hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [概念建議] 下繁970系及971重組
開啟左側

[概念建議] 下繁970系及971重組

dippy 發表於 2012-9-16 12:30 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2012-9-16 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-9-16 12:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

109唔逹標無理由揾逹標既113找數
而103唔到中環
長遠應該重組103同109多過109, 113
103同109重組
可以係109拉上竹園, 103就103P化擺旺角東

我無話過要113找數
係運吉要109+113
我個人一向對此有保留
103/109重組空間大好多
但103港島服務範圍係半山
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2012-9-16 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 16/9/2012 12:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

109唔逹標無理由揾逹標既113找數
而103唔到中環
長遠應該重組103同109多過109, 113
103同109重組
可以係109拉上竹園, 103就103P化擺旺角東

113 載空氣既情況下
有咩理由唔攪佢 ?

103 就算夠客, 109/113 開左之後
加埋 182 搶客 , 夠客就奇
長遠都係做番萬基大廈,聯合道保命

.
kay 發表於 2012-9-16 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2012-9-16 12:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

113 載空氣既情況下
有咩理由唔攪佢 ?

103 就算夠客, 109/113 開左之後
加埋 182 搶客 , 夠客就奇
長遠都係做番萬基大廈,聯合道保命

113未至於載空氣
但唔載空氣個段,偏偏就係109服務個段路
所以先走一個109+113方案出黎
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2012-9-16 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-9-16 10:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

首先, 113上唔上慈雲山同改唔改行西隧係兩回事嚟既
你改走條113去比慈雲山, OK
但同改113做913根本係兩回事
仲未計之前傾982果陣有人提出既"愛民特快過海"呢個問題
你一炮將113, 170, 182改行西隧
咁愛民就得番109特慢過海
仲未計座lift塔又變左浪費

個人支持170, 182改行西隧
但麻煩將兩條變番獨營
九巴做972, 城巴做982
唔係西南區透過青沙轉乘又變左哂氣

愛民倒不如用109加班做晒佢好過,109唔係比113慢好多。
專登等113的話,時間都返晒來。

而113改913行西隧,目的係減行車時間,
令慈雲山同黃大仙/九龍城可以更快到中上環,
又可以減車慳資源,兼且令到兩個方向都有客。
呢兩點先係吸引巴士公司改線的最大誘因。

至於你話九巴獨營做972喇喎,
972南區點兜都做唔晒南區所有屋苑,
如果無得用青沙轉乘做晒成個沙田係「晒氣」既話,咁試問
南區唔係個個屋苑都用得著,又係咪「晒氣」呢?

即係咁,無論九巴獨營,或者城巴獨營,或者聯營又好,
實有班客無得用轉乘架喇,但係係咪事必又要青沙轉乘為首,要九巴獨營呢?
況且,咁長途入得沙田,主要目的地肯定都係沙田巿中心,同埋轉東鐵線北上啦。
青沙轉車站十畫未有一撇,286x/287x最快年尾先開到,
但係南區係已經有晒區內線配套喎。

如果基於平均分配利益的原則,972/982既然唔係全新線,根本應該聯營先係。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-9-16 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-9-16 09:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不過係堆流水客難搞
去中環都叫做易少少
但回程返華富M47佢D獨特走線,要搞唔易
中上環有M47行既地方,未必有其他替代

例如西港城門口得M47同71,域多利皇后街零零舍舍得佢
之後要行到入去大道中西先有5去摩星嶺

而且域多利道非繁唔駛站站停,燈位唔多,又唔駛爬大斜
慢極有限

或者咁諗,M47中環方向改跟5X去香港站/交廣,回程行法不變,
令5X可以不經中環,分分鐘仲可以慳到車。

不過到時成件事會由970/970X/971/M47/40/(5)變左
970/970X/971/M47/40/5X重組……
S3BL100 發表於 2012-9-16 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-9-16 12:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

113未至於載空氣
但唔載空氣個段,偏偏就係109服務個段路
所以先走一個109+113方案出黎

仲有一個原因,就係109/113港島段同路。

而109/103港島服務範圍爭太遠,其實一樣好難合併。

不過109+113方案,其實同109延長去彩虹,食113無分別。
但係用一條長差唔多成倍的線,食半條線的短途客,係好無效率。

而113長遠唔改行西隧的話,都好難善用到上繁往九龍、下繁過港島的運力。
Snoopy@FB8617 發表於 2012-9-16 13:57 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

