hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴2A/6D/13D/24/296C
開啟左側

建議重組九巴2A/6D/13D/24/296C

fleetline 發表於 2012-7-22 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012-7-21 23:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
98C西九旺角分流係可行,但板友似乎忘記左少少野
五六年前based on客量調查既數字,去同板友一齊提出呢樣野
一來,只係建議個別時段開幾班車
二來,98C做既係成個將北
但將南雙C係絕對絕對唔適宜咁做

一來,雙C講既係全日分流 ...

根據去年的區議會選區分界, 涉及將北的有10個, 將南的有8個,
將北人口真是比將南多好多? (冇計算日出康城)

老實咁講, 坐C車的人去旺角佔多, 去深水埔以北果條有點豬頭骨feel,
如果兩條都將南直出, 深水埔以北果條好大機會唔夠客,
但如果做埋觀塘, 成個故事已經唔同晒.

而港鐵方面, 4班車裡面我地多左一班, 不過早繁得果班上到車

而796c食796S, 有何問題? 新巴有雙向分段收費呢

儲錢
dippy 發表於 2012-7-22 00:46 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2012-7-22 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2012-7-22 00:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

根據去年的區議會選區分界, 涉及將北的有10個, 將南的有8個,
將北人口真是比將南多好多? (冇計算日出康城)

老實咁講, 坐C車的人去旺角佔多, 去深水埔以北果條有點豬頭骨feel,
如果兩條都將南直出, 深水埔以北果條好大機會唔夠客,
但如果做埋觀塘, 成個故事已經唔同晒.

而港鐵方面, 4班車裡面我地多左一班, 不過早繁得果班上到車

而796c食796S, 有何問題? 新巴有雙向分段收費呢
而家既議題係,98C同雙C邊個應該分流
所以,98C應該計埋寶達同秀茂坪南,十二個選區,23.8萬人
而雙C,因為分流係針對將南,所以只需睇將南八個選區,15.3萬人
雙C既人口只係98C既64.5%

你係應該諗下,究竟用296C去做觀塘,會唔會係成件事擺錯位
既然你話,將南來往西九客量本身唔多
即係話,雙C分流,只係令觀塘至尚德一段拍蚊
但若果係抽走左296C,然後加兩架車落13D,等佢加兜深水埗,善用13D資源
咁296C剩返既車,拎去做乜都得
唔好話將荃啦…拎去296A 296D 98C 98D都夠發達啦
重點係,既然有其他方法搞掂296C果個所謂東西九既流水
就冇需要將D原本都叫做有人用下既資源,變成得返少數人用,仲要之後想拎返都唔得

雙C分流,將軍澳只可以抽到兩架車
796C食296C,將軍澳就可以抽得返八架車
呢條數你咁都唔識計?

至於地鐵呢,好一個「我地」,調景嶺呢?
其實而家將軍澳站既鐵路班次,比將北多25%,而未來可能係會去到50%

796C…算吧啦,你都唔知將南居民幾咁愛戴796C…
除左班次疏D,同埋「都唔知有幾可發生」既796C唔夠載之外
796C跑觀繞,簡直就係冇得彈…

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2012-7-22 09:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012-7-22 00:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
而家既議題係,98C同雙C邊個應該分流
所以,98C應該計埋寶達同秀茂坪南,十二個選區,23.8萬人
而雙C,因為分流係針對將南,所以只需睇將南八個選區,15.3萬人
雙C既人口只係98C既64.5%

你係應該諗下,究竟用296C去做觀塘,會唔會係成 ...

98C早就應該分流
98C計埋寶達同秀茂坪南, 十二個選區有23.8萬人, 但果度有1A, 13D, 93K, 95齊齊去旺角

而家296C/796c旺角及深水埔以北的客量比例大約是7:3,
咁即係每班車都可以最少KEEP到半車客, 加上796S的乘客, 繁忙時間客量不會太差.
(我仲未計算新增路段增加的乘客呢)

296C去做觀塘係擺錯位, 咁796c做雙向分段更加係錯上加錯,
不過有件事叫將錯就錯, 既然你有雙向分段, 就比你做流水.
咁可以益下海麗人去到觀塘區, 站友又唔使爭6D, 將南人去西九又快D, 去旺角又平D.
皆大歡喜.

另一大問題, 兩條線合併要加班, 車從何來?
而家嘔3架車, 可以比自己用番, 幾好呀,
甚至唔開將荃, 放堆車去796X到加班都好呀.
儲錢
dippy 發表於 2012-7-22 10:42 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2012-7-22 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-7-22 10:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

所以現況已經係, 796C旺角-將南既受歡迎程度>>296C旺角-將南既受歡迎程度
所以執線都無可能執走呢段
反而, 796C如果上埋橋, 唔停九龍城區, 仲有296C, 796X等線包底
咁就進一步減底到296C既市佔
要郁296C亦易D
而現 ...

我又唔覺796c吸引過296C, 睇下旺角條人龍, D人見有796c經過都唔走去坐就知乜事.

而且796c比海麗捉住唔放, 要縮短又唔得, 要加車又冇車, 而家得番兩個做法,
一係維持不變, 一係直接改796c做大流水.

而你的做法, 其實同我一樣, 只是角色倒轉.
不過如果跟你做法, 你就要繼續留低796S, 兼要想方法解決海麗去保安道一帶問題.

儲錢
fleetline 發表於 2012-7-22 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-7-22 00:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

問題你已經講左
深水埗果條有豬頭骨feel
而依家796C喺旺角-將南既市佔遠高於296C
咁新巴又點會咁"順攤"呢?

同一道理, 要九巴送客比新巴, 又點會咁"順攤"呢?

比新巴做, 有深水埗去觀塘的潛左客源及可以幫新巴D頹線瘦身, 計落未必冇著數.
儲錢
LAK2 發表於 2012-7-22 13:07 | 顯示全部樓層
其實無啦啦個重點又走左入將南, 仲叉到去690行山...

講2A/6D, 其實2A上四彩問題可能只係基於「大線唔適宜郁」而有人出聲,
實際上行車時間真係唔會好長太多, 同時唔疏既班次亦對山上有吸引力

6D拉去觀塘真係好唔吸引, 彩虹道果埋燈真係...

總結要搞觀塘<>西九, 可以2A縮蘇屋(同時具穩定班次之效); 6D唔加班; 40唔落美孚
就可以砌到一條 美孚-深水步-<不停站>-九龍城-觀塘既路線, 12/20分鐘一班

*麗港城既成定局, 亦無需要比條13P入去益佢
天空之神 發表於 2012-7-22 17:39 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 22/7/2012 13:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實無啦啦個重點又走左入將南, 仲叉到去690行山...

講2A/6D, 其實2A上四彩問題可能只係基於「大線唔適宜郁」而有人出聲,
實際上行車時間真係唔會好長太多, 同時唔疏既班次亦對山上有吸引力

6D拉去觀塘真係 ...

2A 如果要郁,只要唔入蘇屋已經好好多
如果肯定到差 2-3 分鐘連上落車時間 ,
就好似係係亞皆老街塞一陣冇左既時間我唔反對
.