hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴E11S 新增轉乘優惠
開啟左側

[路線消息] 城巴E11S 新增轉乘優惠

Sita1004-1017 發表於 2024-5-18 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2024-5-18 12:18
E36A 叫兜得合理 ? 唔係掛 , 少個市中心外圍咋喎
達東路個圈都唔係少嘢,起碼6-8分鐘(自己check下E11B條路線係點行先)
唔想兜可以選擇出返去順東路搭其他E線,屎水無

Ricky403 發表於 2024-5-18 17:12 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2024-5-18 11:41
岩岩先見到又80分鐘一班E11B…

真係寧願佢變返一條E11A 20分鐘一班,兼改用E21D行法

雖然好忟水但你幅圖入面其實E21B (4.1 km)係行先過E11A (4.3 km)
當然,係唔介意轉車嘅話,搭番鐵時間好預好多...
.
Ricky403 發表於 2024-5-18 17:49 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2024-5-18 13:02
達東路個圈都唔係少嘢,起碼6-8分鐘(自己check下E11B條路線係點行先)
唔想兜可以選擇出返去順東路搭其他E ...

後勤市中心直出加滿逸兜東涌北,E21/E21A之前咪一直做緊,結果滿逸咪又係嘈E21A兜路
弊在E21A抽半日改做E21B後,客量都唔覺大升,有啲當時有份講嘅站友,直頭都唔再喺滿逸活動🤣
.
Ricky403 發表於 2024-5-18 17:54 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2024-5-18 11:41
岩岩先見到又80分鐘一班E11B…

真係寧願佢變返一條E11A 20分鐘一班,兼改用E21D行法

E11B佢會收到少一班車,咁就算得一條E11乜都係收到25 30,係東涌北班次拉番勻少少
但滿逸就咁拎走E11B會肯收貨?潛台詞係要其他服務交換吧
.
Sita1004-1017 發表於 2024-5-18 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-5-18 17:12
雖然好忟水但你幅圖入面其實E21B (4.1 km)係行先過E11A (4.3 km)
當然,係唔介意轉車嘅話,搭番鐵時間好 ...

因為佢2021年行咗呢個重組plan之後已經注定倒走晒除咗東涌北之外其他地方嘅客;因為以前係機場之後先兜東涌北再行返順東路直出,滿逸想搭E11基本上搭任何一架車出返市中心轉都得,甚至以前E11A都大把人消防局落車行返去;而家基本上同兩條線合併然後縮短去東涌碼頭冇分別

果個轉車ETA係咁岩果部E11A碌車先係啱啱好夾到,正常聯合班次下佢兜東涌北慢15分鐘係就唔到E21B;所以依家個局面根本係雙輸,仲要依家玩兩玩就隨時80分鐘一班,E11B有同冇都冇分別

滿逸要加線都係加龍運嗰邊,城巴嗰邊真係冇乜嘢好加又無新增人口(到時有嘅時候都已經有埋地鐵站),果d咁嘅E11B E28真係送都唔要,做好條E21B直出已經足夠

E11S走線做得起,你睇吓佢7點前都加左兩班車就知道

最大問題係冇郁嘅路線例如E22都俾佢cut班cut到條條30分鐘一班,未開新地鐵站已經率先自我投降
thorchan 發表於 2024-5-18 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2024-5-18 18:29
因為佢2021年行咗呢個重組plan之後已經注定倒走晒除咗東涌北之外其他地方嘅客;因為以前係機場之後先兜東 ...

E11S唔係真係做得起,而係想繼續食東涌短途,朝早食區內返工返學班短途客,班短途落車的時候就可以用東涌北出市區的客填返。
thorchan 發表於 2024-5-18 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-5-18 17:49
後勤市中心直出加滿逸兜東涌北,E21/E21A之前咪一直做緊,結果滿逸咪又係嘈E21A兜路
弊在E21A抽半日改做E ...

唔係兜路咁簡單,係滿逸的車程俾東涌北拖死,加埋短途客,結果一程E21A大部份時間都係喺東涌兜圈,市中心又因為九龍城的要求唔可以唔做。
AtrHenu 發表於 2024-5-18 22:33 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2024-5-18 21:08
唔係兜路咁簡單,係滿逸的車程俾東涌北拖死,加埋短途客,結果一程E21A大部份時間都係喺東涌兜圈,市中心 ...

對家的大快活的E36A,E42P都一齊陪E21A兜齊滿和樓,居逸樓,映灣園,雋翔滿迎東,裕雅先上公路,不過若果唔係兜曬東涌西北的話肯定唔夠客做.(結果滿逸人去屯門,大圍,美孚就要梗食海堤/東堤,東環呢隻死貓先到出去)
AtrHenu 發表於 2024-5-18 22:37 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2024-5-18 21:05
E11S唔係真係做得起,而係想繼續食東涌短途,朝早食區內返工返學班短途客,班短途落車的時候就可以用東涌 ...

E11S做逸滿東去怡文中學呢個$3.7短程分段梗係好過坐嶼巴37.(起碼可以有一半機會享受到小飛人或者巨無霸長陣充電豪華服務)
thorchan 發表於 2024-5-19 07:51 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-5-18 22:37
E11S做逸滿東去怡文中學呢個$3.7短程分段梗係好過坐嶼巴37.(起碼可以有一半機會享受到小飛人或者巨無霸長 ...

係嶼巴自SARS大減班之後就一直不作為,導致本來用作臨時措施的短途分段長期化,甚至嚴重影響原本的長途客,令長短途客兩者發生言語衝突,要上屆區議會將問題擺上檯。