為清風街上橋去景隆街,唔減班減車,但取消清風街分站(清風街天橋口加站補回)及興發街(行去天后總站坐112)
120往九龍方向過健康村分站後上東廊,直達紅隧口,之後跟118走線經彌敦道返深水埗(原本120我係建議清風街天橋直達紅隧口及旺角東)

如果咁改往九龍方向有全日單向特快(120)去紅隧口,往港島方向就無(120要經電氣道,渣華道取代118),唔知咁改法大家又覺得點呢?
至于你信不信,我反正信了
S3BL100 發表於 2012-1-14 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2012-1-14 12:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果我根據自己原本份重組優化建議來作修改,因為自己本身的計劃是完全沒有健康村上東廊的真正特快,
咁如果我將102改為清風街上橋去景隆街,唔減班減車,但取消清風街分站(清風街天橋口加站補回)及興發街(行去天后總站坐112)
120往九龍方向過健康村分站後上東廊,直達紅隧口,之後跟118走線經彌敦道返深水埗(原本120我係建議清風街天橋直達紅隧口及旺角東)

如果咁改往九龍方向有全日單向特快(120)去紅隧口,往港島方向就無(120要經電氣道,渣華道取代118),唔知咁改法大家又覺得點呢?

都係一個好正路的改法……
你的120同我條102X行晒成條電氣道、渣華道版本比較,
除左要入埋太古城同上耀東之外,真係無乜大分別。

不過縮112的話而唔同時縮102落健康村的話,果度會無左總站車,可能有問題;
而太古坊同時有兩條線(102、120)亦唔見得效率高。
最理想當然係太古坊以東用一條特快線(類似我的102X)做主打。
都係果句,如果110可以唔入尖沙咀的話,可能性會多好多,
例如我就會選擇拎佢行公主道直落旺角。
 樓主| volvo_chan 發表於 2012-1-14 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2012-1-14 10:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
914拉去北角, 入西隧分分鐘都要一粒鐘, 邊有人會理你?

將914搬入去威菲路道, 112入天后或者比較可取.

老實講,根據我以往多次坐914去九龍的經驗,非繁時天后去到皇后街正正常常都要30分鐘,
繁時就至少40分鐘,同埋914通常去到軒尼詩道先至開始有d客上,即係914天后-軒尼詩道段基本上廢的。

而家仲有人提議914拉到北角比112擺天后,睇怕繁時無一小時都唔洗指意入西隧,同埋我觀察過天后/銅記客通常
寧願坐102/112出到九龍先轉701/小巴去大角咀/南昌/海麗等地都唔會一程過坐914,所以914再拉去北角真係多餘。

至于你信不信,我反正信了
dippy 發表於 2012-1-14 15:19 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-1-14 19:30 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2012-1-14 21:27 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

其實同師兄你既分歧唔算大.

關於110, 我會建議取消佢 (當然要有合適替代品)

而家佢有幾個獨市位, 我主張:
尖沙咀: 放棄

太古城: 放棄. 作為當區居民, 我寧願花5-8分鐘行上去等102同新線116X (未出建議), 兩條班次都比110密, 同埋行特快, 幾本上無得輸

耀東: 116X. 單以耀東既居民角度出發, 由110改為116X, 班次非繁差唔多, 可能116X某d 時段開12分一架, 而繁時就8-10分鐘一架; 但係優勢在於116X 北角糖水道上、落橋; 同埋做九龍城既覆蓋範圍點都大過尖沙咀, 受惠人士應該更多.

好啦, 咁大致簡介下我既106 + 116重組方案 (真係簡介, 費事騎劫樓主既建議)

-106 鰂魚涌 <-> 九龍城碼頭
好簡單, 直接將太古<-> 小西灣, 同埋九龍城碼頭 <-> 黃大仙一段cut 走佢.

班次: 6-15分鐘

-116 北角碼頭<-> 慈雲山
又係cut 走北角碼頭<-> 鰂魚涌果段.

班次: 15分鐘

*另設大量特別班次來往慈雲山<-> 銅鑼灣/天后, 班次為6-15分鐘一班.

116X 筲箕灣 <-> 黃大仙
經耀東、太古 (不入太古城) 、鰂魚涌、北角、紅隧口、跟116行至黃大仙 (唔記得左馬頭圍道叫上路定下路   )
班次: 8-20分鐘
106P 保持上繁往九龍班次

柴灣區往返九龍城, 傾向用轉乘搞好佢.
S3BL100 發表於 2012-1-15 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2012-1-14 21:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實同師兄你既分歧唔算大.

關於110, 我會建議取消佢 (當然要有合適替代品)

而家佢有幾個獨市位, 我主張:
尖沙咀: 放棄

太古城: 放棄. 作為當區居民, 我寧願花5-8分鐘行上去等102同新線116X (未出建議), 兩條班次都比110密, 同埋行特快, 幾本上無得輸

我反而覺得個問題會係,太古城肯唔肯放棄一條入面有得搭的過海線。

-106 鰂魚涌 <-> 九龍城碼頭
好簡單, 直接將太古<-> 小西灣, 同埋九龍城碼頭 <-> 黃大仙一段cut 走佢.

班次: 6-15分鐘

-116 北角碼頭<-> 慈雲山
又係cut 走北角碼頭<-> 鰂魚涌果段.

班次: 15分鐘

*另設大量特別班次來往慈雲山<-> 銅鑼灣/天后, 班次為6-15分鐘一班.

116X 筲箕灣 <-> 黃大仙
經耀東、太古 (不入太古城) 、鰂魚涌、北角、紅隧口、跟116行至黃大仙 (唔記得左馬頭圍道叫上路定下路http://images/smilies/default/cry.gif   )
班次: 8-20分鐘
106P 保持上繁往九龍班次

柴灣區往返九龍城, 傾向用轉乘搞好佢.

九龍城碼頭可能已經無位,加上木廠街/馬頭角道問題,106最終可能都要擺返黃大仙。

而116縮短後,慈雲山去鰂魚涌無左車。雖則我估多數人都唔搭116去鰂魚涌,
但係我諗都有必要加返116 <-> 116X轉乘俾佢。另外116縮短後可能要減價。

116X絕對係上佳idea。但係而家似乎個情況就係:110改做旺角特快,同埋116X,
魚與熊掌不可兼得,what a tough decision,我會諗埋有冇方法可以唔郁110的資源
都可以開到116X。初步計過下,106縮短可以減到約9-10架車,
116縮短可以減到2-3架,想開116X都得,但係最密應該係做到10-12分一班。

adv_106 發表於 2012-1-15 07:02 | 顯示全部樓層

回樓上兩位,106/116重組的難度遠遠比102/112大。

先說106,呢條線最大問題係覆蓋範圍大,而且部分係獨市位。
如果你將106縮短,土瓜灣道及紅磡一帶沒車去太古以東的地區。
仲有,106本身係有很多流水客,特別是港島東,有很多人寧願上106都唔搭81/82/82X。

個人覺得106/116唔改好過改,因為兩條線係做緊不同的客。
而102/112九龍區路線係過度重覆,正常來說102係點都快過112過海。
咁112變相只係做到CWB的客,去北角炮台山的人個個都搭102,因為112在九龍接近沒獨市位(蘇屋有幾多人上車?)

除左110之外,東區紅隧線條條都賺到笑,這也是巴士公司一直不肯作出改動的其中一個原因。
其實紅隧線本身就比較特別,除左條118快D之外,條條線都慢到喊,但是日日都人山人海