hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青沙公路公共交通改善建議(上集)
開啟左側

青沙公路公共交通改善建議(上集)

dippy 發表於 2012-12-28 17:51 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2012-12-28 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-12-28 17:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

參考87A->287X
只要唔行入尖咀
行邊段彌敦道既配額都係一樣計法
即係同行幾多個街口係無關係
由此而令將87B->288X係唔需要理配額問題

270A方面, 如果兜埋旺角, 車程雖然只係同現時相約
但改咯可以用轉乘覆蓋哂成 ...

270A做埋旺角,即係要加車先做得晒,亦即係要搵多啲配額。
亦需要考慮旺角段同尖沙咀段彌敦道係咪分開計算配額,
行得尖沙咀段唔一定代表可以行埋旺角段,因此配額問題係270A關鍵。

要新線令人覺得係特快,只適用於上青沙前尾幾個站,但你建議嘅270A,
尾幾個站係喺大角咀(我假設你唔係用欽州街出),
明白你想佢做埋旺角,但先唔講油麻地客已經慢咗好多,
旺角客亦唔會覺得出海皮兜青沙會快過經亞皆老街上獅隧。

尖沙咀你兩個定線正係我上文講彌敦道同尖東之取捨,
佔用配額同大幅度回頭路嘅兩難就係令青沙尖沙咀循環線唔吸引之處,
由於循環線只啱用於沙田,而獅隧各出口係城河東,
所以呢條循環線非城河西莫屬,相信離唔開由280P化身。

72X唔同87A,經亞皆老街/窩打老道比經深水埗東/石硤尾快好多,
我就當窩打老道塞車令行獅隧同青沙行車時間拉近,
但由旺角市中心出發,尤其係同紅van爭,一定係獅隧化算。

唔係否定"一個loop貼一個loop"咁開線,問題係單靠286X/287X之間個圈,
根本唔夠客量保証做全日,你條288X要放棄87B咁多客源先成事,
又唔似87A變287X咁可以開拓到繁盛地區新客路,我睇唔到呢個圈點單獨開線。
其他圈例如葵芳(搭荔景山路都唔會搭葵福路啦),單獨開線只會慘澹收場。
青衣西/南(咪你指嘅山上囉)亦如是,最多全青衣一條過,49X縮落荃灣。

過海線我就唔樂觀,回程入西隧前尾站係中上環,但令過海線可以全日嘅係銅鑼灣。

其實講咗咁耐,我一直強調行青沙里數長過獅隧,係想指出,
獅隧非特快線轉為青沙特快線,除咗特快升一級加幾毫之外,
里數長咗都有機會再跳一級加價。既然GoogleMap咁好用,
出建議之前認真啲計下里數會唔會令乘客得不償失先吧。

流星☆雨 發表於 2012-12-28 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2012-12-28 16:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我建議各位板友搞青沙線時先諗諗以下fundamental嘅問題點解決。

一,行青沙來往九龍里數一定比行獅隧/大埔道長。
就算好飛啲暢通啲,時間唔會少得幾多,除非搞單循環。

二,馬鞍山、大埔同北區線相當長程,唔適合做循環線。 ...
第二點,
如果用車唔停人停嘅方法(#31)去解決又得唔得?
S3BL100 發表於 2012-12-29 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2012-12-28 16:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

綜合各點,我認為青沙唔洗考慮開大埔/北區線,
獅隧/城隧甚至大埔道始終係較好選擇。
馬鞍山方面就視乎86C係咪改青沙,但無論行邊條隧道,
86C都應該第一城或麗豪上公路。

基本上相當同意其他points,只係對呢點有少少保留。

馬鞍山無直接路線可以上到青沙,所以馬鞍山上青沙的效益始終唔及沙田巿中心/大圍/美田咁大。
當然86C太長,86C沙田段as it is唔改的話,係應該改上青沙,
至少縮短往返長沙灣的行車時間,同86A分工,俾返工客可以選擇俾貴少少換長沙灣特快。

但係如果第一城經火炭路上埔公的話,上繁要面對沙田巿中心一段的塞車,
當然可以選擇直行大涌橋路,但係實在又無藉口唔停沿途各站,
於是火炭上埔公,可能只係得回程先有優勢。