有大量資源就代表落963或者收車?
263要車
東九要車
過海既東區先都未到963 la
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GL3789 發表於 2012-9-16 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-9-16 12:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
又選擇性地引用數據。

果條link的#68已經話俾大家聽,963沿線只係佔屯門人口的15%,
做唔到更多人的屯門碼頭、良景等地區,你估呢班要去南區的客
會坐車去大欖轉車站轉你呢條20分一班的963呢,定係索性一程過直落西隧口轉970系呢?

果條link入面,963唔夠客,已經係公論,我覺得閣下實在無需要翻兜、
浪費時間討論一個已經有清晰結論的問題。

富泰/兆康/洪水橋又點係西隧轉?

例如962班次都雙位數,又要經黃金海岸/大欖
如果龍門居上59M,下個站已經可以轉到963,時間節省不少

西隧口轉970系,係咪即係970系仲有剩餘運載力,足以應付轉車客需求,唔需要加班?
係的話,913應該都唔洗開了

至於你話幫970西營盤清客喇喎,
點解係搵條貴一大截、直入屯門的963清客,
而唔係搵113改做913,直出油麻地,除左做黃大仙九龍城慈雲山外,
更加係食正油麻地同旺角中部、南部?
搵963清970客,對果班上唔到車而最終目的地唔係旺角的客,有咩幫助呢請問?

我無存盤否定913既可行性
913過唔過到與963存唔存在亦唔一定有牴觸
無講過要係913/963兩揀一

屯門大把未開的線比起落南區更有潛力,例如富泰/洪水橋/兆康去九龍東,
或者屯門去落馬洲,或者理順屯門往返北區,收同同963之間絕對係false dilemma。
做乜你咁鍾意玩二元對立?

當然有其他方案係可以討論,但用其他方案抨擊963
我唔覺得呢d無日無之既爭論對屯門區有何好處
你提其他方案阻撓加強港島西/南交通服務,
係咪推翻先前「災難性連鎖反應」之言論?

九龍塘受影響人數根本極少。當然,如果170/182齊齊上青沙,
103就唔應該改九龍區走線,但係咁唔會preclude左113變913的可能性。
反正如果有呢個offer的話,唔見得一定要103改埋九龍區走線,都可以過到。

至於何文田?109唔見得比起公主道各線慢好多,倒不如用重組慳返的資源
幫109加密返班次好過。

唔係人數多與少既問題,係概念既問題
你提補償合理彌補,挖空某區資源無問題
但你似乎以人數多寡將佢地視若無睹,可以任你魚肉

當然,你可以話頭尾兩區過到就無問題
但似乎109/113合併有九龍城區強烈反對
唔能夠忽視途經地區反對之阻力

你好好笑,680做北角銅鑼灣為主,681主打灣仔中環,
港島區走線幾乎無重疊。呢個前提下,如果一條主打灣仔中環的特快線,
可以令到一條主打北角銅鑼灣,前往灣仔金鐘人數甚少,
兼且富安花園至第一城之間獨巿的過海線,「命運岌岌可危」,
咁已知屯門來往南區都係搭960/961/962轉車為主,
點解963又唔會令到960/961/962大幅減班?

680同681無重疊?
既然你講到680主打北角銅鑼灣,咁680順理成章要由金鐘東再縮,因為已經乎合縮短路線既準則
當客量突破減班界線,咁唔該再減班

富安花園至第一城獨市又如何?
690係康盛/翠林夠獨市啦,TD一樣出個296M轉港鐵既方案出黎

問題係屯門來往南區既客佔960/961/962既比例有幾多
當960/961/962屯門來往南區既客流失,係咪足以構成大幅減班?
再者,能唔能夠令屯門區過海服務以鐵路為主導?

因此963開辦對960/961/962大幅減班既機會係好低
與680/681既情況截然不同

2076 發表於 2012-9-16 15:59 | 顯示全部樓層

如果有963行薄扶林道去南區兼經青公的話,本人十分樂意962系3合2。
抗議962B重組
還我962全日服務