hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更改38A路線建議
開啟左側

更改38A路線建議

dippy 發表於 2012-4-6 13:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

流星☆雨 發表於 2012-4-6 13:38 | 顯示全部樓層
如果係做駁東鐵,應該要經沙田站,而唔係大會堂同好運
不過落大圍會唔會比較好?
大圍可以駁埋馬鐵…

另外就係想問係咪有必要行青沙?

樓主| dippy 發表於 2012-4-6 13:54 | 顯示全部樓層
GL3789 發表於 2012-4-6 16:50 | 顯示全部樓層

無必要

海濱花園238M轉城隧線,已經好方便
現有服務已經全面覆蓋你建議既248X

不過如果雙向能夠加停美孚,咁又唔同講法
AVD1 發表於 2012-4-7 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-4-6 16:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
無必要

海濱花園238M轉城隧線,已經好方便
現有服務已經全面覆蓋你建議既248X

不過如果雙向能夠加停美孚,咁又唔同講法

美孚個方面, 我諗如果今年 RDP 286X 過到的話,
基本上美孚呢個問題又已經解決 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-4-7 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-6 13:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
建議38A更改為248X(海濱花園-沙田市中心(循環線))

建議原因
1. 增加海濱-沙田接駁東鐵之服務
2. 沿線乘客不受影響

建議:
http://g.co/maps/8wcv8

本建議可配合新界東-中西九線重組或獨立執行

歡迎討論

班次
全 ...

講真個句你而家咁樣已經唔係更改路線, 而係取消 38A 去換條 248X 啦
對於你個建議我會有咁 o既睇法

個人認為你呢個方向的確係有得諗, 不過事先我認為定線方面係有得講下數
以我所知 46X 起城隧線黎講客量一直都係高企,
主要原因就係因為大圍得一條城隧線去荃葵 ~

我反而覺得如果你呢條 248X 可以分流到呢批客絕對有得諗,
即要經大圍 ~

另外呢條線去唔到沙咀道, 大河道個邊一帶人流多 o既地方
如果個邊要去大圍一係就坐小巴, 一係就坐 48X 轉 46X (城隧)
假如你叫用 238M 或者其他巴士線 BBI 轉 248X 呢個又唔吸引 (要轉車點解我唔去城隧轉 ?)
所以我覺得呢條線應該要經一經荃灣市中心, 去吸一班直去大圍 o既客 ~

我諗如果你吸到呢班客, 呢條線都應該有得做下 o既 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| dippy 發表於 2012-4-12 16:04 | 顯示全部樓層

GL3789 發表於 2012-4-12 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-12 16:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實所謂46X客量高企
根本係因為當年斬左45X既後遺症
但現在要重開45X, 一係就46X/P/S齊齊減車出黎拆
顯田一條, 四美一條
但今次係想分流47X葵芳/大連排沙中
順手令到海濱有全日新界車, 唔駛下下堆哂堆轉乘客落49X ...

46/7X咁密,248X仲要唔同站位
分流極都有限
 樓主| dippy 發表於 2012-4-12 19:26 | 顯示全部樓層
GL3789 發表於 2012-4-12 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-12 19:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
車就得咁多係度, 而且分流得多都載唔哂
所以都係先實行先可以再按需求調整班次

我會覺得如果將248X取消循環線安排,延至駿景園,會更加出師有名

收$7.3,甚至$7.1(跟248P同價),會令到248X加班有期