hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴269D、269M減班
開啟左側

[服務調整] 九巴269D、269M減班

tina 發表於 2024-5-14 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-5-14 13:29
雖則269X係有好大程度解決到天北問題,但269M減比269X加時甚至全日,天慈就一定輸晒,天慈最密果條265B都 ...

冇人話過269X唔畀入天慈嘅
反而可以利用埋269X加強,再順便搞埋69X 265B條走線
GW5878 發表於 2024-5-14 15:45 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-14 14:21
新北江一帶係最吸到客嘅位,飛走佢係制唔過,你仲要有兩個站直接同西鐵站重疊。269X食埋條M線冇咩好大意見 ...

油尖旺個 Base 點都比荃葵大既, 而且三條線九龍區走線不太一樣,69X/265B/269X 既困境應該冇 69M/265M/269M 咁大

荃葵 M 線受住 265M 影響,要改佢又唔可以改慢又唔可以改疏 265M,呢下先難搞
265B 要改走線相對較少負累,不過 265B 天中一帶都幾重口味,真係三條線同時存在既時候都要執執 265B 走線
KM8453 發表於 2024-5-14 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-14 13:29
雖則269X係有好大程度解決到天北問題,但269M減比269X加時甚至全日,天慈就一定輸晒,天慈最密果條265B都 ...

2X1B 重組,天慈唔一定要輸,新北江都可以唔輸:

•  265B 天頌後改經天瑞、天水圍公園、天慈出市區。
•  69X 改為天中出發,先經嘉湖北、再入天耀圈,經屏欣苑/天水圍站上洪天路。
•  269X 雙向加時,回程不兜入大角咀,天水圍區內改經慧景軒、天晴,維持嘉湖北尾站。

咁樣大家都唔會輸:

-  天北多左 269X 服務,唔駛再逼爆 265M,另外 265B 減少兜路,出長荔深比搭鐵更有吸引力
-  Wetland Seasons 地區可以有真正合理服務往來市區同欖隧
-  天瑞一帶可以有特快往來欖隧巴士,毋需再兜四大天王
-  嘉湖北無左 265B,但係 269X 繼續尾站直出;雖然搭 69X 會用多少少時間,不過勝在可以直接到長沙灣道、彌敦道,唔駛兜入內街
-  天慈、樂湖、天耀一帶無影響,可以繼續搭 69X/265B

至於 M 線,3M 基本係已成定局,唯一改善空間係天水圍北特快服務,呢度促請紅巴將 269P 循環再造,同埋唔該快手救救 265M。。。
2076 發表於 2024-5-14 16:48 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2024-5-14 15:45
油尖旺個 Base 點都比荃葵大既, 而且三條線九龍區走線不太一樣,69X/265B/269X 既困境應該冇 69M/265M/269 ...

265M 都冇改動空間,我諗唯一可以做都係 69M 同 269M 各自推上一格,即係 69M 行天秀路,269M 行濕地公園路,做下 wetland 全日新客,順手斬埋冇乜用又聯合到站的 269A / 269P。
抗議962B重組
還我962全日服務
12Lane 發表於 2024-5-14 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2024-5-14 16:44

係咪有啲咩誤會,本意唔係想深入討論2X1B,只係想提出3M變2M加269X同樣會有客量分散造成班次問題,而家68X班次都開始衰。再講如果2X1B三條線都有人要輸,炒左劃線條友啦。
我係回應緊果位版友話取消269M換269X會令天慈班次減少呢件事,果位版友counter propose 269X加經天慈補償喎。
2076 發表於 2024-5-14 17:02 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2024-5-14 16:44

我都覺得咁樣係做得過,265B 行西面 + 天慈,69X 行東面 + 天耀,再加 269X 半全日補償嘉湖北,只係車源可能要由 3M 果度拎出來。
抗議962B重組
還我962全日服務
kit0719 發表於 2024-5-14 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-5-14 17:02
我都覺得咁樣係做得過,265B 行西面 + 天慈,69X 行東面 + 天耀,再加 269X 半全日補償嘉湖北,只係車源 ...

咁重組應該可以分流到265M/9M轉車客
喺上下繁佢哋到抽走少少車
或者cut 269A/P、265M少量欖隧特應該足夠嘅
KM8453 發表於 2024-5-14 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-14 17:00
係咪有啲咩誤會,完全唔係想討論2X1B,再講如果2X1B三條線都有人要輸,炒左劃線條友啦。
我係回應緊果位 ...

其實上面應該都唔係話取消 269M 換 269X,只係既然 269M 應該會越減越勁,不如索性攞多小小車去做好 269X。

最妥當應該係大家都交小小資源出黎,包括 265B、269M/269P、68X/268X、69X、268B/269B,咁就唔需要爭抝究竟 xx/yy 區會唔會輸。
12Lane 發表於 2024-5-14 17:21 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2024-5-14 17:13
其實上面應該都唔係話取消 269M 換 269X,只係既然 269M 應該會越減越勁,不如索性攞多小小車去做好 269X ...

唔需要爭拗?
淨係你問下面條list堆線攞車已經夠喺呢度拗多十頁啦
有一堆線仲要本身非繁低見25-30,再攞係要變40?
KM8453 發表於 2024-5-14 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-5-14 17:21
唔需要爭拗?
淨係你問下面條list堆線攞車已經夠喺呢度拗多十頁啦
有一堆線仲要本身非繁低見25-30,再攞 ...

咁咪乜都唔好做,由得啲頹線繼續陰乾囉。

點解一開始會由 3M 講到 2X1B?就係因為 3M 問題或多或少係源於 2X1B 缺陷,屯門配到 1M1X,清客同互相協調 (e.g. 59M/59X) 嘅能力係好好多。

做好 2X1B 除左可以幫 265M 減磅,亦可以幫 3M 補位(e.g. 天瑞特快上欖隧、濕地出市區)。

繼續抱著現有心態,最後只會一堆市區線頭重尾輕,隧道口後載空,浪費資源;265M 日日大爆炸,繼續夜晚十點頂閘入天北,趕客落對家;然後 269M 越做越霉,年年大開刀。Good luck 😂