hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 968 968X 班次調整
開啟左側

[服務調整] 九巴 968 968X 班次調整

andy92 發表於 2024-6-6 09:12 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2024-6-5 23:44
我都唔明啊. 268A都開回程喇

268C,968元朗南特仲係只去不回

元朗南無乜新紅A 新盤

待遇當然有別
leefung 發表於 2024-6-6 09:20 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2024-6-6 08:30
點解呢度啲人咁好笑,原來咁大間九巴計營收淨係單一條路線計?

唔係計單一路線,只係計U廠....
呢幾年九巴係靠U廠賺錢....
L,K,S成堆蝕錢線拖後腿.....
YouTime 發表於 2024-6-6 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層
元朗待遇不嬲都差過屯門,禮拜六下晝268X企人出城繼續開12,相反屯門果堆X未坐滿就密密去
TN1073 發表於 2024-6-6 16:44 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2024-6-5 23:44
我都唔明啊. 268A都開回程喇

268C,968元朗南特仲係只去不回
tina 發表於 2024-6-4 23:31元朗南回程服務真心差 68E 68F 成日都前後腳到

首先,68E/F非繁,形點/元點必然15分一班。啲班次係有特登調校過

搞268A回程係因為總站近車廠,厹都冇乜所謂

而且元朗南有一堆來自大棠/白沙既客,反而朗屏就真係一來一回都係個堆私樓

同埋朗屏兩味線回程都只係得268A。其餘既968A、68X特、268X特,通通都冇開回程

同時,元朗南放工時段既乘車習慣,係先去大馬路買餸,再搭車返歸。如果呢啲特車開回程班次,理應上會運吉,蝕晒油費隧道費

樂仔〞 發表於 2024-6-6 22:22 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2024-6-6 09:20
唔係計單一路線,只係計U廠....
呢幾年九巴係靠U廠賺錢....
L,K,S成堆蝕錢線拖後腿.....

施主用字好似爭咗少少
係靠 U 廠先唔洗蝕咁多
樂仔〞 發表於 2024-6-6 22:23 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-6-5 22:48
因為其實有時唔係開8分鐘
下繁試過係天后等968車就知,要等有車返,基本上唔會有車喺坑度等
仲要冇ETA,要 ...

968 天后擺唔到車 standby 開 , 唔同 960 961 會展衰極都仲擺到幾部車 , 可以即刻拉早
James116 發表於 2024-6-6 23:56 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2024-6-6 22:23
968 天后擺唔到車 standby 開 , 唔同 960 961 會展衰極都仲擺到幾部車 , 可以即刻拉早
...

係咪可以擺清風街前面
夠鐘轉返入去

WCNTIH 發表於 2024-6-7 03:27 來自手機 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-6-6 23:56
係咪可以擺清風街前面
夠鐘轉返入去

968私牌過天后嘅路況 仲衰過做生意過去 吓吓強求跟次序開係冇可能 所以係玩先到先得制的
一嚟4 5架唔放就爆站 一放晒 又斷纜 無得救
蒸蝦餃 發表於 2024-6-7 13:04 | 顯示全部樓層
TN1073 發表於 2024-6-6 16:44
首先,68E/F非繁,形點/元點必然15分一班。啲班次係有特登調校過

搞268A回程係因為總站近車廠,厹都 ...

6點放工, 968 當1小時車程
7點仲有咩餸可以買
而且仲有外賣apps
最大變數係會係YOHO 或者元朗區食埋野先番
that's why 68E 68F 條隊係繁忙時間係好多人係形點 元點位上車
甚至乎 68F 單層有機會無位上

而亦要分析 968 本線元點落果堆人多唔多
要市場可以有市場 因為點都可以分擔到一班去元朗公園既客
只係可以用同一組巴士編號驚Miss lead 左班客, 又有投訴
不過係商業立場, 公司無必要再花Resources 落呢班客到

佢地本身都會坐968 轉 68E/ 68F , 都係同一班客群
唔會特別吸引到本身坐鐵既人坐
YOHO / 朗屏站下面齊晒元朗南屋苑Shuttle 咁濟
咁多左班車又有咩收到呢

大棠/白沙既客
應該係大馬路轉小巴/ k66

天空之神 發表於 2024-6-7 13:44 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-6-6 09:10
咁九巴手上仲有幾多條線有賺
不過大線減班應該諗下大線揾錢能力係咪跌左 ...

大線減班都唔覺眼

賺錢線有位減班可以再推高承載率賺多啲
.