hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦246A和重組九巴30,45 (更新)
開啟左側

建議開辦246A和重組九巴30,45 (更新)

AVD1 發表於 2012-2-14 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2012-2-13 23:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
先唔討論新唔新線既問題
$4.3 攞嚟轉車又真係幾吸引 (當然要比較密車...)

問題在於九記會唔會開條 $ 4.3 o既快線比你出美孚都係一個問題,
而家 38A 都收緊你 $ 4.3 了 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2012-2-19 19:48 | 顯示全部樓層
回樓主:
當 313、91 兩條小巴線非繁都唔夠客,就唔好開巴士上荔景山哂油啦。
另外,荃灣上祖堯搭 269M 都係 $4.4 啫。

不過我都知小朋友好鍾意開線去到自己樓下或者學校門口
(唔係話你幼稚無知,因為我都經歷過嗰個年紀)

原帖由 dippy 於 13/2/2012 00:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. #13回#12都要引?
2. 好多裝置(e.g. ipad)係用唔到引文個功能

通常一個人唔引文,我係當回樓主的。

原帖由 dippy 於 13/2/2012 15:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

甚至參考番我既建議, 新線行大窩交匯處出入
做埋將來重組42C/38既轉乘線

麗瑤街其實幾彎同斜,巴士可能有翻側危險。
實地考察下先決定咁樣係咪可行。

原帖由 AVD1 於 14/2/2012 16:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

問題在於九記會唔會開條 $ 4.3 o既快線比你出美孚都係一個問題,
而家 38A 都收緊你 $ 4.3 了 ~

其實 38A 非繁都算 semi-fast 嘅,
我諗行荃灣路上悅來都未必快得過佢。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dippy 發表於 2012-2-19 20:11 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2012-2-19 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-2-19 19:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
麗瑤街其實幾彎同斜,巴士可能有翻側危險。
實地考察下先決定咁樣係咪可行。

若是用短雙層的話,其實整個荔景山都是可以容納巴士行走的,因為
小學時的校車是由雅高巴士承辦的,那時所乘的校車只得Hino(單層
,即租予九巴的AH,普通版及豪華版均有)、DMS或是MCW 9.7m
MK I,那時除了荔崗街外,整個荔景山連華景山莊都走遍了。是故應
是客量問題才多年來都只得小巴提供服務而已。
238X 發表於 2012-2-19 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 19/2/2012 20:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實30/30P都係全單架喇, 只係點樣砌到條數好睇過依家條30
新線假設全AAU/ASB, 即使人數一樣, 入座率都會好睇D
而另一方面, 新既走線沿途都有旅遊巴行開, 用單層絕對OK
而荔景山既設計, 個人一直認為唔係for雙層車 ...

我咁睇...

唔知你知唔知,唔好話九巴,連嗰幾條小巴線都已經供過於求。

麗瑤嗰邊直情係重災區:
46M 唔係全日線;91 要靠做荃灣 ←→ 葵芳「吊鹽水」,
即係話非繁可能得一條 91A 已經夠做。

山下搞割喉式汰弱留強亦都唔係咩新聞。
一個荔景地鐵站竟然有成十條小巴線
(46M, 47M, 90M, 91A, 93, 93A, 313, 405, 407, 407A, 411),
當中 313 、405 同 411 又係無客嘅。
(405 又係好似 91 咁,繁時做青衣 → 葵青劇院,因為始終快過 407。
  但上荔景嗰啲我諗個個去青衣轉車或者坐 42 算)
就算係 407A 我都懷疑緊佢客量。

你嗰條新 30 大窩交匯處未必停到車,如意算盤未必打得響。

我自己覺得,「某程度上」,30 真係可以疊埋心水摺咗佢,
荔景往返荃灣靠堆小巴 (91 或 313 可能要上荃威) 同 265M / 269M 算數。
(呢方面真係唔可以唔服九巴...
順水推舟整兩條快 + 密過 30 嘅線上去,其中一個方向仲要收平啲)

dippy 發表於 2012-2-20 00:27 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2012-2-20 01:09 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

其他嘢唔講,淨係想講兩點:

1.  其實 30 個站距離醫院門口頗遠,
我而家仲諗緊真係有輪椅乘客上咗 30 去到嗰度係點上去。
究竟嗰度有幾多人用 30 我真係有啲懷疑。
真正有需要,恐怕用復康巴士或者醫管局啲非緊急小巴先係正路。
點都好,你話好似 51 咁係「社會責任」,當然無得講,
我只係話純粹以營運角度而言,30 存在價值其實都被削到七七八八。
閣下同樓主想佢鹹魚翻生,未必有意義。

2.  411 喺樂景樓近荔景站停站,嗰個站其實去荔景站 A
出口唔算遠,而佢路線資料亦都因此自稱經荔景站。
我喺荔景站附近返工,所以我都係實地睇過先至夠膽咁樣講,
你唔好以為我講多咗。

dippy 發表於 2012-2-20 01:52 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2012-2-20 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 20/2/2012 01:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我無話你講多左, 但係411果個站同真係小巴平時停果個"荔景站"(賢麗)
真係有出入

咁個可接受範圍內有咩車要提我咪提囉。

原帖由 dippy 於 20/2/2012 01:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果你真係用過果D"非緊急小巴"
應該會明白, 等完30坐到荃灣佢都未有車比你坐
所以30真係有需求, 而更重要既一點係
"去D重要既社區設 ...

所以我係主張唔好亂咁郁走人哋條線。
啱啱搭咗程 30,似乎熟客唔少 (葵涌上麗瑤都多人)。
你將條線咁搞法,同 (喺 B2 嗰邊啲站友眼中) 九巴改 74A 做法有過之而無不及。

至於樓主嗰邊,要直接都係搭 93 / 269M 啦。

dippy 發表於 2012-2-20 18:12 | 顯示全部樓層