hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴3C/9/203E線
開啟左側

重組九巴3C/9/203E線

樓主| S3BL100 發表於 2012-1-29 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-29 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

去行亞皆老街已經直接過行你果條直出既太子道啦
所以不論24定25都係行亞皆老街算
而且為左四彩同埋慈雲山搞咁大壇野, 其實真係有D無謂
個人認為無必要搞到咁複雜
而且重組後都係快唔得多, 比起紅小有一段距離
既然 ...

亞皆老街同太子道西的直接程度無分別,但係後者可以做埋太子,
而我亦相信前者可能比較塞車。

你搞1/7/208唔係唔得,但係做得好的老牌流水線(特別係1號)我唔太傾向搞,
另外你亦令到竹園無車去尖碼。

四彩、慈雲山(特別係後者)就係需要大幅重組先得,
另外3C亦做緊少量九龍塘來往慈雲山的流水客,因此我先會咁改3C,
同埋順手解決橫頭磡 <-> 富山的問題。

我唔expect 3A比紅小快,但係起碼單程可以比3C慳到三個字左右,
行車時間合理好多,一定可以由紅小手上搶返客。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-29 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-1-28 13:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

往旺角方向
宏照道、宏光道、啟仁街、啟禮道、宏光道,入番啟東道,唔洗好似你咁塞啟華街盞燈兩次,仲要係宏天廣場果位塞車
多10分鐘車程但唔洗行15分鐘搭港鐵,如果咁都話係遊車河,我都唔知你條數係點計囉

如果因為果10分鐘而無人搭,就證明現時既交通服務係足以應付需求啦

我唔認為只係行多10分鐘咁少。彩盈唔直出而要先兜落淘大,已經唔見五分鐘,
入九龍灣就一定唔只五分鐘咁少,起碼13X入啟業麗晶係超過五分鐘。

仲有九龍灣繁忙時間可以好塞。

你最後果句,只係顯示出你認為彩福彩德因為本身無全日對外線,
所以就要迫佢地由「兜多三個字」或者「行多三個字落山」二選一,否定佢地獲得直接、合理服務的需要。
咁即係同運吉用一日一班兜多三個字的9號特車,敷衍佢地,
用定線趕客,製造數據話山上需求不足,唔再俾多D合理對外交通俾佢地,同出一轍,不能接受。
dippy 發表於 2012-1-29 01:08 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-1-29 01:13 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2012-1-29 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-29 01:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

竹園去九龍城有11K, 抵坐D潻
竹園去旺角至尖咀有新既7號
基本上無乜野做得好唔好

我係講緊竹園去尖碼無車。

同埋rule of thumb一直都係:做得好的線,可以唔郁就唔郁。
郁7同208我意見唔太大(但係7號線本身行法好直接),
但係1號本身係老牌線,密車又多人,我唔想越搞越差。

慈雲山果組根本唔需要郁到1同7都可以重組。

而且亞皆老街同太子道根本一樣咁塞車
但係人們普遍認為亞皆老街快D(當然, 新24仲可以諗下行唔行橋飛站)

同埋我所謂「直接」係講緊直行太子道東 vs 兜入啟業(GL3789的方案)或者跟而家條9號兜黃大仙,
而唔係太子道西 vs 亞皆老街。

我同意慈雲山係慢, 但係既然依家都做唔起
想信大家對九巴都無乜希望
既然係咁, 就慢慢先搞
反而四彩揾啟業笨就已經最簡單咁搞掂
一部車由9抽又得, 由其他線抽都得

而家做唔起只係因為條3C太兜,拉直之後就唔同晒啦。

另外同意四彩最理想係直接將成條24搬上山,唔使郁到3C/9/203E果組,
咁到時5C/7/11/208都唔使減車(不過3B一樣要縮短同減車陰乾)。
只係而家既然條9號做緊坪石,兼有一班彩福特車,
萬一因為啟德的問題而令到搬24失敗的話,
拎3C/9/203E果組去重組幾乎肯定係剩返的唯一選擇。
 樓主| S3BL100 發表於 2012-1-29 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-29 01:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

無話能不能接受既
但個人傾向如果彩福特車用27既名義開會受落D就真既
但另一點值得留意既係, 彩仁既站點唔好, 因為地理限制
而巴士又唔可以好似小巴咁入停車場門口擺站
路過既線如果唔入到彩歡既話其實無乜用
入到去就唔駛做彩盈

所以三邊只能做到兩邊
小巴都分左83A出黎啦

之前講左,咁行就可以做得晒:http://g.co/maps/633j5
不過前提係一定由24抽車做。

另外小巴只係去到彩虹。巴士站位的確唔靚,但係起碼好過行出去搭車。
dippy 發表於 2012-1-29 01:27 | 顯示全部樓層

5號的前fans 發表於 2012-1-29 02:28 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-29 00:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

成件事我只係覺得你不斷搵藉口,否定慈雲山獲得合理巴士服務的需要。
個問題係,而家彩虹只係少左條佢地根本都無乜點搭的9同203E,
但係仲有大把功能非常相似的路線,亦換左條3C做彩虹 - 蒲崗村道/黃大仙/橫頭磡/九龍塘流 ...

