hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 月台編號一問
開啟左側

月台編號一問

kei_hk 發表於 2024-5-30 12:40 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2024-5-29 23:51
有人話冇必要改,但又解釋唔到點解以前其他站又改。

跟著又話係反映正確方向,咁我又想問,到底所謂反映正 ...

對佢地運作有影響﹐咪有必要改囉。
對佢地運作無影響﹐咪無必要改囉。

話唔定﹐市區線的訊號系統比較廢﹐月台編號要跟足行車方向。
油麻地延長﹐需要 "更正" 月台編號﹐可能就係這方面因素。
內情是否是這樣﹐只有MTR 內部才知道。

東鐵一邊﹐系統上未必要月台編號要跟行車方向﹐月台編號就不是什麼問題。

多年來都無改美孚/九龍塘的月台編號﹐客觀去睇就係無影響佢地運作﹐咪無必要改囉。

改月台編號唔係單單改月台上的標貼﹐背有仲有好多野要一併更新。
既然對運作上無影響﹐又可以做少好多野﹐當然可以選擇唔做啦。

方便乘客?
都唔係佢地優先關心的事。

WR309 發表於 2024-5-30 13:56 | 顯示全部樓層
如果要真正方便乘客, 月台編號都係次要, 最可能係於路綫圖上增加車站編號
起碼做客有得數站
jpoon 發表於 2024-5-30 14:54 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2024-5-30 13:56
如果要真正方便乘客, 月台編號都係次要, 最可能係於路綫圖上增加車站編號
起碼做客有得數站 ...

不過嚟緊東涌綫、屯馬綫、東鐵綫都會加站,真係加嘅到時又改?
http://jpoon9394.blogspot.com/
Danny.lin 發表於 2024-5-30 15:31 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2024-5-30 13:56
起碼做客有得數站 ...

咪嚟,冇用嘅,準備學上邊廣州整幾個負數車站?姑勿論廣州7號綫,就講日後到珠海、中山嘅廣州18號綫,按廣州嘅規矩,各站編號舉例如下:(18|01)萬頃沙,(18|01-7)中山火車站,(18|01-10)興中站,(18|01-21)拱北,若加埋珠斗城際、南珠中城際西綫南延「興中站南延去珠海鶴州」站點,到時仲頭疼,唔通個個都要學加減法去估車站?噉搞法盞撈亂啲乘客。放喺本港搞,港鐵盞畀人鬧。月臺number仲比較重要,尤其係有4個platform嘅車站,畀乘客知「子彈車」喺邊個platform。
s20131417 發表於 2024-6-1 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Danny.lin 發表於 2024-5-30 15:31
咪嚟,冇用嘅,準備學上邊廣州整幾個負數車站?姑勿論廣州7號綫,就講日後到珠海、中山嘅 ...

話說是日喺B站搜料,有人拍到3號線東延段站點出口已掛牌,其中新終點站海傍編號係⋯(3|01-4)?!
timewater 發表於 2024-6-3 11:30 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-5-4 16:42
不如講下﹐有什麼必要性去改月台編號?

改月台編號﹐唔係單單改月台上面的貼紙/標記﹐背後仲有好多野要跟要 ...

方便乘客溝通
例如喺美孚站荃灣綫月台, 有人問點去屯門, 我可以叫佢去3號月台

如果講1號月台, 就會混淆?
改月台編號, 點解唔係只係改貼紙/指示牌? Keep it simple 唔好咩?
點解要小事變成咁複雜?
kei_hk 發表於 2024-6-3 11:45 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2024-6-3 11:30
方便乘客溝通
例如喺美孚站荃灣綫月台, 有人問點去屯門, 我可以叫佢去3號月台

你估這2個車站的職員﹐知唔知有這個不便之處?
咁多年都唔去處理﹐真係唔知係班高層係唔知有問題﹐定係班低層無反映問題去上層啦。

至於背後問題﹐淨係改月台標貼得唔得。
唔好有爆鑊咪得囉﹐確保車站職員唔會有借調﹐車站職員又好清晰知道對外對內的月台編號係有唔同﹐內部溝通唔會出事......。

真心講﹐要做唔係唔得﹐只係MTR覺得無此需要﹐咪一直維持到現在囉。

梓淵 發表於 2024-6-3 15:45 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-6-3 11:45
你估這2個車站的職員﹐知唔知有這個不便之處?
咁多年都唔去處理﹐真係唔知係班高層係唔知有問題﹐定係班 ...

輕鐵614P 615P 705 706 都係面同底唔同號碼

只係港鐵高層唔會理呢啲非賺錢既嘢啫...
乘客體驗? 食得架?

exitd1 發表於 2024-6-3 18:04 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2024-5-29 23:51
有人話冇必要改,但又解釋唔到點解以前其他站又改。

跟著又話係反映正確方向,咁我又想問,到底所謂反映正 ...

你見咁多個站既轉乘指示牌都無寫月台編號,例如淨係寫"荃灣綫,港島綫",就知道港鐵根本唔care 你分唔分到邊度係1號月台,邊度係2號月台啦

其實乘客根本無需要知道月台編號,因為香港大部分地鐵月台都淨係得一個方向,唔會好似大火車站咁,同一個方向既車都未必係同一個月台開出,你話係美孚有人問點去屯門,咁咪話跟住啡色線/屯門既指示咪得囉,理得佢叫1號定3號

我認為港鐵轉月台編號純粹係為咗車務運作,唔係為咗指導乘客
exitd1 發表於 2024-6-3 18:09 | 顯示全部樓層

exitd1 發表於 2024-6-3 18:04
你見咁多個站既轉乘指示牌都無寫月台編號,例如淨係寫"荃灣綫,港島綫",就知道港鐵根本唔care 你分唔分到邊 ...

你見咁多個站既轉乘指示牌都無寫月台編號,例如淨係寫"荃灣綫,港島綫",就知道港鐵根本唔care 你分唔分到邊度係1號月台,邊度係2號月台啦

其實乘客根本無需要知道月台編號,因為香港大部分地鐵月台都淨係得一個方向,唔會好似大火車站咁,同一個方向既車都未必係同一個月台開出,你話係美孚有人問點去屯門,咁咪話跟住啡色線/屯門既指示咪得囉,理得佢叫1號定3號

我認為港鐵轉月台編號純粹係為咗車務運作,唔係為咗指導乘客