hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新線936 重組935 336
開啟左側

建議開辦新線936 重組935 336

e231 發表於 2012-6-23 03:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

開辦背景
北葵有不少遠離地鐵站的屋邨,對該處往返中西區的全日巴士線有一定需求,惟由北葵前往中西區只有336,935等繁時線,其他時間須乘地鐵再駁腳上山,相當不便,荃灣線又難以應付繁時之龐大需求,
為使北葵屋邨居民有一條直接往中西區之全日線,巴士公司開辦936可以改善該處交通,且可能開發客源增加營利,故建議開辦936線,並重組935.336
936 石圍角 - 灣仔碼頭

1 石圍角總站
2 同和街 , 二陂圳路
3 三棟屋村 , 三棟屋路
4 可風中學 , 和宜合道
5 梨木樹邨 , 和宜合道
6 和宜合道運動場 , 和宜合道
7 梨木道和宜合道
8 石蔭東邨蔭恆樓 , 大白田街
9 安蔭邨豐蔭樓 , 石排街
10 石籬邨石佳樓 , 石排街
11 石籬邨石俊樓 , 石排街
12 葵俊苑 , 葵涌道
13 新葵興花園 , 葵涌道  
14 葵芳邨 , 葵涌道
15 西區海底隧道收費廣場 , 西區海底隧道
16 上環(港澳碼頭)總站
17 海港政府大樓 , 民吉街
18 怡和大廈 , 干諾道中
19 力寶中心 , 紅棉路
20 熙信大廈 , 軒尼詩道
21 菲林明道 , 軒尼詩道
22 灣仔碼頭總站
灣仔碼頭總站開
1 灣仔碼頭總站
2 柯布連道 , 軒尼詩道
3 盧押道 , 軒尼詩道
4 太古廣場 , 金鐘道
5 中銀大廈 , 金鐘道
6 利源東街 , 德輔道中
7 永吉街 , 德輔道中
8 文華里 , 德輔道中
9 皇后街 , 干諾道西
10 西區海底隧道收費廣場 , 西區海底隧道
11 葵芳廣場 , 葵涌道
12 光輝圍 , 葵涌道
13 葵涌打磚坪街 , 和宜合道
14 大隴街 , 大隴街
15 石籬邨石佳樓 , 石排街
16 上葵涌官立中學 , 石排街
17 安蔭邨盛蔭樓 , 石排街
18 裘錦秋中學 , 大白田街
19 石蔭東邨 , 梨木道
20 和宜合道運動場 , 和宜合道
21 石圍角新村 , 和宜合道
22 梨木樹邨 , 和宜合道
23 可風中學 , 和宜合道
24 三棟屋村 , 三棟屋路
25 海壩村 , 二陂圳路
26 石圍角總站

石圍角總站班次:                                                        灣仔碼頭總站班次:
平日                                 假日                                  平日                                 假日
06:00-0700:12-15            0600-0700 20                  0700-0930:15-20            0800-1200 20
0715-10:00:8-10              0700-1900 12-15             0930-1600:15                 1200-2300 15
1100-2300:15-20             1900-2300 20                  1600-0000:10-15   

935連同特別班次取消

削減至7:45一班

kay 發表於 2012-6-23 08:35 | 顯示全部樓層
要開全日線唔容易
大把線例如948同373A都叫緊全日

而且荃葵仲有條930唔拖唔水
運吉都夾硬話930非繁少客而結論948唔全日服務

灣仔唔係你想入就入到,無quota就要好似930A咁行...
世界很簡單 人類很複雜
avianwind 發表於 2012-6-23 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-6-23 08:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
要開全日線唔容易

灣仔唔係你想入就入到,無quota就要好似930A咁行... ...

930A最高載客率可以去到82%,930最高只有6成多
証明唔遊花園是有得做的

但城巴加車俾930而唔係930A線...

kay 發表於 2012-6-23 13:59 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2012-6-23 10:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

930A最高載客率可以去到82%,930最高只有6成多
証明唔遊花園是有得做的

但城巴加車俾930而唔係930A線...

條數唔係咁計,930A上下繁得2班,唔搭就無,930講既係繁時一個鐘4-5班
930個數低都唔奇,亦未必話唔遊花園有得做

除非好似14D、40P,現有班次都超過9成先可以加班

老實,如果城巴有心加車比930
不如加多幾部,930/930A全日分拆
再縮短930,不過無建議係手,唔方便再講了
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| e231 發表於 2012-6-23 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-6-23 08:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
要開全日線唔容易

灣仔唔係你想入就入到,無quota就要好似930A咁行... ...

930其實好多位同地鐵重疊,非繁少客其實都幾正常
但係北葵就似乎咁多條邨都係獨市
其實灣碼就真係搵位求其搵位擺姐,其實放金鐘都得,反正有轉乘
quota方面cut左935繁時應該有唔少quota,935繁時都真係幾密車
kay 發表於 2012-6-24 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 e231 於 2012-6-23 23:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

930其實好多位同地鐵重疊,非繁少客其實都幾正常
但係北葵就似乎咁多條邨都係獨市
其實灣碼就真係搵位求其搵位擺姐,其實放金鐘都得,反正有轉乘
quota方面cut左935繁時應該有唔少quota,935繁時都真係幾密車 ...

北葵獨巿就一定要有過海線?
930我都知好多地方都唔吸引,但葵芳呢度佢又可以上好多客喎

而且我係其他地方見過相似建議,之後比人話北葵係老人村,又有幾大需求過海?

如果夠車拆,930A做荃灣,930送上北葵是但某個地方,唔係仲好?

灣碼依家都無位擺,930A到灣仔係無坑
金鐘東都係無位擺
世界很簡單 人類很複雜
Wright---AVW16 發表於 2012-6-25 18:12 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

其實現時樓主建議中往港島既定線有一個問題,就係石排街同和宜合道俱不能右轉青山公路往荃灣方向,要落返昌榮路,變相逆走

不過按Kay兄既建議,新區既過海乘客會被忽略
albertyuen 發表於 2012-6-25 20:47 | 顯示全部樓層
愚問:石圍角總站有能力應付多一條全日線嗎?
倒不如延長至愉景新城,經MTR、綠楊新村後再上石圍角
AVD1 發表於 2012-6-26 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 albertyuen 於 2012-6-25 20:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
愚問:石圍角總站有能力應付多一條全日線嗎?
倒不如延長至愉景新城,經MTR、綠楊新村後再上石圍角

拉到落荃灣有何作為 ?
1. 拉長條線只會浪費時間
2. 點睇都唔覺得荃灣會有客上呢條線 (分分鐘比 930 更慢) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-6-26 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-6-24 09:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

北葵獨巿就一定要有過海線?
930我都知好多地方都唔吸引,但葵芳呢度佢又可以上好多客喎

而且我係其他地方見過相似建議,之後比人話北葵係老人村,又有幾大需求過海?

如果夠車拆,930A做荃灣,930送上北葵是但某個地方,唔係仲 ...

灣仔碼頭個總站遲早都要重建 / 搵地再起,
呢一點我諗可以等當時一併解決 ~

會展個總站都應該會同灣仔碼頭個站併埋一齊 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1