hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 23/23M/26M/28A合併
開啟左側

23/23M/26M/28A合併

關閉 [複製鏈接]
S3BL100 發表於 2012-5-15 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-15 17:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 依家D人咪又係坐小巴上去, 將來咪繼續坐小巴
2. 依家14B特車客量大家(可能閣下唔喺香港真係唔知啦)都有眼見, 直係需要都應該係拉60落黎做, 甚至只係加BBI或者開綠小
根本唔關今次重組事
3. 經三彩落牛頭角道係好順路, 但四順去彩虹坐鐵既客呢?
如果閣下有本事憑空變四部車出黎, 當然可以牛頭角開兜一兜新區先去彩虹
但唔應該亦唔需要打劫現有區域去服務佢地
而係應該開條彩雲-新區-牛頭角-觀塘既線俾佢地, 拆衷D既方法係拉14B去彩雲
但呢D全部同樂華四順一帶無關
4. 又唔知你喺邊度睇番黎, 依家29M係4正4蛇, 已經講左非繁客量不滯啦
加上現時四順-四美街有95, 牛頭角-四美街有6D, 觀塘-四美街有84, 喺有充足替代服務下
提供轉乘優惠已足夠應付需求, 但可以加多個9-23A/B既轉乘
5. 唔知閣下係咪又區議員上身, 次次人地既重組方式同你唔同, 你一係就過唔到一係就反檯
我就未見過D現實世界既議員同你一樣咁激進喇, 即使係黃生梁生之流都未有本事喺議事廳反檯
陰乾平線黎闷就貴線, 本來就係巴士公司咁多年黎努力做既
依家23M同48喺牛頭角上山既客量差別已經好明顯唔關價錢事
咁D居民係咪真係如閣下所講真係計較果幾毫子呢?

1. 創紀之城有咩小巴返樂華同四順?無左23M,你係咪旨意個個搭貴價619?

2. 14B開七點鐘,出到巿中心最多七點三,去到油塘七點半。
如果開七點三或者七點半,已經好唔同。觀塘條條村去巿中心的線都多人搭
(雖然條條都蝕,點都組都唔會有得賺),你估三彩去觀塘有冇可能支持唔到10-15分一班巴士?

3. 無人講過四順只可以有一條接駁線經新清落山,而家夠有兩條(26M、29M)
觀塘區內線個network係少數我覺得值得亦應該做大型重組的組合,
好應該宏觀d去睇,新區夠有學校,夠有學生要去四順返學,唔見得唔關樂華同四順事。
我只係要條線繞經三彩,唔係打劫緊四順同樂華的資源。

4. 29M繁忙時間根本好多人,非繁亦唔係想像中咁差,
比起同區/其他區的M線,客量算係唔錯。而家29M繁忙時間5-6分鐘一班入新蒲崗,
俾你改完之後,入新蒲崗上繁12,下繁15,你估夠唔夠載?

5. 陰乾唔同成條取消,陰乾但係留返條線(例如減23車加俾23M之類)
起碼俾返乘客選擇。你搵23M同48比亦極不恰當,
因為48上四順條線直接好多,值回票價,但係你削23/29M兩條平線之後,
原本班搭客唔會因為俾多左錢而換取到更快更直接的服務,
屈人錢但係無提升服務,你估過唔過到?
唔係我區議員上身,而係你根本唔知佢地點諗。
不嬲都係架喇,成條平線取消而俾唔到一D實質提昇俾人,咪ban囉。
呢d唔係想當然,當年夠有人建議過23/26M合併,規模比你咁搞細好多,咪一樣失敗告終。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 22:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-5-15 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-15 21:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

彩頤等得車黎, 行到鐵路站上埋車都仲得
所以根本無人會咁坐

始終新蒲崗(尤其係29M果邊)真係純工業區, 非繁時真係無人
咁不如留條3M俾佢地全日來往彩虹地鐵
D人去慈雲山番學又唔駛再轉車

奸D講句, 3M疏過23A/B咁 ...

邊個話新蒲崗係純工業區?爵祿街果頭的住宅係咩黎?
果次去考toefl,星期日朝早七點幾入去,考完成十二點,
果頭的人流根本就同觀塘宜安街果頭差唔多。

3M拉上四順要加價,反而拉3P諗得過。
但係點都好,令到居民無左平車選擇,同時又俾唔到明顯額外好處,係一定講唔過。
議員就係幾毫子都會同你計。
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 22:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2012-5-15 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-15 22:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你口口聲聲話人地stay左十幾年講既就係真理
但依家成個區變哂咁D人係咪仲喺塊空地/地盤度露宿先
你話我只係坐左一轉6D又關呢篇文乜野事
你見到我坐左一轉6D同我只係坐左一轉6D唔同又對等?
定係你希望每一個站友上親巴士都要由總站坐到去總站先叫做有坐過?