而麗豪上公路的話,無論行青沙定獅隧,提速作用都相當有限,不如去返大圍先上。

我自己就比較prefer 86C一拆二,一條做77區、富安、亞公角、濱景、大涌橋路上青沙,
另一條會係86X全日,耀安上公路,
86X行青沙我無太大異議,但係亦唔見得好有需要行青沙。
而要拆到咁既話,前提係要搵埋其他區內廢線(特別係M線)重組,先有足夠資源。

其餘論點大致相當同意,你果D points其實過去一年呢塊版上面都repeat過N次,
只係有個別板友俾人鬧完N次後都仲固執己見,唔肯接受事實。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-12-29 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-12-28 17:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

參考87A->287X
只要唔行入尖咀
行邊段彌敦道既配額都係一樣計法
即係同行幾多個街口係無關係
由此而令將87B->288X係唔需要理配額問題.

據我所知,唔係喎。

據知286X拖到12月先開的原因,就係本來想同287X一齊開,
但係要等彌敦道佐敦至旺角段有quota。
而最後287X要再拖既原因係油尖旺區山頭主義囉。

你又唔使計下彌敦道年中有邊D線減過班?

87B->288X就的確唔使諗quota問題,不過條線只會倒客,而吸唔到新客囉。
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2012-12-29 01:16 | 顯示全部樓層

我建議各位板友搞青沙線時先諗諗以下fundamental嘅問題點解決。

一.
算係幾認同
時間上大家有部分快D有部分慢D
但唔代表一定要行循環線
286X,287X行循環明顯為左車源上問題
當然286X仲有出口位比較差既問題

二.
既然實際上可以唔行循環線
以上三個地區其實仲有得諗

三./四.
我自己覺得就唔係咁分
雖則話九龍區好似可以分餅咁分
但總唔可以由北區果邊就要lee part
大埔就要lee part
閣下所提及既地區應該主要俾沙田,馬鞍山
車費比較低可以做得起轉乘既地方

五.
若果要做循環既,conclusion即係俾沙田某一區(跟據三/四 既觀點)

六./七.基於上面既觀點就唔成問題

當然,線就唔可以亂拖上去青沙就可以完事既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
straysheep123 發表於 2012-12-29 01:42 | 顯示全部樓層

有道理但忽略了一點:

青沙是封鎖式轉車站,大可以採取城隧模式鼓勵轉車

變相點對點可能唔夠客,但MULTI對MULTI就可以多好多客

所以其實唔一定要兜好多地方

例如: 72X唔再SERVE九龍塘同旺角火車站果邊有咩所謂? 我覺得轉入旺角道由旺角中心果度兜一個圈出返黎已經好夠....講真果邊咁近火車站正常都保鐵啦,而且仲有271,如果可以做277X同70X果隻兩邊轉乘效果應該仲好

如果北區,應該開返71X....始終深水埗-美孚冇直車去北區

249X應直SERVE沙中...大圍可免,最好去到火炭

善用轉車系統可增加青沙吸引力,大埔北區不算太差
epsilon 發表於 2012-12-29 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2012-12-28 23:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
第二點,
如果用車唔停人停嘅方法(#31)去解決又得唔得?

巴士公司要做嘅一早做咗,或者經營環境轉變唔做唔得亦自然會去做,
但因為要搞青沙長程循環而咁搞,呢啲叫本末倒置。
epsilon 發表於 2012-12-29 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2012-12-29 01:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有道理但忽略了一點:

青沙是封鎖式轉車站,大可以採取城隧模式鼓勵轉車

變相點對點可能唔夠客,但MULTI對MULTI就可以多好多客

所以其實唔一定要兜好多地方

例如: 72X唔再SERVE九龍塘同旺角火車站果邊有咩所謂? 我覺 ...

你咪又係忽略咗重點,就係與其要符合晒咁多先決條件嚟開馬鞍山/大埔/北區青沙線,
其實用返獅隧/城隧/大埔道就係最平最直接最慳時間嘅方法。

而家未有青沙線嘅地區來往馬鞍山/大埔/北區,
根本現有嘅獅隧/城隧/大埔道線已經做得好好,
改為青沙線一係要兜多啲路先上到公路,
一係要放棄部分現有覆蓋搞轉車,
再唔係就係要行多啲塞車/等燈嚴重嘅道路,
咁改嚟做咩。

若果去同286X/287X做埋同一區,咁青沙轉乘站意義又喺邊呢?

dippy 發表於 2012-12-29 20:01 | 顯示全部樓層