條新3C兜到嘔先去到九龍塘,你都仲可以話換條線俾彩虹,我真是替彩虹邨居民多謝你!!條9號無乜彩虹邨
人搭,你企係站頭數?問九巴攞料?定自己胡亂猜測?我也覺得你只是斷定有極大需求慈雲山去尖沙咀?你有
証據嗎?慈雲山要車去尖沙咀咪郁條5C囉!!一半車由九龍城至尖沙咀跟5號咁行,一半車跟番5C原線咁行,已
經做到去尖沙咀兼毋須從其他地方抽走大量資源。由清真寺行去漆咸道都是不多於15分鐘步程,應該可以接受吧!
唔通要行哂成條彌敦道先叫行咗尖沙咀?
至於3C就要做埋樂富及九龍塘客,我個人覺得無得郁,最多抽D班次行窩打老道直落油麻地,起碼都叫做羊毛
出在羊身上,要快D去旺角咪繼續由紅小去做囉,要快D又要平,這又是甚麼道理?

評分

參與人數 2aPower -2 收起 理由
Quanta -1 山頭主義
S3BL100 -1 山頭主義,自私自利,歪理連篇 ...

查看全部評分

樓主| S3BL100 發表於 2012-1-29 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 5號的前fans 於 2012-1-29 02:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
條新3C兜到嘔先去到九龍塘,你都仲可以話換條線俾彩虹,我真是替彩虹邨居民多謝你!!條9號無乜彩虹邨
人搭,你企係站頭數?問九巴攞料?定自己胡亂猜測?我也覺得你只是斷定有極大需求慈雲山去尖沙咀?你有
証據嗎?慈雲山要車去尖沙咀咪郁條5C囉!!一半車由九龍城至尖沙咀跟5號咁行,一半車跟番5C原線咁行,已
經做到去尖沙咀兼毋須從其他地方抽走大量資源。由清真寺行去漆咸道都是不多於15分鐘步程,應該可以接受吧!
唔通要行哂成條彌敦道先叫行咗尖沙咀?
至於3C就要做埋樂富及九龍塘客,我個人覺得無得郁,最多抽D班次行窩打老道直落油麻地,起碼都叫做羊毛
出在羊身上,要快D去旺角咪繼續由紅小去做囉,要快D又要平,這又是甚麼道理?

唔好誇大,9號彩虹村的確無咩人搭,主要客源係黃大仙,但係客亦唔多。
而且彩虹落旺角至佐敦仲有收費一樣的95,
落尖沙咀根本唔會慢碌9號,落旺角至佐敦亦有合理替代,
回程亦有大把車揀,唔鍾意仲有成大條鐵路。
係去亞皆老街影響較大,但係一樣可以行出四美街搭新9號,
或者行出彩虹交匯處,或者搭95太子道西落車行過去,受影響人數根本極少。
我想知道彩虹邨有咩神聖不可侵犯,係咪又要9又要95又要成堆線擦邊經過,一條都不能少?
係咪為左彩虹有齊咁多條根本唔需要既線,而要同樣係黃大仙一份子,
但係無鐵路、欠缺其他選擇的慈雲山繼續受苦?

如果你話5C抽一半車跟5號咁行,到時下路來往尖咀俾人減一半班,
而佢地本身係無鐵路,亦無其他服務替代,佢地真係多謝你。
你淨係識顧住本身有大量選擇、極其方便的彩虹邨的利益,
對其他地區的便利同整體規劃置若罔聞,咁唔係搞山頭主義係咩?

慈雲山需要一條直出旺角的巴士線,係相當合理同低微的要求,
呢班客根本唔應該用紅小車海去做。
事實亦證明小巴主導慈雲山交通,嚴重影響該區交通狀況。
如果你認為為左彩虹邨繼續有齊咁多條線,一條都唔少得
而漠視其他人的需要,任由資源繼續失衡,
要慈雲山繼續只能夠慢碌或者捱貴車的話,
我相信我地之間無討論空間。
vilo 發表於 2012-1-29 03:47 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-1-29 00:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

亞皆老街同太子道西的直接程度無分別,但係後者可以做埋太子,
而我亦相信前者可能比較塞車。

你搞1/7/208唔係唔得,但係做得好的老牌流水線(特別係1號)我唔太傾向搞,
另外你亦令到竹園無車去尖碼。

四彩、慈雲山(特別係後 ...

尖沙咀快線個度我明白,而我都同意你計算得好精密,但係dippy兄講得無錯,真係比較複雜,如果簡單少少,將3C 改去彩虹,203E 改去慈雲山北再縮短,然後拉9號泊富山,起碼大家同居民都易明。