hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度元朗區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度元朗區巴士路線計劃

dogdog002 發表於 2016-2-20 01:07 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-2-20 00:44
我都覺得怪,68M都要減?

有68E行大馬路咪唔洗咁多班68M

博你等得耐上68E,

回程博你搭天水圍3M又得

九巴:我又昆到你一兩蚊啦
ahken 發表於 2016-2-20 01:10 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-2-20 01:07
有68E行大馬路咪唔洗咁多班68M

博你等得耐上68E,

但真係有堆人元朗市去荃灣地鐵果頭喎(不是西鐵)
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
hk20020062 發表於 2016-2-20 12:50 | 顯示全部樓層
LJ9994 發表於 2016-2-15 19:10
967同969兜?
岩岩好一個南一個北wo
除左覺得967應該要搬走金鐘....

咁都唔叫兜?
走咗班車可以慢慢行去下個站
JC8385 發表於 2016-2-21 01:15 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-2-20 12:50
咁都唔叫兜?
走咗班車可以慢慢行去下個站

其實967 969現有安排都算係唔錯起碼有重疊嘅地方快慢任君選擇
何況三湖我當歷史背景比個兩飛佢
巴士公司都未話有問題
何必為兜路潔癖雞蛋裏挑骨頭?
rkkwan 發表於 2016-2-21 13:45 | 顯示全部樓層
1. 城巴冇ETA。
2. 天水圍D輕鐵燈位,個個都知。
1+2 = 我有時非繁欖隧出港島,明知967/9平過968/978,有位坐機會又大過968,但有班次等於冇班次,多數坐返九巴。
另外,兜路問題,有時非繁天富出港島,265M三個站上公路;967多兩個站但行多成十分鐘。趕時間我會俾多$2坐九巴。
tonyton 發表於 2016-2-21 22:35 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-2-15 00:43
老九應該唔會咁做,一來53客量難救,二來53太長太兜同其它交通工具重疊哂,就算假日多客,但平日好多班次 ...

廈村其實上繁都好多人 一車車K65車出天水圍西鐵站都係爆既
53藍地後直上跑道經市中心去屯轉完全係我夢想
但好可惜地青山公路(三聖 - 屯轉) 去回程都係有人上落 ..
數人頭來講唔叫多,但對53來講已經唔係細數目. lol

paul2357paul 發表於 2016-2-22 00:05 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2016-2-21 01:15
其實967 969現有安排都算係唔錯起碼有重疊嘅地方快慢任君選擇
何況三湖我當歷史背景比個兩飛佢
巴士公司都未話有問題
何必為兜路潔癖雞蛋裏挑骨頭?

113樓所指出既重點係點解城城情願要967和969天水圍段哂時間兜騎尼圈都唔要兩者做好d分工。
不過城城對967和969天水圍段既設計都算係咁,起碼有其中一條做到天中直接出入天水圍。
天北仲嫌唔夠快既仲大可以在欖隧口特登轉多程265M添。
總好過例如九九對276A和276B果種垃圾分工,西北果邊so到兩條任揀,但兩條都遊到天水圍站出入天水圍好難睇,跟住仲要慘到就連特登轉多程265M條橋都做唔到。
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=945719&extra=page%3D1

下下要等到巴士公司話有問題先至叫做有問題就真係好大件事。
難怪例如灣仔銅鑼灣果班過海客咁多年來都聚唔到力量爭取果堆西隧線增加灣仔銅鑼灣直接來往西隧既時段,西營盤果班過海客都好似仲係唔著緊一定要有得揀930X咁既款等等。
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=939701&extra=page%3D1

paul2357paul 發表於 2016-2-22 00:31 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2016-2-13 01:27
點解276P仲未肯改去洪水橋?
而家入天水圍果段根本冇客, 白行4.xkm
去洪水橋又係差唔多里數同時間

鳳池村果個站點算?唔通要捉276A和276B停多個鳳池村果個站?
unknown000hk 發表於 2016-2-22 10:00 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-2-22 00:31
鳳池村果個站點算?唔通要捉276A和276B停多個鳳池村果個站?

行出去水邊圍村搭啦
276/P回程咪一樣唔經鳳池村
CTB6300 發表於 2016-2-22 13:38 | 顯示全部樓層

rkkwan 發表於 2016-2-21 13:45
1. 城巴冇ETA。
2. 天水圍D輕鐵燈位,個個都知。
1+2 = 我有時非繁欖隧出港島,明知967/9平過968/978,有位 ...

967停天湖個燈位好少會等得耐