hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦118X
開啟左側

建議開辦118X

siubiscuit 發表於 2012-10-14 07:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由深水埗(東京街)單向開往小西灣(藍灣半島)
  • 深水埗(東京街)
  • 麗閣邨
  • 長沙灣站
  • 營盤街
  • 福華街
  • 北河街
  • 楓樹街
  • 太子站
  • 聯合廣場
  • 銀行中心
  • 登打士街
  • 文明里
  • 勞資審裁處
  • 牲口站
  • 海底隧道收費廣場
  • 張振興伉儷書院
  • 怡泰街
  • 漁灣邨
  • 常安街
  • 富欣花園
  • 培僑小學
  • 小西灣(藍灣半島)
服務時間:

逢星期六,日及公眾假期全日服務(每10分鐘一班)

收費:
全程收費:$10.50
太子鐵路站往小西灣(藍灣半島):$10.20
張振興伉儷書院往小西灣(藍灣半島):$5.70

由118抽車行走此線
lsc04d11 發表於 2012-10-14 10:42 | 顯示全部樓層
我以為路線會比118P快添……原來只係118P既完全假日版……(唯一不同在收費…想幫九巴收多D唔使加價? )
10分鐘一班的話,那118亦會變成約10分鐘一班??
mak5052 發表於 2012-10-14 14:23 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

收費太貴,倒不如118P週末假日全日,但來回程改經柴灣街市一帶
利申:柴灣街坊
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2012-10-14 10:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我以為路線會比118P快添……原來只係118P既完全假日版……(唯一不同在收費…想幫九巴收多D唔使加價? )
10分鐘一班的話,那118亦會變成約10分鐘一班?? ...
118P行杏花村
118X實際上會比118P快,因為佢唔駛入左杏花村再出返黎柴灣行,保守估計慳到5分鐘
其實收費唔同係因為佢係一條真正的特快線
而原本計劃唸住15分鐘一班,真真因為價錢唔同118,所以改返做10分鐘
因為以我估計價錢唔同啲人未必會特登死等118,但係如果城/九肯用返$9.8個價,開15分鐘一班應該無問題(以118P做例子,大把人係送左車尾都死等)
好客嘅話大可以再由118減班再加班落118X度
kay 發表於 2012-10-14 18:56 | 顯示全部樓層
如果要開118X,第1時間想到既係,102返港島要加班
變相未必夠車拆..去北角最快的確係118
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 18:56 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2012-10-14 14:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
收費太貴,倒不如118P週末假日全日,但來回程改經柴灣街市一帶
利申:柴灣街坊
收費太貴喱點我唔同意
因為曾經有人做過調查,將118回程飛走北角,但條件係118會變成特快線,所以價錢會加到去$10.5 (特快過海價)
而大部份嘅市民都係接受,並同意,但係問題係北角唔肯放118上東廊
而喱一條118X比118唔經北角更特快嘅路線,加到上$10.5都好合理,因為唔經柴斜係起碼再快多5分鐘同埋如果將118P假日全日,來回都經柴灣街市,往深水埗方向同平日嘅行法唔同,會容易做成混亂,令翠灣,漁灣居民去左翠灣站等車,又或者係杏花村站有人等車,重有就係往柴灣方向又經唔經杏花村好呢?

EX-TL 發表於 2012-10-14 19:02 | 顯示全部樓層

原帖由 siubiscuit 於 2012-10-14 18:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
收費太貴喱點我唔同意
因為曾經有人做過調查,將118回程飛走北角,但條件係118會變成特快線,所以價錢會加到去$10.5 (特快過海價)
而大部份嘅市民都係接受,並同意,但係問題係北角唔肯放118上東廊
而喱一條118X比118唔經 ...

原意其實關唔關假日事? 定係純為收高一級半級車費而建議?
前者的話, 可以開R線, 可以收得更貴; 後者的話, 可以揀九巴獨營, 可以收到$11,
but, 呢個年代真係有呢支歌仔唱咩(指特快線收高一級)

樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2012-10-14 19:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

原意其實關唔關假日事? 定係純為收高一級半級車費而建議?
前者的話, 可以開R線, 可以收得更貴; 後者的話, 可以揀九巴獨營, 可以收到$11,
but, 呢個年代真係有呢支歌仔唱咩(指特快線收高一級) ...
原意其實係收一樣價錢,但係聽聞過如果118飛北角都已經要加到特快,咁喱條線比118更特快...
而選擇喺星期六,日,假日服務係因為平日繁時已經有118P
其實如果城/九肯收$9.8當然最好啦
收$9.8重可以開埋往深水埗方向,一樣係喺環翠出東廊
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-10-14 18:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果要開118X,第1時間想到既係,102返港島要加班
變相未必夠車拆..去北角最快的確係118
去北角最快的係118喱點係的確嘅
但由於118X開辦後118嘅客量會少左,變相北角客會多左位坐,只不過係候車時間會耐左咁解
至於加車落102,由於喱條線暫時嘅服務時間只係星期六,日,公眾假期,所以抽車方面應該會比平日容易
kay 發表於 2012-10-14 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 siubiscuit 於 2012-10-14 19:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
去北角最快的係118喱點係的確嘅
但由於118X開辦後118嘅客量會少左,變相北角客會多左位坐,只不過係候車時間會耐左咁解
至於加車落102,由於喱條線暫時嘅服務時間只係星期六,日,公眾假期,所以抽車方面應該會比平日容易 ...

你應該都好清楚118/102/112呢幾條線派車只係岩岩好
118如果大改,有機會間接令到102P不能全日(雖然依家都無乜機會,但未至於0)

而118個問題係,佢地可能真係想要條快少少既線
但係佢地又覺得現時情況又OK接受到既話,118已經唔係big deal

況且118班客付出既時間已經比102/112個班少,一動不如一靜
118拆快車,同102提速,後者理論上會帶動到更多收入,前者只係左手交右手
搭開118既客,都會繼續搭118/X,理論上118已經係first choice,鐵路都唔夠佢黎

但102係港島行車時間的確好長
世界很簡單 人類很複雜