hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴2A/6D/13D/24/296C
開啟左側

建議重組九巴2A/6D/13D/24/296C

樓主| S3BL100 發表於 2012-7-19 01:11 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2012-7-18 14:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解樓主向另一篇文章接受唔到113行埋何文田食109,
令何文田之前既乘客大幅延長車程時間
但又可以接受2A先兜上四彩再出旺角??
難道2A向樂華係冇人搭?
比你咁改之後樂華既乘客又有咩著數呢?

點同?113食109,行多至少七支燈,車程增加至少十分鐘,
但係2A上山,只係多兩支燈,
山上果三支燈當中有兩支都係要行人禁掣先會轉燈,否則長綠。
況且而家個行法,牛頭角總站轉出來支燈要等好耐,
繁忙時間間唔中都要兩轉燈先過到,而且
淘大花園西行站要慢慢排隊入站,經常性俾前面89/101阻住出站,
回程亦要同貨車陪塞得寶/利基大廈出面果段牛頭角道。
繞經彩盈就一定唔使陪塞。
計埋呢d因素,2A經彩盈單程估計最多只係用多2-3分鐘,屬可以接受。

既然閣下向樓上認為石硤尾搭港鐵好方便,仲有時間保證,何必仲要6D延長至裕民坊
令到青山道往來彩虹道既乘客,一個方向要兜蘇屋,一個方向要比多五毫呢?
淘大既乘客就更加唔會再搭巴士往返深水埗區,一條本身慢既2A就慢上加慢,
另一條本來算快既6D就因為改完都係慢既2A唔好咁慢而被拖慢
紅小一定好多謝你

係因為一直有班人因為6D唔到觀塘而嘈生晒,
咪滿足佢地睇下點囉。先改左40先,
到時6D由原本唔到觀塘巿中心變成入到觀塘,
加五毫子,大家反對咪唔好拉入觀塘、一拍兩散囉,
情況就同5號仔當年由尖碼拉走再拉入尖碼加價一樣。

至於應該係2A定6D兜蘇屋?2A行荔枝角道入深水步,
6D就由石硤尾果邊入、本身行緊元州街,
咁當然係6D兜蘇屋比較好啦,唔駛2A專登由荔枝角道插返上蘇屋兜多咁多。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2012-7-19 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2012-7-19 00:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
除左 2A 兜上四彩 (樂華班客多謝哂)
同埋觀塘  深水埗/長沙灣一帶被屈硬入彩虹道(假設 40 成功半特快)

個人認為整體方案合理

如果唔鍾意2A兜上四彩既話,咪24/296C合併後
慳到果四架本來係24既車,全部拎上山,開條用24差唔多既線囉。

只不過到時6D要入觀塘就唔該自己諗辦法解決,
想唔影響班次,幾乎肯定搵2A拉直、減兩三架車去祭旗。

不過2A繞經彩盈、回程經彩福,其實唔係真係慢幾多,不贅。

至於觀塘<->深水步入彩虹道的問題,B2板都講過好多次,
唔該面對現實,觀塘<->深水步仲有其他選擇,
無理由為左呢班客而要彩虹道做陪葬品,況且資源得咁多,
只夠做一條6D流水,長遠亦無可能好似而家又6D又40,
咁呢條線一定要經彩虹道。
 樓主| S3BL100 發表於 2012-7-19 01:33 | 顯示全部樓層
你呢D推論全無根據,唔該唔好對我的立論無理抹黑。

原帖由 dippy 於 2012-7-18 15:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
嘗試用「牛頭角論」搬入去就解釋到
四彩要全日巴士->牛頭角道有2A同13D->
13D經牛頭角;2A唔經->郁2A

邊個話2A唔經牛頭角?事實上,我去旺角已經放棄左13D好耐,
2A又平九毫,班次又比較有保證,我基本上係2A首選。

但係如果2A拉上去,幫到更多有需要的人的話,拉上去果條應該係2A,
我唔介意放棄。
事實上,2A由振華道落來,可以直接右轉彩霞道上山,
唔使再塞入牛頭角巴總,又再塞佐敦谷北道支燈,
又要淘大排隊埋站;相反,
13D要上彩盈的話,就要牛頭角道右轉振華道,
再左轉牛頭角總站或者彩霞道上山,
當中牛頭角道右轉振華道果支燈等好耐,
本來要直去變成兜咁多,花多左時間一定唔止2A上山最多用多兩三分鐘,
而會係起碼個幾字,嚴重影響本來牛頭角至秀茂坪之間的乘客。

咁點解係13D上去?

