hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組970/970X/971
開啟左側

重組970/970X/971

樓主| kay 發表於 2012-3-4 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-4 18:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但唔好忘記, 成個pool其實幾年黎加車都係得個講字
依家形形式式既特車好多都係970系自己做番
咁梗係重組黎重組去都唔夠載啦
而且南區話就話好多條線
但好多都已經抽無可抽

唔去中環轉鐵係因為坐970X過海仲快過坐巴 ...

咁又好老實,條線開左十幾年
D路由唔塞車變到塞晒車
D客一路加,就算有期比紅小搶左生意
依然有另一班客扯左返黎,需求係上升

但依家咁樣分拆其實受罪既係乘客
西營盤無謂講,成日上唔到..但中巴年代無呢個問題喎

九龍返香港,例如我返華富
就肯定見2架970X先有970

仲要average 5分鐘黎1架,我要等第3架先上到
如果可以見車就上
基本上效率提升返

唔駛因為班客等耐左,積左班客清唔切
明明唔頂閘都變頂閘

咁將兩條線既壓力平均分配
加車壓力就無咁大

係薄扶林見970系,永遠都係前面個D多到頂人
後面個D有D可能得四五十人

基本上條線係仲有得執

而且最好就係兩邊總站統一控制970系發車..避免某D區無啦啦積左近百人

先到先走,唔理你A定B,返港島得1個走法無影響
過九龍都變動唔大,頂多1條停華富之後飛去西營盤
1條上埋置富站站停山道天橋過海

咁樣已經改善效率

再加百搭既旺角特車,好過依家齋港島分家,分豬肉分得唔平均

要知有時970X脫班但係970依然有車返數碼港
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-3-5 00:16 | 顯示全部樓層
Choco 發表於 2012-3-5 01:58 | 顯示全部樓層
其實行970A/970B, 但取消971可行嘛?
主要考慮數碼港, 田灣, 石排灣, 碧遙灣同南昌5個地點的重要與否~
 樓主| kay 發表於 2012-3-5 07:33 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-5 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但唔好忘記依家970系列係雙向多客
你減是旦一個方向去就都唔掂
朝早西隧口南行同西營盤北行更係重災區
南區段即使頭一班上唔到, 好快都上得番車
但係西區段好多時都係得個睇字

所以盡量令南區客行山道天橋走已經係 ...

呢個我都知
但個別黎睇

華富、置富support到5分鐘1班970?

非繁忙似乎無咁多客

假日都係先開15後開10

所以北行咁樣分拆係正常
反映返以往既客量

依家970有廿部車,當970X都有廿部

其實將兩條線既車併返1條
管理上會好過分拆兩條

例如薄扶林成日有970先過970X係瑪麗、港大搶客
咁其實下繁可以係香港仔踢車出去瑪麗載都唔係問題
(反正香港仔都未必需要咁密)

之後山道天橋過海

西營盤個邊傾向用970埋單
因為一拆線照顧西營盤既話,970只會少左車
服務水平下降

970就係應驗左拆散條線服務質素下降
所以要重組就唔可以再拆得太散

返回中巴年代先係出路
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-3-5 08:04 | 顯示全部樓層
 樓主| kay 發表於 2012-3-5 08:18 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-3-5 08:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
踼黎都係咁行
所以踼與否其實差別不大
反而970搶客問題
叫970唔好停果堆站已經解決左
加快到既車程, 有需要仲可以放番多少車比970X
兩線合一既話, 你40部車就會砌到2.5分一班
到時咪仲拖卡拖得勁 ...

咁又唔係需要全日2.5分鐘1班既

早繁下繁其實係需要..反映返依家個需求

非繁兩線調整做8-10
香港仔聯合班次約5分鐘做下樣
沿途就8-10

起碼車多左成倍,管理易好多
香港仔亦都唔會話無車返無車打救
連現時僅有10分鐘1班都做唔到

巴士公司/運吉係2010年其實做過調查
970X開車都唔係太準時

講既係蘇屋開既班次,明明個時段應該開7班,實際只係開左3班
仲要係1830-1929呢段高峰期脫班
世界很簡單 人類很複雜
Choco 發表於 2012-3-5 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-3-5 07:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

例如薄扶林成日有970先過970X係瑪麗、港大搶客
咁其實下繁可以係香港仔踢車出去瑪麗載都唔係問題

好難話970先定970X先, 一定有一架先, 一架後,
如果走左970, 咁多數咪970X先....

下繁好多車已經係黃廠私去瑪麗了,
不用香港仔的私牌,
反而香港仔開1架特車, 香港仔兩個站打爆佢(一定得), 飛晒D站, 直入西隧,
之後唔經最塞車既佐敦道去旺角 (有點似同紅小爭客)
dippy 發表於 2012-3-5 17:11 | 顯示全部樓層
 樓主| kay 發表於 2012-3-5 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-3-5 17:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係當大家都習慣哂經山道天橋走既時候
其實要大部份人再經西營盤已經無意思

而且繁時淨係HKU加西營盤已經夠做
拆細佢會慳到資源

成個南區得數碼港、華富先要兜西營盤姐
香港仔因為遠所以一定要山道天橋
而行得山道天橋

又以配搭置富較理想

華富用密DD既班次補足車程
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-3-5 20:11 | 顯示全部樓層