hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 23/23M/26M/28A合併
開啟左側

23/23M/26M/28A合併

關閉 [複製鏈接]
dippy 發表於 2012-5-15 11:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

S3BL100 發表於 2012-5-15 12:23 | 顯示全部樓層
1. 你咁改完之後,創紀之城返樂華應該搭咩車?

2. 你有冇覺得,你23A/23B樂華先經康寧道落觀塘巿中心,再經協和街上返山,成窄U形的行法,
比起而家23M樂華先落牛頭角,再上山去四順的闊U形行法,更加搵乘客笨?
如是者,23A/23B樂華一邊的主要客源係會搭去邊?
由本來23M總站有得搭,變成要行出去搭車,樂華去觀塘巿中心已經唔使考慮,
去四順又有綠小48,連本來僅有的總站優勢都無埋,23A/23B樂華會有咩客?係咪搵緊佢地笨?
我好同意樂華因為有綠小48,仲有619遲下老人有埋兩蚊優惠,
因此唔見得需要巴士來往四順;但係樂華本身接駁觀塘其他地區差,
解決問題的方法應該係搵方法開條藍田或油塘線俾佢地,而唔係學你23A/23B咁搵人笨。

3. 我自己就好同意23M/26M兩組雞肋線需要重組,但係唔係好似你咁搞。
三彩而家一條巴士線都冇,連區內線都無條,
四順經三彩落牛頭角本身係好順路,點解你可以在重組23M/26M之時,完全將三彩無視?

4. 23朝早繁忙時間可以坐到半車入開源道,你減到得返朝早兩班、下晝三班,你估夠唔夠載?
29M仲衰,新蒲崗本身非繁唔係真係咁少客,實際好過觀塘工業區好多,
你咁搞法,叫人搭咩車去四美街?

5. 想拉埋23同29M落水的難度好高,因為兩條線收得平,
23只適宜用其他方法陰乾,實際陰乾空間亦好有限,
29M更加係完全無陰乾空間。你而家走去將一條平線cut左,
又將另一條平線變兩味,迫人搭貴車,
晌你成個重組唔見得帶到咩重大額外好處同便利俾四順居民的前提下
(例如,方便佢地去而家無巴士直達的觀塘其他地區),一定無可能過到。

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2012-5-15 12:28 | 顯示全部樓層
單係29M既問題已經足夠令人反檯
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
~誰@359~ 發表於 2012-5-15 12:36 | 顯示全部樓層

結論係,呢位板友真係好討厭牛頭角道
字大只顯得人自大
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 17:05 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 17:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2012-5-15 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-15 17:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果單係價錢問題
咁拉3M上順天, 用番原本俾23S既車去加班就可以了
turn out四順去彩虹地鐵都唔駛加價

咁樣都唔夠29M原地踏步夠實際
而且新蒲崗同九龍灣/偉業街比
個度咁細兜個圈走人又唔係太過份
而且仲有個彩頤花園係度
世界很簡單 人類很複雜
~誰@359~ 發表於 2012-5-15 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-15 17:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

依家14B特車客量大家(可能閣下唔喺香港真係唔知啦)都有眼見, 直係需要都應該係拉60落黎做, 甚至只係加BBI或者開綠小
根本唔關今次重組事
你有千里眼嫁?你唔o係東九龍你又知?
閒時坐一轉6D同人地stay左十幾年,你憑咩挑戰人?

不如咁講啦,七點開車,七半到總站
唔洗用眼,用腦諗下都知需求多極有限

好笑既係,呢頭你就話用眼睇14B特車
轉個頭就話29M出四正四蛇,就話人非繁客量低
一時用眼一時唔用眼,不如話你靠把口,講親都係事實同真理啦

呢頭話人地條線少客就可以唔理,綠小呀BBI咁
轉個頭話796C長沙灣某巴士站繁時十個客,就建議拉條線全日做長沙灣
又係果句囉,你咩標準泥嫁?

字大只顯得人自大
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 21:44 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2012-5-15 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-15 21:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

彩頤等得車黎, 行到鐵路站上埋車都仲得
所以根本無人會咁坐

始終新蒲崗(尤其係29M果邊)真係純工業區, 非繁時真係無人
咁不如留條3M俾佢地全日來往彩虹地鐵
D人去慈雲山番學又唔駛再轉車
你諗漏左好重要既野:
1. 95不論o係四順同新蒲崗都係行外圍,本身已經唔方便
2. 新蒲崗往返新蒲崗,只可以去爵祿街坐29M,四彩既coverage好過95好多倍

字大只顯得人自大