hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 開辦793線(將荃)定線討論
開啟左側

開辦793線(將荃)定線討論

樓主| dippy 發表於 2012-2-1 01:37 | 顯示全部樓層

樓主| dippy 發表於 2012-2-1 01:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-2-2 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-2-1 01:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

792M線取消, 用番796P減至兩班以提供一班792M上學班次及一班放學班次

792M得返上下各一班係肯定應付唔到返學時段需求,對沿路無其他合理替代品的乘客的影響好大。

仲有,我唔明點解296C/796C可以繼續並存,而唔係合併。

40P全日因為用692車, 所以開幾班294, 順手幫補下將軍澳工業邨

呢種情節無可能發生,因為到時呢條294服務唔到將軍澳居民。

事實上,如果係取消296C換將荃的話,將荃本身可以做到15分一班。
如果取消埋692,可以做到約10-12分一班,新巴果幾架車就拎俾796C加班,
或者加強其他將軍澳區路線都好。

同埋九巴做將荃的話,好應該行荃灣路、德士古道、楊屋道直入荃灣,
一方面避免同38/42C重疊,二來可以食到楊屋道新客。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-2-2 08:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2012-2-2 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-2-2 08:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

仲有,角山之城算唔算係將軍澳,定係已經比人趕左出佛堂門?

事實上,如果係取消796C換將荃的話,將荃本身可以做到15分一班。
如果取消埋692,可以做到約10-12分一班,九巴果幾架車就拎俾296C加班,
或者加強其他將軍澳區路線都好。

同埋新巴做將荃的話,好應該唔行荃灣路、德士古道、楊屋道直入,經葵涌道,青山公路入荃灣,
一方面同38/42C重疊搶客,二來可以食到葵涌道新客。

你係咪想講我關於40P/294個point?而家你係抽692車俾40P全日,
同埋開條294,但係294係上繁入將軍澳/下繁出返荃葵,
唔係服務將軍澳居民,你估以西貢區議會的政治環境,有冇可能俾你抽佢資源送俾第二個區?

另外,我一直都唔明點解大家覺得俾新巴做將荃線係最好。
九巴做的話,起碼可以加返同觀塘短途線(13M/14B/16M/23M等)、98A、296M的轉乘,
方便返觀塘山上同將軍澳山上(康盛翠林都係將軍澳黎架)的乘客,
荃灣果邊亦可以加返39M/234A/234B的轉乘,方便荃灣區遠離港鐵站的乘客返工,
擴大客源pool,新巴做到咩?
至於你話「做葵涌道新客」,擺明搵黎講,葵涌道已經有38,
行去港鐵站亦唔遠,根本無新客,最多只係同人搶,大連排又係繁時限定。
反而楊屋道絕對係underserved,兩邊都有新樓,又有工廠區,
去荃灣站遠,荃灣西站上港鐵又要美孚轉多次車,邊樣更值得做?

當然,如果係新巴做的話,我估佢都好大機會係行葵涌道而唔係荃灣路直入既。
我只係列出種種九巴做將荃線的好處,可以行楊屋道、唔同38/42C重疊係其中一種。

XXXX得返XXXXXX係肯定應付唔到XXXX需求,對沿路無其他合理替代品的乘客的影響好大。
XXXX依家加經左XXXXXX會令XXXX的乘客變慢,對沿路無其他合理替代品的乘客影響好大.
XXXX依家唔經XXXXXX會令XXXX的乘客無車坐,對沿路無其他合理替代品的乘客影響好大.

咁不如乜重組都唔好搞

你係咪唔明咩叫做「合理替代」的道理?
 樓主| dippy 發表於 2012-2-2 14:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-2-3 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-2-2 14:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我覺得港鐵係合理替代既一部份
運輸處都覺得係, 只係你有比較獨特既見解咁姐

港鐵係咪792M的合理替代?

點解大家都覺得新巴做好D?
因為新巴係插旗落荃葵區
搶既客一係港鐵既客, 一係九巴既客
以依家38/42C都無做荃葵轉乘既時候, 唔可以肯定會 ...

我唔係話九巴做將荃線「一定」會加荃葵轉乘,只係話「可以」。
我唔反對新巴做會比較積極,但係事實上九巴做的確可以擴大客源pool,
惠及更多人,並且令到同屬將軍澳的翠林康盛,同埋觀塘山上,一齊可以受惠。
我覺得好難單憑新巴做「引入競爭」一點就話新巴入主將荃線一定明顯優勝。

當然,如果九巴有開觀荃特快的話,情況又會有分別,但係
觀塘、荃葵區資源緊拙,我預見唔到呢種情況的發生。
Snoopy@FB8617 發表於 2012-2-3 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-2-2 14:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我覺得港鐵係合理替代既一部份
運輸處都覺得係, 只係你有比較獨特既見解咁姐

點解大家都覺得新巴做好D?
因為新巴係插旗落荃葵區
搶既客一係港鐵既客, 一係九巴既客
以依家38/42C都無做荃葵轉乘既時候, 唔可以肯定會 ...
我唔覺得大家都認為新巴做係好D

新巴做將荃既我唯一諗到好既就係有雙向分段咁大把
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過