hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組堅尼地城、域多利道往返南區巴士服務 ...
開啟左側

重組堅尼地城、域多利道往返南區巴士服務

alan2011super3 發表於 2012-8-2 01:06 | 顯示全部樓層

5號以實際需要計冇可能20分鐘1班,因為5流水客多
 樓主| kay 發表於 2012-8-2 07:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-2 00:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
數碼港係紅小禁區
個人建議
M47-域多利道-數碼港-華富-73
拉埋夠做15分一班
其實已經OK有兢爭力

用車當然要短雙
咁就可以搞971, 973呢類唔上唔落既線 ...

雖然可以一條線做晒
但有兩個位我會擔心搞亂晒班次
1.中環
2.赤柱/深淺水灣

有73常客話夜晚數碼港2103班次係經常唔見左(已經唔係繁忙時間)
平日下繁73有D班次返到數碼港係接近/已過鐘(指6點幾收工個1個鐘)

條47就係想盡量避開塞車位,唔影響乘客之餘又做多批客

反而5號真係未必夠時間跑,但係現時1個鐘已經可以由西環尾到銅鑼灣
沿途又有1/5/5X/10分流,5號係咁多條之中最疏,變相有部份條件行得比其他路線快D
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2012-8-2 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-8-2 07:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

雖然可以一條線做晒
但有兩個位我會擔心搞亂晒班次
1.中環
2.赤柱/深淺水灣

有73常客話夜晚數碼港2103班次係經常唔見左(已經唔係繁忙時間)
平日下繁73有D班次返到數碼港係接近/已過鐘(指6點幾收工個1個鐘)

條47就 ...

一條線做哂始終有班次不穩的隱憂,970/X/1/3這組線我認為沒有太大的重組空間。971非繁也有固定客源。973在下繁可以救一救970的西營盤客。
dippy 發表於 2012-8-2 20:28 | 顯示全部樓層

樓主| kay 發表於 2012-8-2 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-2 20:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

避開哂塞位, 但M47域多利道-中環變相減班
反而M47同73依家都係班次不穩
情況只會繼續, 反正依家都係獨市
再唔係其實可以諗諗點樣重組M47, 7同70
如果唔拉到赤柱咁遠
其實70上石排灣, 7, M47合併做石排灣-華富-域多 ...

石排灣好多老餅要靠7仔往返瑪麗

M47依家都係大部份時間廿分鐘1班
換左5號都係廿分鐘,無分別

反而係47兜左落數碼港,會miss左幾個無乜人上落既域多利道巴士站,唔知會唔會有人嘈

M47本身已經唔易等都唔係一朝一夕既事
但如果加埋條飄忽既73落去,只會煲大個負面影響

7/71/91/90B重組我無乜意見,暫時唔見有空間重組
連7+4都唔得,有好多可能性都變得唔可行

南區要重組服務最後一定要以減車為目的,但現時形勢,除左4號個3部車比較易打劫外
其他路線一係減無可減(7,71,37B,4),一係擔大旗(90B),一係唔上唔落唔知做緊乜野客(91..田灣/香港仔?利東?西村?)
仲有吊緊鹽水唔郁得(43X,M47...先天無香港仔客,好難夠客)
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-8-3 00:28 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-8-3 00:32 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2012-8-3 16:55 | 顯示全部樓層
小弟而家喺數碼港返工
午飯好多時會同事出西環或華富食飯
奈何次次等到綠小58都係幾乎滿座
而且其班次亦不穩
另外數碼港上下班時段需求交通需求龐大
即使有大量員工接駁巴士,依然有許多人選擇坐公共交通
因此反建議M47拉入數碼港,輔助現有交通
亦冀望提升其客量
至於5,如板有所言,一直有西環流水客撐場;延長並減班會使這些客源流失。
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| kay 發表於 2012-8-3 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hellomato 於 2012-8-3 16:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟而家喺數碼港返工
午飯好多時會同事出西環或華富食飯
奈何次次等到綠小58都係幾乎滿座
而且其班次亦不穩
另外數碼港上下班時段需求交通需求龐大
即使有大量員工接駁巴士,依然有許多人選擇坐公共交通
因此反建議M4 ...

本身我住南區入數碼港
9點前要返到去

其實30X/970去到臨尾數碼港都唔多客

反而南區有唔少都需要入,但只係得58/69系/107P/73/42C
每日既時間都唔一樣..為數都唔少,自己係華富會較岩時間等73,但970出車海成日載走D唔願等既人

而平日中段亦有69A服務,夾到時間亦可以坐73

M47入數碼港唔係問題,但對南區黎講無乜用,得個華富有用

5號今年已經想減到20分1班,現時5號客量唔會再點提升下

一係取消,一係改服務範圍

將佢拉去數碼港已經算係成本小但會吸到客既方法

如果拉埋華富可以連M47都KO了,但只會整左條巴士版31
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-8-3 23:55 | 顯示全部樓層