hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 234X線路線調整 (碧堤半島來往尖沙咀(麼地道) ...
開啟左側

234X線路線調整 (碧堤半島來往尖沙咀(麼地道)

S3BL100 發表於 2012-11-12 13:06 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2012-11-12 07:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

嘩,34X要擺去紅磡鐵路站咁遠? 為何不擺去渡華路呢?
如果殺左234a,得番234b,d人會搭小巴,同埋對轉乘客做成不便

擺去渡華路都得,不過我唔想塞佐敦道,我驚佐敦道一塞,擺佐敦仲慢過擺尖東麼地道。

同埋我睇唔到會點樣「對轉乘客造成不便」,因為如果234X/34X並存,理論上唔會有原有乘客需要轉車。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-11-12 13:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

擺去渡華路都得,不過我唔想塞佐敦道,我驚佐敦道一塞,擺佐敦仲慢過擺尖東麼地道。

同埋我睇唔到會點樣「對轉乘客造成不便」,因為如果234X/34X並存,理論上唔會有原有乘客需要轉車。 ...

都可以,你不如看看AVD1兄的建議,看看有沒有缺漏(#7, #8)
S3BL100 發表於 2012-11-12 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-11-12 09:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

正正隔離板起呢幾日就有人有呢個類似樓主 o既建議,
不過人地就係打 234A 主意 ~

事先將 234A 取消,
拎哂所有資源去打做一條深井經灣景出尖沙咀 o既特快路線

234X 就維持現狀但縮短至佐敦

荃灣市中心交由 30  ...

我個諗法反而同你有少少唔同,我係想230X/30X並存,兩線繼續收特快價$8.1。
230X經楊屋道、西九龍走廊、彌敦道、梳士巴利道、紅磡繞道去海逸豪園,9至10架車做繁忙時間15分一班。
而30X就縮去何文田,荃灣區鍾意跟原線行又得,或者行青山公路、德士古道上荃灣路又得,
8架車做繁忙時間15分一班。反而行葵涌道要大幅減價,九巴未必有誘因咁做。

230X又可以用新界價做埋一D本來RDP諗住用2/8P去做既野,quota配合234X改道去抽。

但係30X而家得12架車,變30X/230X後要加到17-18架,咁車從可來?
我會傾向30縮去麗瑤(可以考慮入埋荃灣西站)、38A改循環線兼回程行荔景山路,39A取消。
咁到時新30派4架車應該可以搞掂,慳到5架車,岩岩好夠30X/230X用。

至於你話用30/234A合併,我反而有保留,我唔想搞到祈德尊班客,
而且荃灣個道路網注定荃景圍同麗城好難用一條線做晒。
所以你見我上面死都留條34X俾麗城去美孚至油麻地佐敦。
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2012-11-12 15:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-11-12 13:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我個諗法反而同你有少少唔同,我係想230X/30X並存,兩線繼續收特快價$8.1。
230X經楊屋道、西九龍走廊、彌敦道、梳士巴利道、紅磡繞道去海逸豪園,9至10架車做繁忙時間15分一班。
而30X就縮去何文田,荃灣區鍾意跟原線行又 ...

不如分析下而家問題所在先
1) 起荃灣市中心 (指碼頭到楊屋道一帶) 而家根本冇一條直出九龍 o既路線
2) 30X 及 234X 重疊問題大家心中有數, 兩線一係就冇車黎, 一係就有車一齊黎, 班次之疏又係一大問題
3) 如果只做一個灣景花園, 以而家 234X 客量其實已經反映左出黎. 三條 X 線之中客量最差始終都係 234X. 只因佢返荃灣方向唔夠紅小快, 等車時間又長, 服務範圍又細.

但一講到重組又會有以下問題出現
1) 荃灣市中心一向都爭取有條直出市區路線
2) 荃灣西而家有條直出九龍路線, 你想郁佢真係好難
3) 大涌道上橋位無論如何點都要有條線起個邊坐陣, 因為柴灣角工業區係一大客倉
4) 基本上要郁都只可以郁 30 系路線, 因為荃景圍班人早就已經兜慣 ~

