hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦118X
開啟左側

建議開辦118X

樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 20:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-10-14 19:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你應該都好清楚118/102/112呢幾條線派車只係岩岩好
118如果大改,有機會間接令到102P不能全日(雖然依家都無乜機會,但未至於0)

而118個問題係,佢地可能真係想要條快少少既線
但係佢地又覺得現時情況又OK接受到既話,118已 ...
咁你又岩唔曬喎
我識唔少人就係因為118要落北角,所以回程係寧願搭地鐵轉小巴
kay 發表於 2012-10-14 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 siubiscuit 於 2012-10-14 20:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁你又岩唔曬喎
我識唔少人就係因為118要落北角,所以回程係寧願搭地鐵轉小巴

118如果真係兜一個北角就趕客
咁我又唔明點解呢條線無論咩時間,兩個方向都有唔少客
我都係睇客量黎講姐,客量就證明佢兜北角都係客似雲來

118落北角再上東廊返柴灣耐D,定係102行晒成條英皇道去筲箕灣耐D?
本身118同鐵路比已經有好大優勢,但102係無

講牙力,102拆特快仲多過118兩邊特快

118返港島都改特快,就意味住102P以後無得全日
東區區議會唔係剩係得柴灣一個角落
如果有人無啦啦拉埋102P黎講,成個計劃就難產

最重要係現有資源下,102P要全日已經好勉強
如果所有北角客都比晒102,你滿足到柴灣一帶既願望

但令筲箕灣、西灣河、太古一帶
想要全日特快102既願望,就會幻滅

呢D就係路線重組既禁忌,就好似962咁,討好一班人,搵另一班人笨,結果方案就瀕臨難產邊緣
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-10-14 20:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

118如果真係兜一個北角就趕客
咁我又唔明點解呢條線無論咩時間,兩個方向都有唔少客
我都係睇客量黎講姐,客量就證明佢兜北角都係客似雲來

118落北角再上東廊返柴灣耐D,定係102行晒成條英皇道去筲箕灣耐D?
本身118同鐵 ...
其實如果喺資源嘅問題下
將118/102兩條線分家,一條歸九巴,一條歸城巴又有無可能呢?
又或者102P歸九巴,102就歸城巴,118P/X就歸城巴,118就歸九巴
講真果句北角,太古,西灣河,筲箕灣至少都叫做有個地鐵站,唔滿意巴士服務可以改搭地鐵
但係柴斜,柴東,小西灣嘅呢?
佢地要車駁車去搭鐵,你可以話就係因為咁所以118好客,就唔駛再改快
但係相反,係咪都應該合理地比返個較快捷嘅方法佢地,補救返佢地無地鐵嘅不便呢?
你可以話720要去曬太古,西灣河,筲箕灣先上到東廊,788淨係一個小西灣就上東廊,對小西灣人已經好好
你話118已經係客似雲來,但係其實相反,一樣有好多人搭小巴轉地鐵,甚至係搭789去金鐘轉地鐵過旺角
kay 發表於 2012-10-14 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 siubiscuit 於 2012-10-14 20:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實如果喺資源嘅問題下
將118/102兩條線分家,一條歸九巴,一條歸城巴又有無可能呢?
又或者102P歸九巴,102就歸城巴,118P/X就歸城巴,118就歸九巴
講真果句北角,太古,西灣河,筲箕灣至少都叫做有個地鐵站,唔滿意巴士服務 ...