你估你對觀塘認識多D,定係我認識多D?

七點開車而爆閘東夷仲有條14D
如果真係有需求, 咁唔會咁差掛
至少沿途都有學校, 亦有D人會坐較早既班次
即使係14C今年都係要求保留早上七點幾既班次
一樣食唔正番九點既客嫁
開七點本身唔係萬惡
但開七點差到咁既客量都仲可以話有需求
咁我希望人地講下D解, 到時又會有將軍澳人話人地唔了解東九龍(垃圾灣係新界東黎嫁)

點可以用14D比?14D而家係講緊一單要成粒鐘,出到彩虹已經八點,
聖言學生搭佢包遲到,因此近期先加多班未到七點就開。
但係14B一單半粒鐘之內行完,出到巿中心得七點三。
有咩人需要咁早出巿中心?如果班特車七點三開,出到巿中心七點半,
去到油塘七點九,方便學生客,已經好好多。
14C留果班係7:25開,去到巿中心大概7:40,都合理過14B的時間好多。
區內線去到巿中心的高峰時間一般係7:30 - 8:15之間,比起區外線一般早30-45分鐘,
一來係學生返學早,二來係好多人去到巿中心仲要轉車。
無人講過要做九點客,不過14B的確係太早。

14B得一班當然睇黎無意思
但29M蛇車既比例又真係數一數二高喎
即使好多"大線"都唔夠佢黎
咁如果唔係條線非繁時客量欠佳
咁又點需要咁少正字軌呢
同樣來往彩虹-四順既26M, 27等線又無呢個現象
如果閣下唔信, 當然歡迎閣下實地去睇下數下再攞D數據番黎栛助討論啦
如果你又唔用眼睇又唔用腦黎諗
咁我地又點同閣下討論呢?係咪

29M蛇車同正字軌比例1:1,只係說明非繁客量比起繁忙時間客量差,
而證明唔到非繁客量in absolute terms差,係絕對vs相對的問題。
條線除左臨收車果個鐘,都維持到10分鐘之內一班,大部分時段6-8,你估客量有幾差?
26M夠係四架正字軌,蛇車一架都冇,咁唔通26M仲好客過29M,客量好好?
呢個係咩邏輯?唔好笑大人個口啦。

如果山上新區既居民想守一條無客既線, 當然應該自己攞資源出黎拉線啦
你要條線上四彩當然要揾四彩既巴士線抽車去俾山下既線拉上山
唔通要山下既人貼埋車俾你喇喎

你又知條線一定無客?

我而家只係要重組之後,有條線繞經四彩,無打劫過其他區的資源,
點解唔可以係23M/26M等線重組後,條條繼續做四順,但係搵條經四彩?唔通咁都唔得?

Snoopy@FB8617 發表於 2012-5-15 23:06 | 顯示全部樓層
新蒲崗唔係純工業區
新蒲崗入面既住宅亦未必係29M繼續要留低既理由
新蒲崗一帶有商業既地方,行多幾步有街市
lee D咁正常非繁忙時間既需求都可以唔理既
咁你贏lo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 23:14 | 顯示全部樓層

樓主| dippy 發表於 2012-5-15 23:19 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2012-5-15 23:23 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2012-5-15 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-15 22:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
14B得一班當然睇黎無意思
但29M蛇車既比例又真係數一數二高喎
即使好多"大線"都唔夠佢黎
咁如果唔係條線非繁時客量欠佳
咁又點需要咁少正字軌呢
同樣來往彩虹-四順既26M, 27等線又無呢個現象
如果閣下唔信, 當然歡迎閣下實地去睇下數下再攞D數據番黎栛助討論啦
如果你又唔用眼睇又唔用腦黎諗
咁我地又點同閣下討論呢?係咪

63X:10正
692:4正
690:5正1蛇
215X:12正12蛇
74X:15正18蛇
277X:13正18蛇
所以63X 692 690非繁時好客過215X 74X 277X?

頭先就拎一班14B講到懶有道理咁,而家又「14B得一班當然睇黎無意思」

係囉,咁我點討論D乜野呀?你講晒啦,你贏晒啦,你好勁呀
勁在你可以望到幾個數字就開個google map出泥亂咁畫條線出泥
之後畀人質疑啦就不停轉移視線同打倒幾個鐘之前既自己囉

原帖由 dippy 於 2012-5-15 23:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
大成街街市D野根本唔算平
要平既, 瑞和街仲平D
而且四順, 牛頭角去觀塘點都近過去黃大仙
所以需求真係非常有限

好勁喎,西九龍既朋友過泥新蒲崗同觀塘買餸喎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 靚抽

查看全部評分

字大只顯得人自大