hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴42及43M線
開啟左側

建議重組九巴42及43M線

天空之神 發表於 2012-4-10 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 9/4/2012 23:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔反對,不過我本意係:
1. 做昇悅居來往青公同荃富街的客源
2. 避開長沙灣廣場附近的塞車
3. 因為42拉去秀茂坪,可能會搶左少部分98C秀茂坪客,我唔係太想果邊同98C停差唔多的站

我本來條定線就係諗住美孚橋底U-turn不停 ...

昇悅居有大大條頻密紅色小巴 , 西橋落客上客已經輕易快過 42
(只限西荃/灣荃線)
所以.....都係收回吧
.
leeallen 發表於 2012-4-10 10:34 | 顯示全部樓層
42 依家都要超過60分鐘一單, 咁兜法, 75分鐘都行唔完一單, 15分鐘一班係天方夜譚
加價減班, no way~
我想由長青延長去長康已夠足夠

如果中秀係都要用 42 出SSP, 可以坐60綠小過來轉車

ATENU1132 (UH 4001) @ 619
 樓主| S3BL100 發表於 2012-4-10 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 leeallen 於 2012-4-10 10:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
42 依家都要超過60分鐘一單, 咁兜法, 75分鐘都行唔完一單, 15分鐘一班係天方夜譚
加價減班, no way~
我想由長青延長去長康已夠足夠

如果中秀係都要用 42 出SSP, 可以坐60綠小過來轉車 ...

行青公其實唔慢,根據往日搭42C經驗,推算美孚至大窩口之間都係十分鐘以下,
行荔景山路都差唔多時間,而且仲多燈。
另外青衣方向我改左行橋同荔枝角道,唔使塞入內街,都可以慳到起碼成個字。

新42可以做到東北葵一帶的工業區,果頭先係真正客倉,
對觀塘山上、九龍城同葵涌都有好處,實際亦去遠左,甚至掂到少少荃灣,
加價絕對合理,正如當年52X由深水步延長去旺角,一樣都有得加價。

如果因為想攬住42總站而反對延長,實在係對順安、順天同秀茂坪唔公平,
有山頭主義的味道。叫人搭綠小60轉車,又係咪對每日排長龍等幾架車先上到綠小60的居民公平?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-4-10 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2012-4-10 00:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

昇悅居有大大條頻密紅色小巴 , 西橋落客上客已經輕易快過 42
(只限西荃/灣荃線)
所以.....都係收回吧

紅小唔行青公,而且……果度有分段收費,同埋上到車咩?(有錯請指正)
leeallen 發表於 2012-4-10 18:12 | 顯示全部樓層
係咪要條條東九荃葵青線都經東北葵至有用?
每條線都有佢既function, 講客量差, 點數都未到 42,
標籤人山頭主義唔代表有理, 亦冇可能每區都有直車去每區,
如果可以既話, 咁唔該上水元朗天水圍屯門大埔東區南區線區區都改一條經樓下先,
唔好死攬尐線山頭主義對我呢區唔公平

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GL3789 + 1 不能同意更多

查看全部評分

HF3204@243M 發表於 2012-4-10 21:44 | 顯示全部樓層
如果大體係因應 42C 拉做東九青,新 42 青衣路線應該係青康路->鄉事會路->楓樹窩路->長安->北橋
山上已經有條 43A,反而山下拉走咗 42C,冇車去上葵
咁樣其實唔係好兜
不過原青衣山下去上葵都係要加價...

至於車程問題
最少都要加番兩架車...42C 40 38 40P 重組完應該有車剩既...
 樓主| S3BL100 發表於 2012-4-10 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 leeallen 於 2012-4-10 18:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
係咪要條條東九荃葵青線都經東北葵至有用?
每條線都有佢既function, 講客量差, 點數都未到 42,
標籤人山頭主義唔代表有理, 亦冇可能每區都有直車去每區,
如果可以既話, 咁唔該上水元朗天水圍屯門大埔東區南區線區區 ...

秀茂坪除左近寶達/秀暉樓果邊之外,無全日車去西九係事實,
果邊直頭聯合爭取緊98C繞經秀明道添啦(雖然我反對咁改,
車程起碼增加接近兩個字,寶達同秀茂坪五期都無著數,兼且將軍澳肯定反對)

如果你話要將去上水元朗屯門堆線全部拉上來經過自己樓下,就真係山頭主義,
但係秀茂坪去深水步,只係九龍巿區去九龍巿區,
秀茂坪人口又唔係少,有返架全日車係唔係咩罪大惡極。

咁請問閣下會唔會反對:
1. 而家42非繁客量根本麻麻,擴大客源有助提昇客量?
2. 而家42無咩人搭足全程,改行青公、途經東北葵,有助提昇客量,方便返去果頭返工的客?
3. 而家42班次疏落,如果可以提昇客量,日後大有機會加班?

而家唔係話,延長條42,你地由總站變分站,就只有損失而毫無得益架喎。

講返東北葵,前幾年直頭有人區議會提出話38/42C重疊,要求將其中一條改行山啦……
我反對改是但一條行山,但係延長42之後,對成個觀塘山都有好處,
係咪需要因為樓下無左條總站線而反對?
 樓主| S3BL100 發表於 2012-4-10 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-4-10 21:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果大體係因應 42C 拉做東九青,新 42 青衣路線應該係青康路->鄉事會路->楓樹窩路->長安->北橋
山上已經有條 43A,反而山下拉走咗 42C,冇車去上葵
咁樣其實唔係好兜
不過原青衣山下去上葵都係要加價...

唔反對新42咁行,不過長亨同青衣/青怡其中一度點都會無左車上華員村。

另外青衣山下去上葵唔使加價,42C收$8.7,42收$8.5。
leeallen 發表於 2012-4-11 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-4-10 22:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

秀茂坪除左近寶達/秀暉樓果邊之外,無全日車去西九係事實,
果邊直頭聯合爭取緊98C繞經秀明道添啦(雖然我反對咁改,
車程起碼增加接近兩個字,寶達同秀茂坪五期都無著數,兼且將軍澳肯定反對)

如果你話要將去上水元朗屯門堆線 ...

根本42係流水線, 主要服務四順彩雲去西九, 長青荔景山去九龍城/舊機場, 當然少人搭全程,
而且繁時都夠客, 係幾批客, 至於非繁, 有邊條好客? 真係有咁多人非繁要去東北葵?
$7.3 對流水客來講已經收得貴, 仲要 $8.5? 收多我錢仲要話我唔公平, 又幾公平喎
尐人搭一次見等咁耐仲要咁貴, 去搭鐵好過啦, 仲話提昇客量?
29M + 38/42C 都差唔多錢, 而且快得多, 似乎趕客多尐,

如果你開條中秀經四順去西九新線又平尐又密尐, 條42送畀你都得, 到時42你鍾意點改悉隨
尊便, 兜晒全港真正客倉收$88.5都得
唔好話我「死攬主義」「山頭主義」「樓下無左條總站線主義」
我只係為我荷包著想,又或者你想贊助原來去西九客每人每程$1,都未嘗不可嘅

天空之神 發表於 2012-4-11 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 10/4/2012 13:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

紅小唔行青公,而且……果度有分段收費,同埋上到車咩?(有錯請指正)

試過搭過有人上車
只係冇分段收費姐
.