hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 671 改為 972 鴨脷洲 - 藍田
返回列表 發新帖
開啟左側

671 改為 972 鴨脷洲 - 藍田

ma212223 發表於 2013-1-11 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-1-11 10:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你最後個句就係我所擔心 o既野,
所以我先建議 107 改路而唔係將 671 改行紅隧 ~

107縮去彩虹/啓業,九龍灣到藍田俾671主打得唔得?
但個人認為107去香港仔同華富,671去鴨脷洲
兩者應可並存,而且107現時走線未夠吸引,主要都係紅隧口同土瓜灣客多
S3BL100 發表於 2013-1-11 12:10 | 顯示全部樓層
其實如果唔計671變972令到條線所有客源唔同晒既話,
我反而覺得樓主個建議幾有創意同啟發性,仲曲線做埋西區<->觀塘。

不過樓主的建議實行難度好高,
而香隧口下繁671每班車上車人數其實未必差過171(當然除開班次就一定171乘客總數更多),
671變972放棄左黃竹坑班客,而鴨脷洲車程又無加快,實行難度可能甚高。

前幾年渣住海洋公園全年證,671係我往返的首選,
如果路面暢順的話,九龍灣鐵路站->香隧口平均半粒鐘多少少行完(最快試過24分),
回程除左一次32分行完之外,次次都要40分或以上,最長一次試過要成粒鐘。

671港島方向條線其實訂得唔差,係九龍方向入銅鑼灣慢,降低吸引力,
但係條線非繁又真係唔太夠客。

如果基於現有客源去考慮,671我覺得可以考慮作以下修改:

1. 上繁九龍方向所有班次應該過香隧後直飛東廊

2. 港島方向行車走線其實無咩修改空間,反而九龍方向,
雖然話671輔助緊601、619,但係我覺得唔代表條線要入埋怡和街慢碌到北角先入東隧。
其實可以進取少少,過香隧後上橋,經告士打道天橋,停告士打道維園返原線,唔入怡和街,
甚至可以過香隧後停堅拿道西,之後上橋,跟99去維園道落,應該都可以慳到個零字時間。

3. 條線九龍一段同鐵路重疊得太緊要,如果可以做多少少遠離鐵路地區,
獨食北角至銅鑼灣客,我諗情況會好好多。
最簡單,可以103/671交換總站,咁671就做埋竹園<->北角/銅鑼灣,
亦有利於103日後簡化港島區走線。
甚至乎可以考慮彩雲用671換606,彩雲又可以有條過海線去全日人流更多的地區,
又可以方便606日後進一步重組、拆特快。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2013-1-11 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-1-11 12:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

107縮去彩虹/啓業,九龍灣到藍田俾671主打得唔得?
但個人認為107去香港仔同華富,671去鴨脷洲
兩者應可並存,而且107現時走線未夠吸引,主要都係紅隧口同土瓜灣客多 ...

107其實執到唔少過海後去九龍灣工貿區的流水客,尤其上繁
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2013-1-11 13:57 | 顯示全部樓層

671應該上廊,每一次親友搭完都會說太慢,然後說“要兜利東,銅鑼灣,北角,搭巴士轉地鐵好過。”
上廊後加一條線,來往金鐘,皇后大道,銅鑼灣,北角和東九龍,深入灣仔食客+原671港島北功能。
前提是要夠資源及加密99
南區其他位置開多一條線啦,置富+華富+田灣+香港仔-->藍田+觀塘+九龍灣+彩虹+鑽石山,應該夠客(南區服務範圍比671大得多,南區競爭少)

樓主| 3xx 發表於 2013-1-11 22:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2013-1-11 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3xx 於 2013-1-11 22:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
南區兩個大客倉一個係鴨脷洲一個係香港仔
我嘅諗法係如果兩個都可以做曬嘅而又可以保證一個行車時間嘅時候
淨係南區客量應該都夠一條東九線
如果唔怕香隧塞到甩晒班嘅時候
671繞經香港仔但來回程都上東區走廊又如何? ...

