hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 分享:細過時做過既百厭事情
返回列表 發新帖
開啟左側

M 發表於 2006-3-12 15:21 | 顯示全部樓層

讀幼稚園果時,無端端入左投注站。結果被個職員帶出去。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
dennislokawai 發表於 2006-3-13 13:19 | 顯示全部樓層
講起就多囉....

細個返大陸,當時大陸仲係燒柴,佢地有支叉協助將d柴推入個爐,支持個頭好熱的,我竟一野辣落我阿公度。

有次同阿媽去新城市百佳,我阿媽揀緊生果買去探人時,我就晌身邊整爛人地d提子。

仲係BB仔時,當我媽媽揹住我行街市,我偷左人地一個橙。

又係BB仔時,果時住兩層既臨屋區,我晌上面對住窗外屙尿落去,仲屙中落人地個頭度,人地仲以為係落緊兩,又有一次,我屙完尿後竟搵d尿幫自己洗頭。

同係BB仔時,我為食到偷辣椒食,點知辣到我不停喊同飲水。

小學六年班時,個同學激嬲我,我就一野將d汽水倒落佢個頭度。

細細個已經瞞住屋企人出街,4歲時阿媽俾我落公園,我玩帶埋鄰居個3歲小朋友由翠林行落寶林,返到去我就俾我阿媽鬧,而我朋友則俾佢媽打到飛起,四年班同阿媽話去厚德,但就走到出藍田同觀塘,五年班時話去觀塘,點知自己已出到去沙田上水元朗了。六年班更有一次誤入打鼓嶺禁區,晌個警署門口等巴士,時有警車經過不知幾驚!

以上都只係冰山一角,仲有好多百厭野,但一時諗唔到,有好多都係大家唔可以學架。

*如板主覺得有部份唔出得街,請告知我刪去,謝謝。

youtube.com/c/dennislokawai
ac 發表於 2006-3-13 15:58 | 顯示全部樓層
難道每個細路的時候都有試過以上的東西,
上述多位版友說的百壓事,
我很多都有試過,
包括向街上小便、玩lift、偷野、玩香爐灰、睇雜誌、做實驗。

另外,有兩樣事現在想起真的有點激,
細個時,約小學三四年級時,
試過將美勞課的顏料偷偷倒進了同學的水壺中,
另一件是試過偷看了爸爸的成人雜誌。

爸爸,對不起,在此,孩兒出買了你。
AC - Alexander Chan
fai 發表於 2006-3-14 16:24 | 顯示全部樓層

岩岩又諗到樣:細個同姨媽去飲茶,我同細佬同大表弟夾埋想戲弄細表弟,
於是將豉油、辣椒油以及牙簽等雜物倒/塞晒入去壺普濔茶度,然後等唔知
道既細表弟斟黎飲。
 樓主| owen1234 發表於 2006-3-14 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2006-3-14 16:24 發表
岩岩又諗到樣:細個同姨媽去飲茶,我同細佬同大表弟夾埋想戲弄細表弟,
於是將豉油、辣椒油以及牙簽等雜物倒/塞晒入去壺普濔茶度,然後等唔知
道既細表弟斟黎飲。

呢樣野我都有玩過,
不過係我俾人咁樣玩
fai 發表於 2006-3-14 17:24 | 顯示全部樓層
飲完有乜反應?

原帖由 owen1234 於 2006-3-14 16:51 發表

呢樣野我都有玩過,
不過係我俾人咁樣玩
 樓主| owen1234 發表於 2006-3-14 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2006-3-14 17:24 發表
飲完有乜反應?

當然係心有不甘
唔明自己點解會咁樣俾人玩
fai 發表於 2006-3-14 18:36 | 顯示全部樓層
我意思係味道或者飲落口既感覺,如果唔想再提起可以唔講。

原帖由 owen1234 於 2006-3-14 17:37 發表

當然係心有不甘
唔明自己點解會咁樣俾人玩
 樓主| owen1234 發表於 2006-3-14 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2006-3-14 18:36 發表
我意思係味道或者飲落口既感覺,如果唔想再提起可以唔講。

個種感覺好難形容,
不過味道都唔係我想像中咁怪,
還可以接受
volvo_chan 發表於 2006-3-16 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-3-13 13:19 發表
細細個已經瞞住屋企人出街,四年班同阿媽話去厚德,但就走到出藍田同觀塘,五年班時話去觀塘,點知自己已出到去沙田上水元朗了。六年班更有一次誤入打鼓嶺禁區,晌個警署門口等巴士,時有警車經過不知幾驚!

你都有呢個情況, 我同你差不多,
我大約四年級時已經好識得睇地圖, 都已經知邊度是打鼓嶺, 沙頭角, 下白泥, 龍鼓灘, 蓮麻坑等等.....

記得我大約小學六年班11歲時, 有一次自己一個坐70X去上水遊車河,當年是一架G牌AD
到達上水後見到有架去蓮麻坑的小巴59K, 我想都不想就上了車,
當小巴去到文錦渡禁區檢查站警察上車檢查時, 他竟然沒有叫我落車(我當然無禁區紙啦)
我就一直坐車沿蓮麻坑路坐到59K蓮麻坑總站, 蓮麻坑路記得都幾窄, 但很有鄉村風味,
那次之後, 我就沒有再到禁區入面了(坐過境巴士路經禁區除外).
所以我回想起都毫不感到後悔, 那次是我唯一一次深入到禁區,
真是多謝當年無叫我落車的那位警察.
當然希望我日後能夠再有機會往禁區入面開下眼界啦(從正途)

百厭事情當然仲有, 當年Cityflyer新出時, 我自己有幸坐到行A21,
當年我完全唔知上層坐位對上的制有咩用, 我就全部噤晒(其中一個是落車鐘)
司機白白停左幾個站後就上黎提我''呢個是落車鐘, 唔好亂噤呀小朋友''
仲問我去邊, 回想起那位司機真是好人......