hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年今日:九巴AP69屯公墮橋大慘劇
開啟左側

[歷史資料] 當年今日:九巴AP69屯公墮橋大慘劇

GA6072 發表於 2012-7-11 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2012-7-10 23:57 發表

呢句說話真係一年就見一次

咁某款港産車身都有咁堅既鋼水
咁係香港行得由好靚既鋼水到豆腐渣都有
GA6072 發表於 2012-7-11 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2012-7-11 00:00 發表
其實又不一定,
大陸劣質臥鋪巴士,
經常都有墮橋意外,
一般都可以有半車人生還
說大陸國產車鋼水好嗎?又唔見得

聽講
地方既重大事故好似有人數限制
死人好似多過30人好似要上報比大粒佬

聽講咋
yyy5138 發表於 2012-7-11 01:05 | 顯示全部樓層
當日真係好震驚
一朝開電視已經見到好多報導
完全無諗過/想像唔到係高速公路標準咁高ge香港會發生呢d意外
主角仲要係雙層巴士!!
富 豪 大 法 好!
KMB298 發表於 2012-7-11 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ohohoh 於 2012-7-10 23:30 發表
小弟認為...可唔可以唔好每年都post一次呢個post....
呢件令人咁傷感既事, 每年都會呢個版度recall一次......

同意呀
每次見到都好唔安樂
仲要咁樣輕判個貨櫃車司機
victorwong888 發表於 2012-7-11 01:14 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2012-7-11 02:40 | 顯示全部樓層
其實當年一起身,阿媽就話架巴士跌咗落山
真係呆哂兼唔敢想像係點
不幸中嘅大幸就係半車人仍然生還,逃出鬼門關
AVW28 發表於 2012-7-11 08:11 | 顯示全部樓層

當日下晝我搭巴士路經現場,一上公路就大塞車,足足塞左超過半個鐘先到深井。
我諗當日應該有超過7成既大西北線+深井線甩哂班。
LL3850
kei_hk 發表於 2012-7-11 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 2012-7-10 11:24 PM 發表
最唔抵就係 ,死咁多人 ,條貨櫃佬最終只輕判佢7個月 ,最後扣埋假等當庭獲釋 ...
故意殺人可以判終身 , 唔小心殺人都要判3-10年不等 !! 但呢單野明顯係貨櫃
佬唔岩推人地架ap69落山 , 咁都可以唔駛坐牢 ,罰錢 , ...

公平一點去講﹐據當時新聞所講﹐係貨櫃車司機技術問題﹐令到部車剎停後貨架打斜﹐令到有一個斜向外的角度。

而巴士撞車後﹐由於仲有衝力﹐再撞上已經打斜角度的貨架﹐再令巴士轉方向衡向橋邊﹐再引起嚴重事件。

如果係貨櫃車直接撞部巴士落上的﹐檢控的一方肯定有問題。
但問題係﹐表現證供及證據﹐都無法講出貨櫃車係有意去推部車落山﹐也沒有方法證明貨櫃車操作錯誤令到巴士撞落山﹐只是駕駛技術的差異﹐做成巴士落山的起因。

依法例﹐的確只可告「不小心」。如果只是因為死得人多而去強行判一個嚴重罪名﹐這才是不公平之處。

舉個例﹐有人在不准吸煙的地方吸煙﹐胡亂拋煙頭﹐無整熄也無燒著其他野並且走人。
之後一陣風吹來一張報紙﹐報紙燒著再風到附近一家店舖﹐再令店舖發生大火﹐事後有人死亡。

警方搵到吸煙的人﹐究竟最終可以告這個人什麼罪?   可告謀殺嗎? 可告縱火嗎?
可以話你知﹐此人最多係罰$6500﹐不用留罰底。(違例吸煙$5000+亂拋垃圾/煙頭$1500)
而無人可謐明此人係有心/有意係放火﹐只是唔小心+意外引起連串事件﹐所以其他野都唔會告得入。
貨櫃車司機便有如這位吸煙人﹐根本無意推巴士落山﹐所以只可告較輕的罪名 - 不小心駕駛 (有如例子的$5000 + $1500)。

至於上訴後即時放監﹐不是扣假期﹐而是等候上訴時已經坐監﹐這個期間已經長過上訴後的刑期﹐即係當事人已經坐多左﹐所以便可即時放監。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
loveandpeace + 1 + 1 EXCELLENT!
dominic3286 + 1 同意 如果只是因為死得人多而去強行判一個 ...

查看全部評分

kei_hk 發表於 2012-7-11 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2012-7-10 10:56 PM 發表

除左車頭和車側頭1/3,其他部分係元好無缺,換轉係其他車型,散哂都似
所以Neoplan係貴得有道理,不過性能就九流啦

有一點想大家思考的﹐但唔代表我評論不同車款的結構是否堅固及比較。
另外﹐我唔係什麼專家﹐覺得有什麼問題﹐可以大家討論一下。

一部巴士﹐我相信大家都會知道﹐車底(下半部)係會比車頂(上半部)重﹐重心係在車底。

當巴士沒有強大的衝力幫助下﹐即係唔係飛車飛落橋﹐車頭開始下垂﹐垂直跌的時間﹐究竟部車那一個部份會先接觸地面?

我自己見解﹐車下半份係較重的﹐所以部車係唔會平面落地﹐會下半部份會墬低些少﹐上半部份會較為高少少。
落地時﹐下層車頭部份應該會先撞地﹐由車陣最先食衝力。當撞地的一刻﹐車頂便會觸地﹐車頭組件及車頂便會食衝力。

所以﹐撞擊力最先會由車陣硬食﹐減低了一大部份的撞擊力。按下來第2次便會是車頭組件﹐此部份會由車身支架﹐地台把撞擊力分散去車身其餘位置。最後是車頂﹐同樣地會因應車頂去散力。

最後﹐大家只會發現車頭少部份損毀。

換起其他車款﹐情況都會相約﹐都是先由車陣作首次撞擊﹐食去大部份的撞擊力。所以其他車款﹐我唔相信會散晒﹐都係同這部車相約﹐最多都係車陣變形會較大﹐車頭損毀部份會多些少﹐但唔會明顯損毀位置多出很多。

Snoopy@FB8617 發表於 2012-7-11 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ma2 於 2012-7-10 23:24 發表
最唔抵就係 ,死咁多人 ,條貨櫃佬最終只輕判佢7個月 ,最後扣埋假等當庭獲釋 ...
故意殺人可以判終身 , 唔小心殺人都要判3-10年不等 !! 但呢單野明顯係貨櫃
佬唔岩推人地架ap69落山 , 咁都可以唔駛坐牢 ,罰錢 , ...
會唔會有人刻意搵架車推架巴士落山?

判幾多果月都冇用
唔會判四十年既死者就會醒返咩事都冇
除非司機真係有心plan今次既事
否則,其實佢都係今次事件入面其中一個受害者
大家俾既應該係關心
而唔係不斷話判得輕,抵佢死
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過