如果係都要13D上去,又唔想影響行車時間既話,
都有個方法,就係13D來回改行振華道抵銷返,
咁起碼唔影響秀茂坪,花園大廈/觀塘官小果頭都仲可以行出去觀塘道等車,
反正咁神心等13D既人已經唔多。

不過咁做一定比起2A上山影響更多人。明未?

觀青需要補償->拉6D或6D加6E
前者牛頭角加班仲去埋牛上->後者牛頭角減班仲益左深水埗有快車去觀塘->
踩到後者一文不值

你係咪覺得你講呢d單單打打既說話,有助釐清事實,有助有建設性的討論?

6D拉完加埋兩架車都係得十幾分鐘一班,
你係咪真係以為有條件拆條6E而又維持到合理班次?
你知唔知會幾影響彩虹道客?牛頭角果邊可以6E落車行返入去,我已經唔同你計。
係咪因為你會去觀塘而唔會去彩虹道,所以就置彩虹道利益不顧,
要呢班唔近鐵路既客,服務在無其他選擇的情形下倒退?

旺角去牛頭角道,13D疏過2A->2A加經四彩會拉疏班次->
拉直深水埗走線穩定班次->蘇屋空窗位->6D繞經蘇屋

唔好意思,第一個提出2A拉直路線去減車俾6D延長果個係你,
做咩而家又踩自己提出個idea?
我只係跟你個idea拉直2A。2A拉直左之後,你唔通唔諗住補返D野俾蘇屋?

仲有,2A經彩盈唔駛塞下面,使咩因為咁而進一步穩定班次?
~誰@359~ 發表於 2012-7-19 01:52 | 顯示全部樓層

296C呢個呢…假設24真係靠啟晴村做返好睇少少的話
咁296C個改動,實際上就等於,原本24用四架車做既野
變左要用296C八架車先掂

296C點解仲有市場,一來係西九定線有少少優勢
二來係796C出去果程尚德商場冇站
除此以外,其實796C個吸引力係大過296C,只係計觀繞都值回票價
296C如果咁改,的確係幫助到將南D人去九龍灣返工
但同一時間,因為九龍灣既交通情況,會令296C去旺角既吸引力再跌
再加埋九龍灣其實非繁時都唔太多客
掟296C入去,真係唔會有咩好結果,仲反而係浪費

如果真係想做九龍灣的話,其實只要用296C既車
開條兩味來往九龍灣就夠,再CUT左296C就搞掂,唔洗話296C食24咁煩
到時將軍澳果邊剩返既車真係想開咩線都得
反正13D兜左荔枝角之後,296C o係東九都已經冇晒價值

雖然我會覺得將南<->九龍灣,巴士唔會分到幾多餅
本身有110分,地鐵好似都係五個幾
而我都唔會覺得憑一條20分一班既24  / 296C可以對啟晴村有幾大吸引力

===

至於6D啦喎
如果轉乘同彩虹道只可以二選一,真係要轉乘冇咁嬲
6D拉長,係就係唔洗轉車,但到時會冇得快
o係有13D入西九既時間,仲洗唔洗offer咁多個直達既option,我好有懷疑

當然,東九西九繁時特快,有得收貴,如果有車,係做得過既
字大只顯得人自大
 樓主| S3BL100 發表於 2012-7-19 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2012-7-19 01:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
296C呢個呢…假設24真係靠啟晴村做返好睇少少的話
咁296C個改動,實際上就等於,原本24用四架車做既野
變左要用296C八架車先掂

296C點解仲有市場,一來係西九定線有少少優勢
二來係796C出去果程尚德商場冇站
除此以外,其實796C個吸引力係大過296C,只係計觀繞都值回票價
296C如果咁改,的確係幫助到將南D人去九龍灣返工
但同一時間,因為九龍灣既交通情況,會令296C去旺角既吸引力再跌
再加埋九龍灣其實非繁時都唔太多客
掟296C入去,真係唔會有咩好結果,仲反而係浪費