本身巴士做唔晒,鐵路做埋巴士個份都好合理
資源就係得咁多,要118搶晒地鐵班客亦唔現實
118已經接近快無可快

但如果換另一個角度,港鐵 VS 102,兩者速度差唔遠,時間都係咁耐
一個坐得耐,一個企得耐又要轉車
102講既係走線幾十年都無乜點變,但人口格局就唔同晒

102拆線個重要性比118仲要高,返工、消閒客絕對撐到太古坊全日上落東廊既102P

依家講既係三巴唔夠車,人都未必夠,重組後要落多左資源落堆線,好難

本身要102P全日
仲有幾個連鎖重組,就係112要天后走人,唔入銅記,補返102個位

但自從117改為跑馬地直往紅隧後,銅鑼灣就變左個大黑洞,無任何一條線替補
呢個都係102P全日唔到既原因,如果118返港島唔經北角,又係102食晒班客

咁最尾蝕既都係班客,賺既頂多只係原118或柴灣乘客
但要筲箕灣、西灣河、太古、太古坊班客齊齊迫102,繼續無特快車過九龍

到時人地問返你轉頭,柴灣有全日特快過海巴,筲箕灣至太古坊一條都無,你又點解釋?

你為左柴灣班友唔駛搭鐵要改快118,但要另一班人繼續迫鐵路或102,仲要兩者都係咁慢,其實..真係好難講得通

近年都少左人再提118/102/112/117等重組就知道呢堆線根本無得執
世界很簡單 人類很複雜
mak5052 發表於 2012-10-14 22:10 | 顯示全部樓層

我的118X優化方案

觀看作者提出的118X方案,我認為本線是適宜提供雙向服務,故先前提出118P週末假日全日的建議,但現時發覺此建議有bug,並本人認為本線有平日繁時單向的條件,故提出本方案,除118X外,118、118P亦納入本方案範圍
甲:118
     >線路、票價不變,惟略減週未假日班次為6至10分鐘一班,所減資源入118X
乙:118P
     >改為只提供北行服務,並減四班車,所減資源入118X
     >新時間表:(一至五小西灣開)7:23(旺角)、7:32、7:36、7:40、7:49(旺角)、7:54、8:06、8:18、8:24
                           (週六小西灣開)7:23、7:33、7:38、7:48、7:53、8:06、8:18、8:24
丙:118X
     >本線提供週一至週五早上北行及徬晚南行服務,週末假日全日雙向服務
     >沿線停站(往深水埗)
1:小西灣(藍灣半島)總站
2:富怡花園,富怡道
3:曉翠街,小西灣道
4:富城閣,柴灣道
5:樂軒臺,柴灣道
6:環翠街市,柴灣道
7:張振興伉儷書院,東區走廊
8:海底隧道收費廣場
9:拔萃女書院,加士居道
10:眾坊街,彌敦道
11:碧街,彌敦道
12:山東街,彌敦道
13:基榮小學,荔枝角道
14:塘尾道,荔枝角道
15:大南街,黃竹街
16:南昌街,汝州街
17:桂林街,汝州街
18:基隆街,欽州街
19:通州街公園,欽州街
20:富昌邨,深旺道
21:東京街西,深旺道
22:深水埗(東京街)總站
     >服務時間、班次(往深水埗):平日(週一至五)7:28、7:44、7:59、8:12
                                                               週未、假日:7:30-22:00,約6-12分鐘一班
     >沿線停站(往小西灣)
1:深水埗(東京街)總站
2:麗閣邨,東京街
3:長沙灣站,東京街
4:營盤街,青山道
5:福華街,欽州街
6:北河街,長沙灣道
7:楓樹街,長沙灣道
8:太子站,彌敦道
9:聯合廣場,彌敦道
10:銀行中心,彌敦道
11:登打士街,彌敦道
12:文明里,彌敦道
13:勞資審裁處,加士居道
14:牲口站,漆咸道北
15:海底隧道收費廣場
16:杏花邨總站
17:城巴柴灣車廠,盛泰道
18:張振興伉儷書院,東區走廊
19:永利中心,柴灣道
20:漁灣邨,柴灣道
21:常安街,柴灣道
22:富欣花園,小西灣道
23:培僑小學,富怡道
24:小西灣(藍灣半島)總站
>服務時間、班次(往小西灣):平日(週一至五)16:55、17:07、17:19、17:31、17:43、17:55、18:05、18:15、18:25、18:40、18:55
週未、假日:7:30-22:00,約6-12分鐘一班
>收費:全程9.8
              太子站往小西灣9.3
              過海後5.7
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-10-14 21:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