================
返去你個問題上面,
如果一個荃景圍要做齊 30/30X/230X 仲要全日,
有咁多架車可以做齊嗎 ? 呢個真係好難搞

以你所講 o既 34X 即係會變相係而家 o既 234X 縮水版本,
問題係如果 34X 同現有 234X 根本性質一樣的話, 基本上客量一樣都係小,
仲要冇埋尖沙咀班客, 我會擔心佢客量究竟支唔支撐到一條線,  
就算支撐到, 我都唔覺得可以比而家 234X 密 ~
所以我想拉埋荃景圍落水, 全力去打做一條 10 分鐘以內一班 o既荃灣市中心以西直出九龍 o既路線 (先叫做 234A, 因為資源起 234A 黎) ~

30 號我就會傾向去做荃灣市中心直出九龍 o既路線,
以放生 33A 縮上葵涌邨 ~

30 九龍總站我仲係持開放態度, 但我想 30 係可以收返同 33A 而家個價位 ~
38A 一向我都係諗住用佢去上荔景一了百了的, 所以你 38A 個建議上面我係同意 ~

另外 30X 去何文田其實我又唔覺得有咩作為,
如果你話係想處理埋因為 40 特快, 而得失左一班九龍城客, 取道太子道個邊往來的話, 我會建議打青衣條 41 主意 ~

既然 41 特快唔到,
不如索性用 41 搞 38/40/42C 三線九龍東特快
就起到順帶一提:
38: 做葵芳/葵盛
40: 做荃灣/東北葵
42C: 做青衣

41: 青衣南 > 青衣北 > 北橋 > 荃灣市 > 東北葵 (處理而家 42C 東北葵班客) > 青山公路 > 龍翔道 > 呈翔道 > 黃大仙 > 鑽石山 > 土瓜灣 > 九龍城碼頭或何文田做總站
或者做:  青衣南 > 青衣北 > 北橋 > 荃灣市 > 東北葵 (處理而家 42C 東北葵班客) > 青山公路 > 龍翔道 > 呈翔道 > 大埔道 > 旺角 > 太子道 > 黃大仙或樂富做總站 [呢個係為返青山公路班人有車出入旺角而做的]
45 會盡量加密, 並增設一系列八達通轉乘優惠以取代 41 起何文田個問題 ~

建議取消路線有 34M, 39A, 234A (以放返多小資源出黎用黎加車之用)

總結個 plan 就係
荃灣市 > 九龍東 - 40
荃灣市 > 九龍中 - 41
荃灣市 > 九龍西 - 30
荃灣市 > 九龍南 - 230X

荃景圍 > 九龍南/九龍中 - 230X
荃景圍 > 九龍西 - (經重組後 o既 234A)

荃灣西 > 九龍西 - (經重組後 o既 234A)
荃灣西 > 九龍南 - 234X

深井 > 九龍南 - 234X
深井 > 九龍西 - 52X (不變)

荔景 > 荃灣 - 38A

青衣 > 東北葵 - 41

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 16:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-11-12 15:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不如分析下而家問題所在先
1) 起荃灣市中心 (指碼頭到楊屋道一帶) 而家根本冇一條直出九龍 o既路線
2) 30X 及 234X 重疊問題大家心中有數, 兩線一係就冇車黎, 一係就有車一齊黎, 班次之疏又係一大問題
3) 如果只做 ...

45本身得7正1蛇,條線都幾長,如果要加密,可能要加7-8部車比佢先得WOR?
有無計過夠唔夠車呢?
30號直出九龍的意思是不是荃灣、大窩口沿葵涌道出九龍呢?

至於45線,牽涉到我另一個重組建議,我都諗緊點樣加密45
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-736572-1-1.html

lsc04d11 發表於 2012-11-12 19:38 | 顯示全部樓層
去程兜去馬灣碼頭及深井,但回程不設服務??要迫人轉234A/B,還是……?
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2012-11-12 19:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
去程兜去馬灣碼頭及深井,但回程不設服務??要迫人轉234A/B,還是……?

請問你指緊哪裡呢?
HF3204@243M 發表於 2012-11-12 21:16 | 顯示全部樓層
就咁拉走 234X,唯一問題喺麗城來往長沙灣道而且呢堆客應該係其中一堆主要客源嚟
靠班客自己轉乘同送俾小巴/荃灣線冇分別

原帖由 S3BL100 於 2012-11-12 13:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
倒不如搵埋234A/234B的車玩,殺A線,過車俾234X拆,
234X跟樓主,另開34X灣景開,跟原線縮落紅磡鐵路站,去程行眾坊街、上海街、
佐敦道、覺士道、柯士甸道,回程暢運道直接右轉漆咸道南,經加士居道返原線,不入尖咀,
再按需求減班分車俾234X。

...

