hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 39A 238M 合併、30 改道、開辦 39X 尖沙咀特快 ...
開啟左側

建議 39A 238M 合併、30 改道、開辦 39X 尖沙咀特快

1181174166 發表於 2024-6-15 22:39 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-6-15 22:13
39X 東行沙咀道係我先前諗唔到,咁實情係每個人總會有一兩次碰到思考盲點,總會有D時候,其他人見到一D自 ...

其實真係爭好遠,唔只係定線問題,客路都唔同,最少唔係同紅綫打,我第一印象你呢份係失手嘅

我怕934A全日,仲有條930X搞鬼
238M始終係區內線,流水客嘅嘢無必要去搞,尤其海濱得一條線,荃威名義上三條
39A好似去到差唔多海濱但係咪同238M功能一樣?又唔係
最緊要係,依家係咪唔近綠楊就唔識行過去?荃灣站行過去又係咪真係咁遠?

楊屋道出到客,你都識講,荃威點解多咗車上去仍然係問題,擺又係問題
30X減車又多咗39X喎,跳飛機定934柯打又未計
荃威又唔係新區要拆人牆於理不合,你話幫荃威爭取,實際上「現時大致滿足需求」、「可以乘搭39M轉乘港鐵」官腔了事
所謂彈性,39X一個30分鐘一班,39M見啦

仲有一樣嘢,抽嘅可能,39M都寫埋落去
238M有99,咁講39M都有95/95M啫

補充:合併路線仲有諗過41M,43,43B

GW4866 發表於 2024-6-16 00:53 | 顯示全部樓層
39X東行行沙咀道其實幾有戰略意義
加個BBI搶930X客,就算唔加BBI,都方便到哂証/月票客
唔係只為荃威做,可以話為埋市中心做,係區內搵其他線找數都得
正如當年搞88X都係沙田區內左抽右抽出黎

至於什麼30/238M改線,我覺得唔郁好過郁
你都係要車ja,直接"調整班次"已經做到個效果出黎

39A方面,變返2006年前既走線,大河道直接出入,減到25分班,又減到一部
楊屋道就正如樓上講,加30X雙向分段大家開心
仁濟/熊貓果一帶,交比30/39X

呢到加埋已經3部,之後夾埋30X互相左攝右攝應該夠做

238M被代數要補償方面,朝早拉幾班上埋荃景圍,逆向大減班,搞掂
海濱去荃景圍個需求又唔係全日,當學校線咁做就得
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| S3BL100 發表於 2024-6-16 20:33 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2024-6-16 00:53
39X東行行沙咀道其實幾有戰略意義
加個BBI搶930X客,就算唔加BBI,都方便到哂証/月票客
唔係只為荃威做,可以 ...

直接減班搵三部車出來,未必有你想像中容易

30 本身就行車時間已經長,再減車就會跌穿 30 分一班

238M 減一部車,上繁同假日會跌落 15。而距離咁短,就算畀你逆向大幅減班,私牌返對站,都慳唔到幾多時間,拉密另一個方向班次

39A 拉直行大河道但跌落 25 分一班認真難睇,而且做到既話,當年推呢個建議果陣已經做左。睇個款就係如果無返停仁濟門口對應服務,做返類近班次,要過關應該都好難

反正 39A 238M 巿中心路段行緊同一條路,只要搞得掂仁濟問題,合併係有明顯效益

至於「區內搵其他線找數」,雖然只係偷車減班唔一定要寫上 RPP,但其實其他咁多條區內線都已經無乜水位找數。238X 因為做緊 12/18 半個下晝同半個上繁都唔係整點,加上客量呈下跌趨勢,本身已經係最明顯有水位偷車減班果條,其他諗得到既區內線,比起 238X,同 39X 更加無乜關係

當然大家可以話 39A 238M 合併後荃景圍每小時多左一班車駁荃灣站。咁大家話係 hidden agenda 又得,之後 39M 可能可以考慮 7/8 變 10 減一部車。但始終 39M 係最爆果條,一開波就減係唔合適,應該係 39X 開左、39A 238M 合併後再睇下 39M 客量有幾大變化再算
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2024-6-16 21:17 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-6-16 20:33
直接減班搵三部車出來,未必有你想像中容易

30 本身就行車時間已經長,再減車就會跌穿 30 分一班

指名道姓238X減班抽車畀39X喎
而且減班潮下,睇唔出直接抽238X嘅理由,其他路線都有減,資源可以嗰度嚟
總結係唔可能同時執行,真係上到RPP寫出嚟直接寫+1啦(2架來自39A+新增資源)
過橋抽板呢啲後數,到時再算

當年39A拉直,同依家多條39X,有分別