本身巴士做唔晒,鐵路做埋巴士個份都好合理
資源就係得咁多,要118搶晒地鐵班客亦唔現實
118已經接近快無可快

但如果換另一個角度,港鐵 VS 102,兩者速度差唔遠,時間都係咁耐
一個坐得耐,一個企得耐又要轉車
102講既係走線 ...
118點樣快無可快法呢?九龍方向喱句野我接受,但係香港方向淨係經一經北角已經大打折扣
唔講小西灣淨係講柴灣嘅話柴灣搭鐵去旺角點都慢過要筲箕灣搭鐵過旺角起碼5分鐘
講埋小西灣嘅客倉嘅話,講緊係係再多搭5分鐘嘅小巴去轉鐵
筲箕灣,西灣河,太古,太古坊嘅地鐵覆蓋率點都比柴灣,小西灣高
再者柴灣有特快線先過筲箕灣,西灣河都已經係慣例黎,788全日先過720,8P先日又先過2X
重點係118行北角浪費緊嘅時間係10分鐘,渣華道塞起車上黎更加唔止喱個數
重有就係北角客到底係有成架118嘅客嘅幾多%呢?而北角,炮台山,銅鑼灣嘅客又有成架102嘅客嘅幾多半呢?
重點係九龍方向都無118嫁啦,啲客咪又係102食曬,咁點解九龍方向得,香港方向又會唔得呢?
其實喱啲都係歷史遺留下嘅問題,我明白唔係一時三刻搞得掂

所以其實假如118飛北角,118X可以唔駛開添,重可以順便CUT埋車比102!
問題係如果118飛唔走北角,118X真係有必要開,即使係以2班118:1班118X嘅比例(價錢相同嘅條件下)

樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2012-10-14 22:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
觀看作者提出的118X方案,我認為本線是適宜提供雙向服務,故先前提出118P週末假日全日的建議,但現時發覺此建議有bug,並本人認為本線有平日繁時單向的條件,故提出本方案,除118X外,118、118P亦納入本方案範圍
甲:118
     >線路 ...
其實喱個方案唔開平日繁時住就係想盡量減少爭議,假日抽車點都比平日繁時容易
而長遠目標當然係可以開埋平日繁時,甚至係全日啦,但係都要等客量黎證明
至於118X應唔應該入杏花村我就有所保留
mak5052 發表於 2012-10-14 23:09 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

我認為我的118X方案並不涉及在繁時額外抽車,理由如下:
1:118X繁時北行的四班,是將現有118P的其中四班車改經柴灣而成,並非另外加車行走   
2:118X的南行,實屬現時的118P的下繁班次,而班次及路線與現時是完全相同,完全不涉及另外抽車
 樓主| siubiscuit 發表於 2012-10-14 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2012-10-14 23:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我認為我的118X方案並不涉及在繁時額外抽車,理由如下:
1:118X繁時北行的四班,是將現有118P的其中四班車改經柴灣而成,並非另外加車行走   
2:118X的南行,實屬現時的118P的下繁班次,而班次及路線與現時是完全相同,完全不涉及另 ...
但我會認為118X南行不應繼續行經杏花村,因為如果定線同118P一樣嘅話其實根本無需要改號碼黎製造混亂
北行我認為可行,因為118P現時的情況未至於頂閘,亦可令環翠的乘客有更快捷的方法
mak5052 發表於 2012-10-14 23:51 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

我提出118P南行併入本人版本的118X,主要是避免在假日全日時出現南北行不同線號的情況,若不改號,問題反而更大,尤其對於九巴的膠牌車以及初次搭乘的乘客而言,南北行不同線號是極為不便的