而30X就縮去何文田,荃灣區鍾意跟原線行又得,或者行青山公路、德士古道上荃灣路又得,
8架車做繁忙時間15分一班。反而行葵涌道要大幅減價,九巴未必有誘因咁做。

咁樣 234X 同 34X 客源會唔會分得太散?

我唔建議荃中楊屋道旺角特快
因為荃中已經有朗豪坊紅小,比速度實輸
而楊屋道爵悅庭有 238X,咁樣直情係搶自己客
再加上其實行西廊比行彌敦道唔係快得好多

至於何文田 九龍城,用 30X 230X 換 41 45
其實對荃灣 青衣 九龍城都係三贏
* 41 就可以自由改做青尖特快 + 轉乘
* 45 可以改做美尖特快
* 九龍城去荃灣好過去青衣
* 30X 230X 客源可以保障
HF3204@243M 發表於 2012-11-12 22:20 | 顯示全部樓層
我喺隔離壇既建議 (修改版) 大概係咁

1. 234B 廷長至豪景花園,同 34M 合併
* 10 分鐘一班
* 加 48X 同 34 健明街去麗城同 234B 麗城去荃西分段:$3.5
* 由 6 車加至 6 雙 3 單,有必要時同 新234X 換雙層車
* 早繁另設麗城特車,由其中一至兩架字軌負責

2. 234A 同 234X 換名;X 車做浪翠麗城油尖特快循環線;A 車做 234X 原路線,不過縮到佐敦

234X 浪翠園 - 尖沙咀 (循環線)
浪翠 -> 下路至麗城 -> 經海興路,荃灣路,三幹 -> 廣東道 -> 九龍公園徑 -> 梳士巴利道 -> 漆咸道南 -> 柯士旬道 -> 三幹,荃灣路 -> 荃西 (可經可不經) -> 海興路 -> 麗城花園三期(麗志街) -> 麗城街市門口 -> 下路至浪翠
* 全程 $10.0 (261B 分段價)
* 麗城去尖咀收 $9.0
* 麗城用家廿四小時內搭同一路線去相反方向一次,八達通少收 $4.4,總收 $16.2
* 12/15 分鐘一班,車程約 73 分鐘
* 用 6 架車 (13->6, -7)
* 有需要時可以將路線廷長至青龍頭碼頭 / 豪景花園

234A 灣景花園 - 佐敦渡華路
* 大約路線跟現有 234X 相同,只不過將路線縮短至佐敦,同回程不入沙咀道大河道
* 收 $8.1
* 10 分鐘一班,一單預 50 分鐘
* 用 10 架車 (5->10, +5)

3. 30 做荃中來往何文田;30X 做荃中油麻地特快,用九龍城碼頭做總站

30 荃威花園 - 佐敦渡華路

去程:荃威 - > 大涌道 -> 沙咀道 -> 楊屋道 -> 聯仁街 -> 關門口街 -> 大窩口地鐵站 -> 德士古道 -> 荃灣路 -> 跟 42A 去佐敦
回程佐敦 -> ... -> 荃灣路 -> 荃富街公園 -> 熊貓酒店 -> 沙咀道 -> 大河道 -> 青公至荃威
* 收 $8.1
* 10 分鐘一班,一單預 50 分鐘
* 用 10 架車 (6->10, +4)

30X 荃威花園 - 九龍城碼頭
去程:荃威 -> 青公 -> 葵涌道 -> 三幹 -> 九龍公園道 -> 梳士巴利道 -> 紅磡繞道 -> 紅磡道 -> 馬頭圍道 -> 九龍城碼頭
回程九龍城碼頭 -> ... -> 梳士巴利道 -> 跟 260X 上三幹 -> 葵涌道 -> 青公 -> 荃威
* 收 $10.0
* 12/15 分鐘一班,一單預 50 分鐘
* 用 7-9 架車 (12->9/7, -3)

4. 38A 改經荔景
* 荃灣路線或者加經 楊屋道 - 沙咀道 - 青公 - 原線
* 加一車
* 提供 39A 39M 轉乘

5. 238X 星期一至五下午五點半後,星期六日,荃灣方向改經楊屋道
* 荃灣路後,由經迴旋處及馬頭壩道改為經德士古道 -> 跟 41M 落楊屋道 -> 左轉聯仁街
* 改停横窩仔街
straysheep123 發表於 2012-11-12 23:31 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

浪翠一期咪冇車去荃灣?

定係234b 上去先出深井