671再兜香港仔先出巿區
時間同班次已經輸比592等線轉乘港鐵...

兜香港仔可以好耐,加埋香港仔可以由朝到晚都塞車

兩大客倉係唔可能1線做晒

更何況平日非繁107都係15分鐘1班坐唔滿
假日要~>10分鐘1班先坐滿,需求點都唔夠171/970/970X大

而107點解有客,因為坐107去九龍灣,時間上同轉鐵一樣,但去觀塘就會鐵路快DD
世界很簡單 人類很複雜
ma212223 發表於 2013-1-13 16:36 | 顯示全部樓層

諗諗下樓主建議都有幾種玩法
1.1(樓主建議) 671按樓主計劃改為972
                       107不變
壞處:南區到觀塘客車程增加,導致南區到觀塘客流失
1.2 671按樓主計劃改為972
      107經原線到九龍灣,後經觀塘延長至藍田站
壞處:107需加車
1.3 671按樓主計劃改為972
      107到達九龍後,經東九龍走廊及機場隧道往九龍灣,觀塘及藍田站
壞處:香港仔往土瓜灣及九龍城乘客受影響
1.4 671按樓主計劃改為972,但不經窩打老道,改經佐敦道及馬頭圍道
      107到達九龍後,經東九龍走廊及機場隧道往九龍灣,觀塘及藍田站
壞處:西觀特快效果不明顯
2.1 107改經西隧,改為907,由黃竹坑開,經黃竹坑道往香港仔後接972走線
       671不變
壞處:香港仔,黃竹坑往紅隧口,土瓜灣及九龍城乘客受影響
2.2 107改經西隧,改為907,由黃竹坑開,經黃竹坑道往香港仔後接972走線
      671過香港仔隧道停堅拿道西站後,改經紅隧,經馬頭圍道往土瓜灣,九龍城,九龍灣,觀塘及藍田站,改稱371
壞處:香港仔往紅隧口乘客受影響
        671原乘客車程輕微增加
       未能舒緩619/601客量
2.3 107改經西隧,改為907,由黃竹坑開,經黃竹坑道往香港仔後接972走線
       671到達九龍後,經東九龍走廊及機場隧道往九龍灣,觀塘及藍田站,改稱371
壞處:香港仔,黃竹坑往紅隧口,土瓜灣及九龍城乘客受影響
        未能舒緩619/601客量

個人認為2.3最好,做到西觀特快,671又可提速(根據google map),但香港仔,黃竹坑往紅隧口,土瓜灣及九龍城乘客受影響嘅問題真係唔知點解決
kay 發表於 2013-1-13 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-1-13 16:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
諗諗下樓主建議都有幾種玩法
1.1(樓主建議) 671按樓主計劃改為972
                       107不變
壞處:南區到觀塘客車程增加,導致南區到觀塘客流失
1.2 671按樓主計劃改為972
      107經原線到九龍灣,後經觀塘延 ...

1.1 鴨島變相無左條671
1.2 同1.1,另外,無車就無車,而107近數年客量上升,加上受塞車影響,好難延長
1.3 同1.1,成個南區無車去土瓜灣、九龍城
1.4 唔comment 972,107同1.3

2.1 華貴/華富由頭站變尾站,有機會上唔到車
仲有,最致命既係香港仔以西往紅隧得返170,貴過107好多
107朝早有超過5成南區客係紅隧落車
107係無可能向西走,仲未計紅隧返南區(香港仔以西一帶)問題

2.2 671行紅隧,輔助性質無左,稍為加重其他線壓力,107同2.1
2.3 成個南區無車去土瓜灣、九龍城,部份理由同2.1/2.2相同

整體而言,樓主加埋你既建議無乜邊個方向係WORK

107條數就易計,因為我早幾年有段時間經常要搭
南區紅隧50%
南區土瓜灣九龍城25%
南區九龍灣25%

另外早繁係會有班客搭118到紅隧轉107再去九龍東,講既係每班107都會接收部份118轉過黎既客仔
世界很簡單 人類很複雜