我又唔係咁睇。

最完美的情況,當然係296C換將荃線,唔駛再由得將南兩條C仔重疊。

不過,九巴肯唔肯用296C換將荃都係未知之數,
而且呢個板傳過好多次新巴對將荃線虎視耽耽,
空穴來風未必無因,將荃最後好可能都係新巴囊中物。
況且,40改得成,將荃的意義同重要性即刻大減。

但係同一時間,觀塘依然有地區急住要車,而將軍澳山上/寶林
依然係十個煲七個蓋,資源失衡。

所以我先諗到借296C食24過橋,296C實際減兩架車,
但係兩架都會俾返將軍澳,用來理順將南來往山上的巴士服務,
將南無減過資源。而24遲早要做啟德的事實應該唔容易改變
(雖則你知道我一路都覺得24應該成條搬上彩福係最好,
山下唔見得需要霸住24),咁用296C食24,唔影響而家或者將來要用24果班客,
但係就可以令24嘔到四架車出黎。

與其用14架車做兩條廢線,不如用八架車做一條廢線,
起碼拎到六架車出來俾更有需要的路線同地區。

仲未計我諗住用296C繁忙時間幾班車延長,食埋98S康城。
康城的確無咩人用98S,四班車得六個客,但係想由佢地果度拉走條線應該都係無咩可能,
倒不如用廢線資源食埋佢,嘔返98S果堆車出來,俾返98A/98C,
服務更有需要的乘客,以便紓緩呢兩條線上唔到車的問題仲好。

順手又用埋296C執下九龍灣<->旺角/大角咀的客,執得幾個得幾個算數。
~誰@359~ 發表於 2012-7-19 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-7-19 11:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我又唔係咁睇。

最完美的情況,當然係296C換將荃線,唔駛再由得將南兩條C仔重疊。

不過,九巴肯唔肯用296C換將荃都係未知之數,
而且呢個板傳過好多次新巴對將荃線虎視耽耽,
空穴來風未必無因,將荃最後好可能都係新巴囊中 ...
我既意思係,即使24翻身得到
296C食24,係等同24用車一倍但做24既野
因為非繁時甚至繁時,預料到尚德<->九龍灣做巴士都唔會有幾好下場
297打得爆係因為坑口冇小巴得地鐵,而且山下本身有98D擦邊
將南有地鐵有110有296D擦邊
即使放低296C換將荃既idea,我都唔覺得296C入九龍灣係可取

更何況,將荃就算係新記做,296C都好大機會要補位
296C食左24的話,就變相食唔到796C
即係迫新記只可以用796S 797M 694去開將荃
車就夠既,但你都知用呢三條線換係幾咁唔好,尤其是o係冇左18既情況

至於98S呢
根本日出康城同清半就唔係98S既存在目的
果度既客量根本冇足夠牙力對98S做到D乜
本身日出康城就應該係要畀796C做,想抽走98S其實係要靠796C先岩
但即使抽得走98S都唔代表可以取消到佢
想取消98S,仲要問過寶林坑口,憑寶儉樓個落客人流就知呢樣野有幾高難度
字大只顯得人自大
dippy 發表於 2012-7-19 12:13 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2012-7-19 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-7-19 12:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但好認同將來國珊之城, 將觀荃應該都係橙公司既
就如之前793篇文咁
新巴拆咁D將南線爆條將荃出嚟
云云

唔好意思,如果40改唔成,我唔同意將觀荃由新巴做。係咁多。
dippy 發表於 2012-7-19 12:56 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2012-7-19 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 19/7/2012 01:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果唔鍾意2A兜上四彩既話,咪24/296C合併後
慳到果四架本來係24既車,全部拎上山,開條用24差唔多既線囉。

只不過到時6D要入觀塘就唔該自己諗辦法解決,
想唔影響班次,幾乎肯定搵2A拉直、減兩三架車去祭旗。

不過2A繞經 ...

搵 9 號仔入去彩福埋單算啦
反正條線再拉疏都好似冇咩大問題
沿線大把代替品

觀塘去深水埗有新 13D , 反而去長沙灣麻煩姐
繁忙時間條紅小就真係.....
42 又唔到觀塘
唯有地鐵啦

.