hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 渥太華有架E500巴士同火車硬碰
開啟左側

渥太華有架E500巴士同火車硬碰

rickywk 發表於 2013-9-18 23:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個司機係唔係傻架http://news.nationalpost.com/2013/09/18/via-train-and-ottawa-city-bus-collide-reports-of-multiple-fatalities/
mc_ruby 發表於 2013-9-18 23:14 | 顯示全部樓層
成個司機位唔見左....睇怕個司機都凶多吉少
"薛"音泄,姓也。"薜"音擘
sea1986 發表於 2013-9-19 00:10 | 顯示全部樓層
部E500係咪新版?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
FS1819 發表於 2013-9-19 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 19-9-2013 00:10 發表
部E500係咪新版?

The latest batch that arrived earlier this year.
唔講・唔等於・唔做
da54 發表於 2013-9-19 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 mc_ruby 於 2013-9-18 23:14 發表
成個司機位唔見左....睇怕個司機都凶多吉少

CNN 話六人死亡,包括巴士司機,另外十幾人重傷,全部係巴士乘客.....
至於你們信不信?反正我信了
art0925 發表於 2013-9-19 00:47 | 顯示全部樓層
渥京地區有史以來最嚴重公交意外,亦可能係E500 involve過最嚴重既意外。RIP to the victims.
KC7813_ATS64 發表於 2013-9-19 08:46 | 顯示全部樓層

而家咁睇個司機好有問題,  有乘客說出在撞車前個護欄系已經落咗, 但系個司機好似冇反應咁繼續俾油沖埋去,架火車系由downtown入fallowfield, 所以火車速度唔高(因為要限速通過, 甚至有可能系停fallowfield), 但系架火車可以俾巴士撞到出軌, 可見巴士當時速度好高, 只不過奇怪嘅系, 架巴士系由fallowfield出黎, 個站距離平交道唔遠, 點解佢可以咁高速撞埋去呢一點我覺得好奇怪, 雖然個司機已經死咗, 但責任依然要追究, 因為OC班司機經常揸車揸到好似啪咗丸咁, 希望今次嘅意外可以俾佢哋一個警惕, 最後希望傷者早日康復, 死者安息
AVD1 發表於 2013-9-19 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2013-9-19 08:46 發表
而家咁睇個司機好有問題,  有乘客說出在撞車前個護欄系已經落咗, 但系個司機好似冇反應咁繼續俾油沖埋去,架火車系由downtown入fallowfield, 所以火車速度唔高(因為要限速通過, 甚至有可能系停fallowfield), 但系架火車可以俾 ...

其實司機有問題呢個應該係最大原因,
至在佢係有心定係冇意 (即係突然病發等等),
Anyway RIP ....

比多條 link (CBC News):
http://www.cbsnews.com/8301-202_ ... atalities-reported/
LJ7006 = MF5119 = AVD1
da54 發表於 2013-9-19 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2013-9-19 08:46 發表
而家咁睇個司機好有問題,  有乘客說出在撞車前個護欄系已經落咗, 但系個司機好似冇反應咁繼續俾油沖埋去,架火車系由downtown入fallowfield, 所以火車速度唔高(因為要限速通過, 甚至有可能系停fallowfield), 但系架火車可以俾 ...

我反而覺得巴士車速唔高.... 如果巴士車速高的話,可能巴士的損毀唔只咁少....

Ottawa Citizen 入面有幅圖,比較詳細地描述事發環境:
http://www.ottawacitizen.com/Dri ... /8927263/story.html

至於你們信不信?反正我信了
MSZ 發表於 2013-9-20 04:35 | 顯示全部樓層

OC班友快唔快我唔知, 但係朝早五/六點幾搭TTC同埋GO嘅巴士就真係可以好快. 個人搭過嘅最高記錄係喺60嘅路踩到95(落斜), 我自己揸車嘅時候亦試過踩到80俾架TTC追貼. 啲鬼佬真係幾黐線.